Dansk EM-guld i parløb: - Det er fuldstændig vanvittigt

Amalie Dideriksen og Julie Leth vinder EM i parløb. De hentede en omgang undervejs og holdt sig ude af problemer i resten af løbet.

Amalie Dideriksen og Julie Leth er europamestre i banecyklingsdisciplinen parløb, der også er en del af OL-programmet.

Tirsdag eftermiddag formåede de at hente en omgang på resten af feltet, hvilket blev afgørende i EM-finalen, der var danskernes første parløb sammen.

Rusland og Holland blev nummer to og tre.

- Det var superfedt. Vi er megaglade, og det kan man godt forstå, ikke?

- Vi fik en lidt sløv start, og jeg tænkte: ”Åh, Gud”. Det er vores første parløb sammen, så det er fuldstændig vanvittigt. Vi er mega, mega glade, siger Julie Leth til TV 2 SPORT.

Danskerne lå ellers ikke til at vinde guld halvvejs inde i løbet. Efter seks af de 12 spurter lå danskerne på tredjepladsen med ni point. Storbritannien og Holland lå pointmæssigt foran med henholdsvis 15 og 20 point. På banen var danskerne til gengæld forrest.

Sammen med Rusland var Amalie Dideriksen og Julie Leth ved at indhente feltet med en omgang, hvilket giver 20 point til den samlede stilling.

Næstsidste spurt lukkede finalen

Undervejs i den jagt hentede danskerne også point i nogle af de indlagte spurter, og da Dideriksen fik kontakt med feltet med 38 omgange igen, rykkede Danmark op på førstepladsen med 39 point. Rusland lå på det tidspunkt nummer to med 28 point, mens en guldbejlerne Holland lå nummer tre med 20 point.

Med den samlede føring gjaldt det for Dideriksen og Leth om at holde øje med især hollænderne, der kørte for at vinde spurterne. Det lykkedes de godt med, men de slap aldrig væk fra feltet, og i den næstsidste spurt fulgte Dideriksen så godt med, at hun blev nummer to og scorede tre point.

Med spurtsejren kæmpede hollænderne sig op på andenpladsen i den samlede stilling, mens Dideriksens tre point sikrede et dansk forspring på 12 point. Det var rigeligt til at vinde parløbet, fordi Holland højst kunne hente 10 point i den sidste spurt, selvom der er dobbelt op på point ved målstregen. 

Sådan så Dideriksen og Leth ud lige efter sejren.
Sådan så Dideriksen og Leth ud lige efter sejren. Foto: TV 2 SPORT

Dermed kunne danskerne trille stille og roligt i mål og nyde triumfen i deres første parløb som par. 

- Vi ved godt, at det altid er kaos, og det var vi indstillet på inden. Jeg tænkte også: ”Uha, nu er vi langt bagud”, og så kører vi cykelløb. Jeg fyrede den bare for at komme frem, og så fik vi et skift, og så kom vi godt efter det, siger Amalie Dideriksen til TV 2 SPORT og glæder sig over potentialet i deres makkerskab.

- Det er virkelig fedt. Vi laver en del fejl, men vinder alligevel. Så der er stadig en del at forbedre på, og det skal man bare have in mente, at det ikke er perfekt.

Med EM-triumfen følger naturligvis retten til at iklæde sig europamestertrøjen, når de to kører parløb sammen.
Med EM-triumfen følger naturligvis retten til at iklæde sig europamestertrøjen, når de to kører parløb sammen. Foto: TV 2 SPORT

Guldmedaljen i parløb er den første danske guldmedalje ved European Championships.