Norsk kritik af bjergrig OL-rute: - Den hårdeste jeg har set

16x9
Alexander Kristoff nåede at vinde en enkelt etapesejr under dette års Tour de France. Foto: Dirk Waem / Ritzau Scanpix

Alexander Kristoff vil ikke til at stille op til landevejsløbet ved OL i 2020, fordi ruten er for hård for ham.

Fem bjergtoppe og over 5000 højdemeter skal passeres, før en OL-vinder findes i linjeløbet i 2020.

Den opskrift lyder alt for hård til de norske cykelryttere, mener chefen for den norske cykelunion, Hans Falk.

- Det er den hårdeste OL-rute, jeg har set, siger Falk til NRK og mener, den er for hård til overhovedet at indgå ved et OL.

- Der er få cykelryttere, den rute passer godt til. Det bliver forudsigeligt, hvem der kan gøre noget. Jeg tror, du kan tælle på én hånd, hvem som kan vinde.

En af dem, som ikke kommer til at vinde, er Alexander Kristoff. Den norske cykelrytter trives som sprinter bedst på de noget fladere etaper, og han ser ingen grund til overhovedet at stille op til løbet.

- Hvis vi skal køre bakker, som er 10 kilometer lange og med 1000 højdemeter, så giver det ikke nogen mening for mig. Det bliver det hårdeste (norske, red.) hold, siger Kristoff, som heller ikke deltager på den hårde VM-rute i september.

Vi må se, hvad de andre nationer siger, for der er nok mange andre, som reagerer negativt

Hans Falk, norsk cykelchef

Overvejer at klage

Ruten til det seneste OL i Rio havde også en stejl stigning undervejs, der skulle passeres flere gange. Den var dog knap så hård som den kommende OL-rute, mener den belgiske rytter Greg Van Avermaet, som vandt OL i 2016 foran Jakob Fuglsang.

I 2020 skal rytterne i løbet af den 234 kilometer lange rute bestige en del af vulkanen Mount Fuji, der er Japans højeste bjerg.

- Det er en superhård rute, og måske lidt for svær for mig. Men jeg håber, jeg får plads på holdet, og at det går ligesom i Rio, siger Van Avermaet til NRK.

Det norske cykelforbund overvejer nu, om de skal klage til den internationale cykleunion, UCI, over rutens hårdhed, da de forventer, at flere vil stille sig utilfreds med sværhedsgraden af ruten.

- Vi kan gøre et forsøg, men jeg har ingen større forhåbninger om, at vi kan ændre dette. Vi må se, hvad de andre nationer siger, for der er nok mange andre, som reagerer negativt, siger Falk.

Heller ikke Kristoff forventer, at Norge vil få medhold i at sende en klage afsted.

- Det bliver nok vanskeligt, men OL er jo kun hvert fjerde år, og nu har der været to klatreruter i træk. Så der er længe mellem mulighederne. Vi må vel bare håbe, det bliver en flad næste gang, siger Kristoff, som ikke deltog ved OL i 2016.

OL i 2020 afholdes i den japanske hovedstad, Tokyo. Hele ruten kan ses her.