Froomes tidstab overrasker Bjarne Riis

Den forsvarende Tour de France-vinder tabte sekunder til konkurrenterne på Tour de Frances 6. etape.

Mur de Bretagne lagde torsdag asfalt til årets første kamp blandt Tour de Frances klassementsryttere.

Den eksplosive stigning blev for stor en mundfuld for den firedobbelte Tour de France-vinder Chris Froome, som pludselig måtte slippe de øvrige favoritter. Tidstabet endte på otte sekunder til etapevinder Daniel Martin og fem sekunder til de øvrige favoritter.

- Jeg er overrasket over, at Froome tabte tid, siger cykelekspert Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

- Jeg så allerede i går (5. etape, red.), at han ikke var helt på toppen. Hvorfor er han ikke det? Er det, fordi han ikke kommer ind i Touren i topform og regner med at køre sig op i løbet af den næste uges tid, når bjergene kommer? Det er svært at sige. Det var en tricky afslutning, som kræver, at man er skarp, siger Riis.

Efter at være kørt væk med Sky-bussen uden at tale med pressen efter etapen har Froome torsdag aften forklaret baggrunden for tidstabet. Her bekræfter han Riis' formodning om, at Froome arbejder på en opadgående formkurve under Touren.

- Det er min plan. Den anden og tredje uge planlægger jeg at komme i den bedst mulige form, siger Froome til Cyclingnews.

Tabte også tid sidste år

Samme scener som på torsdagens etape udspillede sig i fjor på Tour de Frances 12. etape i Pyrenæerne, hvor der også var målstreg på toppen af en rampe på 2,4 kilometer. Her tabte han både 22 sekunder samt den gule førertrøje. Dengang var undskyldningen ikke, at han først ville toppe i løbets afslutning.

- Afslutningen var virkelig hård. Jeg havde ingen kræfter i benene, men der er lang vej endnu, sagde Froome dengang.

Tilbage i nutiden er Froome altså næsten et minut efter sin stærke holdkammerat Geraint Thomas, som ligger på andenpladsen i klassementet. Thomas og Froome gik ind i løbet begge med chancer for at vinde samlet, og med den gode indledning har Thomas fået selvtillid.

- Jeg tror, at alle kommer til at kigge på mig nu, siger Geraint Thomas om de bonussekunder, han også hentede undervejs på dagens etape.

- Benene er gode. Det var en hård dag i går (5. etape, red.), i dag og generelt. Det var hårdt og varmt og altid en kamp for positionerne og mange højdemeter, siger briten, som blev nummer 9 på 6. etape.

Højdemeter er der ikke mange af på 7. etape, som begynder klokken 12:10.