Derfor er så mange topsprintere udgået af Tour de France

En blanding af lav tidsgrænse, høj fart og tætpakkede bjergetaper har haft stor betydning for de bedste sprintere i Tour de France.

De sidste to etaper i Alperne blev dyre for de bedste sprintere i Tour de France.

De dobbelte etapevindere i dette års løb Dylan Groenewegen og Fernando Gaviria måtte sammen med Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish udgå. Et yderst sjældent syn, mener Dimension Datas manager Rolf Aldag, som nåede at cykle Tour de France 10 gange.

- Jeg kan ikke huske, jeg har set noget lignende. Der har altid været sprintere i problemer, men på to dage har vi set en udfordring, siger han til Velonews.

Det betød, at det kun var Peter Sagan, Arnaud Démare og Alexander Kristoff, som var tilbage af topsprinterne på 13. etape. Netop de tre ryttere udgjorde også top tre på etapen, der blev afgjort i massespurt.

Årsagen til det store sprinterfald skyldes ifølge rytterne og sportsdirektør en blanding af flere faktorer:

1. Høj fart

En forholdsvis rolig første uge af løbet ændrede sig efter den første hviledag. Tre bjergetaper i træk havde Tour-arrangørerne valgt at placere. Og ifølge Trek-Segafredos hurtige rytter Jasper Stuyven blev der ikke slækket på tempoet.

- Der er en følelse af, at farten er meget høj i år, fortæller han.

Specielt på den sidste af de tre Alpe-etaper blev Team Sky tidligt sat under pres, da store navne som Steven Kruijswijk, Alejandro Valverde og Warren Barguil gik i udbrud.

Når du ser en som Greipel trække sig, er det et tegn på, at tidsgrænsen er for snæver

Brian Holm

Det betød, at Sky hele dagen var nødsaget til at sætte et hårdt tempo. Og det kostede i den anden ende for Gaviria, Greipel og Groenewegen.

- Problemet er, at Sky er så stærke. De kører deres egen hastighed, og de har stadig et helt hold med fremme, så distancen til sprinterne vokser kun. Farten er for høj for mig og en masse andre ryttere til at holde sig tæt på dem, siger John Degenkolb fra Trek-Segafredo.

2. Lav tidsgrænse

Tidsgrænsen har været et meget diskuteret emne i forbindelse med bjergetaperne. Efter den første Alpe-etape nåede eksempelvis Kittel, Cavendish og Groenewegen kun et halvt minut inden for tidsgrænsen.

Mark Cavendish, Marcel Kittel, Dylan Groenewegen og otte andre kom i mål 28 sekunder før tidsgrænsen på 10. etape. Video: TV 2 SPORT

Tour-arrangørerne forbarmede sig og hævede den procentmæssige tidsgrænse på den efterfølgende etape. Alligevel kostede det for både Cavendish og Kittel.

Undervejs på den sidste bjergetape blev tidsgrænsen pludselig øget fra 30 til 40 minutter, fordi en masse ryttere så ud til at misse tidsgrænsen. Inden det skete var Lotto NL-Jumbos sprinter Dylan Groenewegen stået af, og efter etapen var holdets sportsdirektør i det røde felt.

- Torsdag kæmpede jeg med organisationen og juryen og fortalte dem, at det ikke var i orden. For på den slags etaper med mere end 5000 højdemeter har man før tabt 45 minutter. Nu må man tabe 30 minutter, siger Lotto NL-Jumbos sportsdirektør Frans Maassen til Ekstra Bladet.

Quick-Step Floors' danske sportsdirektør, Brian Holm, mener, at hårdheden blev afspejlet i Greipels exit fra løbet.

- Når du ser en som Greipel trække sig - og han er ret god i bjergene - er det et tegn på, at tidsgrænsen er for snæver, siger han.

3. Tætpakket bjergprogram

Tour-arrangørerne havde besluttet at have tre bjergetaper i træk i Alperne. Især 11. etape på 108,5 kilometer med tre stejle stigninger bliver fremhævet som den værste, fordi den var intens og uden flade strækninger.

- Den var latterlig hård. Jeg har aldrig kørt sådan en etape i mit liv, siger Bahrain-Mehrida-rytteren Heinrich Haussler, som har været professionel cykelrytter siden 2005.

Det var også på 11. etape, at Kittel og Cavendish røg for tidsgrænsen. Endda langt over over tidsgrænsen. Dagen efter havde Tour-arrangørerne disket op med en ny bjergetape med tre stigninger uden for kategori. Den manglende tid til at restituere gav sprinterne problemer, mener Aldag.

- Hvis en sprinter skulle give alt i går, var der ikke noget at give af i dag, sagde Dimension Data-manageren efter Alpe d'Huez-etapen.

De er udgået af Touren

Anden etape

- Luis Leon Sanchez (Astana)
- Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo)
Allerede på andendagen styrtede en af Jakob Fuglsangs vigtigste hjælpere på Astana. Luis Leon Sanchez brækkede albuen og fire ribben og kunne derfor ikke fortsætte i årets Tour de France.
Inden da havde etiopiske Tsgabu Grmay trukket sig fra etapen og løbet med store smerter i maveregionen.

Fjerde etape

Axel Domont var i store smerter efter styrtet på fjerde etape. Foto: Philippe Lopez / Ritzau Scanpix
- Axel Domont (AG2R)
Med bare fem kilometer til mål af fjerde etape mistede Romain Bardet en vigtig hjælper. Axel Domont røg i asfalten, brækkede kravebenet og var ude af årets Tour de France.

Femte etape

Tiesj Benoot var mildest talt forslået, da han trillede i mål på fjerde etape. Foto: Stephane Mahe / Ritzau Scanpix
- Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
- Michael Matthews (Team Sunweb)
- Robert Kiserlovski (Katusha-Alpecin)
Der var mandefald inden femte etape. Den forsvarende vinder af den grønne trøje, Michael Matthews, var syg og måtte trække sig på sit holds opfordring, mens Tiesj Benoot måtte sande, at efterveerne af styrtet på fjerde etape var for markante. Efter få kilometer af etapen til Quimper væltede Robert Kiserlovski og skrev sig ind i rækken af ryttere, der ikke kommer til at gennemføre årets Tour.

Ottende etape

Tony Martin (Katusha-Alpecin)
Tony Martin, der er tysk mester i enkeltstart, styrtede på ottende etape, da der var bare 17 kilometer tilbage af etapen.
Der opstod tumult i feltet, hvor tyskeren fløj hen over sit styr og landede hårdt på asfalten. Han blev efterfølgende kørt til hospitalet for yderligere undersøgelser, og snart stod det klart, at et brud på rygsøjlen gjorde det umuligt for Martin at fortsætte i Tour de France.

Niende etape

- Richie Porte (BMC)
- José Joaquin Rojas (Movistar)
Den frygtede brostensetape var knap begyndt, før det første styrt var en realitet. I asfalten sad en grædefærdig Richie Porte, der måtte sande, at han ikke kommer længere i årets Tour de France. Også Quintanas vigtige hjælper José Joaquin Rojas var involveret i styrtet, og han måtte ligeledes udgå.

Første hviledag

Med tabet af Alexis Vuillermoz er det franske AG2R-hold nede på seks ryttere. Foto: Marco Bertorello / Ritzau Scanpix
- Alexis Vuillermoz (AG2R)
- Jens Keukeleire (Lotto Soudal)
En ivrig fotograf langs tredje pavé på brostensetapen til Roubaix kostede Alexis Vuillermoz et brækket skulderblad. På hviledagen meldte AG2R ud, at han ikke ville stille til start på løbets første bjergetape. Derfor må Romain Bardet klare sig med fem hjælperyttere resten af løbet.
Også Jens Keukeleire, der var involveret i samme styrt som Richie Porte, måtte trække sig på hviledagen. Et brud på skinnebenet gjorde det umuligt for belgieren at fortsætte.

11. etape

- Marcel Kittel (Katusha-Alpecin)
- Mark Cavendish (Team Dimension Data)
- Mark Renshaw (Team Dimension Data)
På løbets anden bjergetape var der igen mandefald. To af verdens mest profilerede sprintere missede tidsgrænsen og måtte sige farvel til årets Tour de France. Hverken Marcel Kittel eller Mark Cavendish nåede at vinde en etape i løbet.
Også Cavendish' trofaste leadout-mand Mark Renshaw faldt for tidsgrænsen.

12. etape

- Rigoberto Uran (EF Education First)
- Tony Gallopin (AG2R)
- Dylan Groenewegen (Lotto NL-Jumbo)
- Andre Greipel (Lotto Soudal)
- Marcel Sieberg (Lotto Soudal)
- Rick Zabel (Katusha-Alpecin)
- Fernando Gaviria (Quick-Step)
- Rein Taaramäe (Direct Energie)
- Dimitriy Gruzdev (Astana)
- Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida)
Rigoberto Uran styrtede på brostensetapen til Roubaix og har siden da været en skygge af sig selv. Colombianeren, der sidste år blev nummer to i Tour de France, gik helt ned på 11. etape og tabte over 26 minutter. Kort før feltet rullede ud på Alpe d'Huez-etapen, meldte han så ud, at han ikke fortsætter i årets Tour.
Efter nedkørslen fra Col de la Madeleine måtte endnu en rytter trække sig. Tony Gallopin, der styrtede under de franske mesterskaber kort før Touren, udgik af løbet og efterlod Romain Bardets AG2R-mandskab med bare fem ryttere.
Snart raslede det ind med meldinger om udgåede ryttere - de tre topsprintere Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria og Andre Greipel som de mest markante navne, men også Marcel Sieberg og Rick Zabel, der kun på et hængende hår overlevede 11. etape, var ude af årets Tour de France.
I mål krævede tidsgrænsen yderligere ofre. Hverken estiske Rein Taaramäe eller Jakob Fuglsangs kazakhiske hjælper Dimitriy Gruzdev nåede over stregen i tide.
Sent torsdag aften var det slut for en tidligere vinder af Tour de France; Vincenzo Nibali blev revet ned af en tilskuer på Alpe d'Huez, men gennemførte etapen med begrænset tidstab. En scanning viste imidlertid, at italieneren pådrog sig et brud på ryghvirvlen og derfor var ude af stand til at fortsætte i løbet.

14. etape

Patrick Bevin fører Tour-feltet an på fjerde etape. Foto: Marco Bertorello / Ritzau Scanpix
- Patrick Bevin (BMC)
Efter en stille 13. etape, hvor feltet havde lejlighed til at restituere ovenpå tre hårde dage i Alperne, var der igen ryttere, der sagde farvel på etapen til Mende. Sygdom knækkede den australske tempospecialist Patrick Bevin, der blev anden rytter fra BMC efter Richie Porte, der udgik af Touren.

15. etape

- Gianni Moscon (Team Sky)
- Serge Pauwels (Team Dimension Data)
Der var dansk etapesejr på etapen til Carcassone, men det var andre begivenheder, der stjal rampelyset i timerne efter. Chris Froomes italienske hjælper, Gianni Moscon, blev nemlig smidt ud af Tour de France, fordi han havde slået Fortuneo-rytteren Elie Gesbert 800 meter efter starten.
Også Dimension Datas belgiske udbryderkonge Serge Pauwels måtte udgå, da en scanning viste, at han havde brækket albuen i et styrt få hundrede meter fra mål.