'Katteparasit' tvinger tidligere Contador-hjælper til Vuelta-afbud

16x9
Vueltaen skulle have været årets anden Grand Tour for Jarlinson Pantano. Foto: Jeff Pachoud / Scanpix Denmark

Colombianske Jarlinson Pantano er blevet ramt af haresyge og stiller derfor ikke til start i Vuelta a España.

Se Vueltaen på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

En parasit har sat en stopper for Jarlinson Pantanos deltagelse i Vuelta a España.

Den colombianske Trek-rytter, der var med i sidste års udgave af løbet som hjælper for Alberto Contador, har i den seneste tid døjet med sygdom, hvilket for nylig tvang ham til at trække sig fra Polen Rundt.

Efterfølgende har en blodprøve vist, at Pantano er blevet smittet med parasitten Toxoplasma gondii, også kendt som haresyge.

- Vi gentog prøverne i ugens løb, og de bekræftede diagnosen på akut toxoplasmose. Desværre betyder det, at Jarlinson definitivt er ude af Vueltaen, udtaler Trek-Segafredos holdlæge Gaetano Daniele ifølge Cyclingnews.

En hård tid

Parasitten formerer sig primært i kattes tarme, hvorefter den udskilles med dyrets afføring, men faktisk udgør kontakt med jord og vand en større smittefare for mennesker.

Forurenet jord og vand kan være smitsomt i et år, mens katte sjældent er det i mere end to uger. Egentlig slipper 85 til 90 procent af de ramte for symptomer, men i tilfældet Jarlinson Pantano er sagen en anden.

Hvad er haresyge?

Toxoplasmose eller haresyge skyldes smitte med parasitten Toxoplasma gondii. Hver fjerde dansker har haft infektionen inden de bliver 30 år – oftest uden at mærke noget til det. Sygdommen kan ramme mennesker i alle aldre.

Der kan være let feber som eneste symptom, men man kan også få hævede lymfeknuder og træthed. Hos 85-90 procent af de smittede personer forløber infektionen uden sygdomstegn.

Kilde: Netdoktor

- For at være ærlig går jeg igennem en hård tid lige nu. Jeg er virkelig skuffet, men samtidig lettet over at vide, hvad problemet er, og hvorfor jeg har det skidt, fortæller den 29-årige colombianer.

- Nu vil jeg fokusere på at komme i bedring, og jeg håber, det går hurtigt, så jeg kan køre løb og skabe resultater snarest muligt. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke holdet for støtten i disse svære tider.

Det er endnu uvist, hvor længe Jarlinson Pantano må afstå fra at køre cykelløb. Uden det colombianske es på holdet ventes Trek-Segafredo at stille til start i Málaga med hollandske Bauke Mollema som kaptajn - akkurat som det var tilfældet i Touren.