Danskerhold har sat rekord: - Det er eddermame vildt

16x9
Quick-Step har vundet og vundet og vundet i 2018. Foto: Scanpix

Ikke siden 2009 har et cykelhold vundet så meget på en sæson, som det er tilfældet med Quick-Step i år.

Blåklædte cykelryttere i vild jubel har ikke været et særsyn i 2018.

Hele 73 sejre står Quick-Step Floors noteret for, og det er ganske usædvanligt. Faktisk har det belgiske cykelhold aldrig før præsteret samme antal.

- Jeg havde regnet med, at vi ville vinde meget, men ikke med at slå vores gamle rekord, fortæller Brian Holm til TV 2 SPORT med henvisning til holdets 61 sejre i 2014.

- Det er eddermame vildt at vinde så meget. De gør et eller andet helt rigtigt på det hold, og det har de gjort i flere år. De har selvfølgelig nogle gode ryttere, men det er alligevel imponerende, hvor meget de får ud af det, når man ser på deres middelmådige budget, supplerer cykelekspert Chris Anker Sørensen.

De mest vindende World Tour-hold i 2018

1. Quick-Step med 73 sejre

2. Sky med 43 sejre

3. Mitchelton-Scott med 37 sejre

4. BORA-hansgrohe med 33 sejre

5. LottoNL-Jumbo med 33 sejre

6. Groupama–FDJ med 33 sejre

7. Astana med 30 sejre

8. Movistar med 26 sejre

9. Bahrain Merida med 26 sejre

10. Lotto Soudal med 25 sejre

Ikke alene er antallet Quick-Steps højeste nogensinde. Det er også det næsthøjeste på World Touren i dette årtusind, kun overgået af Columbia-HTC's ufattelige 84 sejre for ni år siden.

- Brian må gøre et eller andet rigtigt. Han var også med på Columbia i 2009, så mon ikke han har en effekt, siger Kasper Asgreen om sportsdirektøren, der har hukommelse som en elefant.

- Spoler man tiden et år tilbage, var der mange kloge mennesker, der sagde: ”Marcel Kittel og Dan Martin forsvinder, så nu er holdet færdigt”. Folk har nok glemt, hvad de sagde dengang, men det har jeg ikke, fastslår Holm grinende, inden han slår over i en mere alvorlig tone:

- Hvis du tager en eller to af vores bedste ryttere ud, vil vi stadig være det mest vindende hold. På den konto har vi et eller andet.

Men hvad er dét 'et eller andet'?

Svaret er ikke så ligetil, men fire punkter gik igen, da Brian Holm, de tre danske Quick-Step-ryttere og Chris Anker Sørensen forsøgte at forklare succesen overfor TV 2 SPORT.

1. Sammenhold

Kasper Asgreen: - Når man rejser så mange dage, som vi gør, tror jeg helt sikkert, det har en indflydelse. Folk bliver siddende ved aftenbordet, selvom vi er færdige med at spise, simpelthen fordi vi har det pisse sjovt.

- Vi sidder også og får en øl efter nogle løb. Sådan noget er der plads til på Quick-Step, og jeg tror, det skaber et godt kammeratskab. På andre hold ser de det ikke på samme måde, fordi man føler, der er et image at opretholde udadtil.

- Sådan et gammeldags belgierhold som vores forstår sgu at holde en rytterfest, når vi vinder. Også selvom vi skal køre løb to dage efter. Når man har vundet, så har man vundet, og det skal fejres.  

Mikkel Honoré- Holdet har lavet det her vartegn, ’Wolfpack’. Det er ledelsens måde at gøre noget ekstra for holdindsatsen ved at sige: ”Vi er ulvene. Vi løber altid i flok og jager sammen". Det sørger de for at minde rytterne om.

- Vi er som en familie. Alle har det super godt med hinanden. Alle under hinanden en sejr og vil give 100 procent. Der er en anderledes holdånd, der gør klimaet på holdet helt fantastisk og medfører en masse succes.

- Jeg er selv blevet taget helt vildt godt imod, og det er jeg meget glad for. Fra starten har jeg følt mig som en del af kammeratskabet på holdet. Det har været fantastisk.

2. Vinderkultur

Brian Holm- Hvis vi har en minimal chance for at vinde, sætter vi os frem fra kilometer 0 og slagter hele holdet. På den måde lægger vi altid et kolossalt pres på vores sprintere. Og jeg siger dig, hvis de andre ryttere har arbejdet i 200 kilometer, så skal sprinteren nok køre igennem et hul, der ikke er der – også selvom han har lidt tykke ben.

- Vi holder altid taktikmøder, vi kender rytterne, og de har kniven for struben hver gang. Samtidig kører vi flere cykelløb end mange andre hold, så vores ryttere har dobbelt så mange chancer for at lave et godt resultat.

Michael Mørkøv: - Der er en god mentalitet på holdet. Ryttere, staff, sportsdirektører, hele holdet er motiverede til alle opgaver i løbet af sæsonen.

De mest vindende hold siden årtusindeskiftet

2009: Team Columbia-HTC med 84 sejre

2018: Quick-Step med 73 sejre

2008: Team Columbia med 71 sejre

- Om det er etapesejre, samlede resultater eller pointtrøjer, så er vi altid klar til kamp og motiverede for at køre cykelløb. Det er en af de helt store forskelle, jeg mærker, i forhold til andre hold jeg har kørt på.

- Vores sportsdirektører er gode til at motivere rytterne og være klare i spyttet om, hvad vi går efter. Det har også noget at gøre med, at de ryttere, der kommer til holdet, er konkurrencedygtige og i stand til selv at vinde cykelløb. Vi konkurrerer altid med et stærkt mandskab.

Chris Anker: - De har en god vinderkultur og er gode til at få alle ryttere til at vinde. Dét at gå ind til alle løb og sige: ”I dag vinder vi” og ikke: ”Lad os se, hvad der sker”. De kører løbene rigtig, rigtig offensivt og er hele tiden opmærksomme på at bevare mentaliteten. 

3. Respekt

Brian Holm: - Når Quick-Step kommer med toget, bliver de andre bare kørt over. Folk er næsten bange for os.

Kasper Asgreen: - På de sidste par kilometer før et opløbssving er der altid krig om at komme først igennem, men ofte er der mere krig om at sidde bag os end om at køre forbi og tage fronten.

- Vi får arbejdsro til at sætte vores tog rigtigt op, og det hjælper os til at vinde rigtig mange cykelløb.

Mikkel Honoré: - Der er bare sindssygt stor respekt om Quick-Step-trøjen, og det synes jeg helt klart, jeg har kunnet mærke.

4. Cyklerne

Brian Holm- Hvis jeg skal pege på en ting som årsag til vores sejre, er det vores udstyr. Det lyder lidt kedeligt, men jeg tror, det betyder en del. Når det kommer til en sprint, der bliver afgjort på få centimeter, er det cyklen, der afgør det.

- Cyklerne er simpelthen bare hurtigere, specielt på fladbane. Det er, hvad rytterne siger.

Kasper Asgreen: - Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er en fordel. Det er ikke det store, der gør forskellen på, om du får sejren eller andenpladsen. Det er små marginaler, og Specialized (Quick-Steps leverandør af cykler, red.) er klart førende i forhold til teknologi, aerodynamik, stivhed og lethed.

Chris Anker: - Det har selvfølgelig noget at sige, at man kører på noget ordentligt udstyr, men hvis det kun var cyklerne, skulle Bora-hansgrohe måske også vinde noget mere (det andet World Tour-hold, der har Specialized som leverandør, red.).

- Det handler om andet og mere end det. Man kan ikke udelukkende pege på cyklerne. Quick-Step vandt også meget, da de kørte på andre mærker.

*I år har World Tour-ryttere på Specialized-cykler vundet i alt 106 gange ifølge ProCyclingStats. Foruden Quick-Steps 73 sejre er 33 kørt hjem af tyske Bora-hansgrohe. Med 43 sejre er Pinarello, der leverer cykler til Team Sky, det næstmest vindende cykelmærke.

Her ses Enric Mas med Nairo Quintana på hjul i Baskerlandet under årets Vuelta a España.
Her ses Enric Mas med Nairo Quintana på hjul i Baskerlandet under årets Vuelta a España. Foto: Miguel Riopa / Ritzau Scanpix

Brian Holms bedste minde

Det er ikke kun erfarne rotter som Philippe Gilbert, Niki Terpstra og Elia Viviani, der får grønt lys til at jagte sejre i Quick-Step.

Af ryttere, der har vundet i 2018, men endnu ikke er fyldt 25, kan nævnes hollandske Fabio Jakobsen, tyske Maximilian Schachmann, colombianerne Fernando Gaviria og Álvaro Hodeg samt spanske Enric Mas.

Især sidstnævnte har gjort indtryk på Chris Anker Sørensen. 

- Quick-Step er gode til at give de unge ryttere chancen. Et eksempel er Enric Mas, der slog igennem i årets Vuelta, hvilket var meget hurtigere, end nogen havde regnet med, vurderer han.

Quick-Steps sæson i tal

  • 14 af holdets 30 ryttere har vundet mindst et løb
  • 73 sejre i UCI-løb er det blevet til 
  • 26,4 er gennemsnitsalderen (med 25,6 er Sunweb det eneste World Tour-hold, der har en lavere gennemsnitsalder)

Forinden det endelige gennembrud i Vuelta a España vandt 23-årige Mas sjette og sidste etape af Baskerlandet Rundt. Brian Holm sad i sportsdirektørbilen og guidede det spanske stortalent. Han beskriver dagen således:

Vi står tidligt op, kører ruten med de små veje om morgenen. Det er en kort etape. Det pisregner. Rytterne styrter, så der er totalt kaos over det hele.

Enric Mas kører fra start og har aldrig mere end et minuts forspring. Sky og Movistar jagter.

De når til sidste bjerg. Sindssyg, sindssyg stigning. Quintana når inden for seks sekunder afstand af ham. Og så vinder han alligevel.

Jeg ved godt, det ikke er Flandern Rundt, men det var bare et af de løb, hvor vi havde forberedt os til punkt og prikke - og hvor alt lykkedes.

Da indså jeg, at Enric Mas kan vinde Vueltaen en dag. Det, han gjorde, ser man kun hvert tiende år som sportsdirektør, og det var stort at opleve.

Siden vandt Mas den hårde bjergetape i Andorra på Vueltaens næstsidste dag. Med etapesejren sikrede han sig den samlede andenplads i sin bare anden Grand Tour.

Michael Mørkøv vinder det danske mesterskab i linjeløb Video: TV 2 SPORT

Den danske sejrsmaskine

Michael Mørkøv stod for sæsonens eneste danske Quick-Step-sejr, da han spurtede sig til det danske mesterskab i Nysted.

- Det er fantastisk. Der er langt mellem sejrene for mig, men jeg fik god fart i cyklen til sidst. Jeg følte mig stærkt kørende i dag, sagde han efterfølgende til TV 2 SPORT.

Men det er langt fra den eneste løbssejr, Mørkøv har sin andel i. I rollen som lead out-mand for sprinterne Elia Viviani, Álvaro Hodeg og Fabio Jakobsen har den 33-årige dansker været blandt holdets mest værdifulde ryttere i år.

- Han har simpelthen gjort det bedre, end nogen kunne drømme om. Da Mørkøv kom til, trådte han hurtigt i karakter som lead out-mand, og han er elsket på hele holdet, fortæller Brian Holm.

Selv er den erfarne dansker da også mere end tilfreds med sin indsats.

- Det har været en fuldstændig vanvittig sæson for holdet. Jeg er virkelig stolt af at have været en del af det. Både med min egen sejr ved DM, men også fordi jeg har været med til at vinde rigtig mange løb, forklarer Michael Mørkøv, der understreger sine kaptajners vigtighed.

- Det er svært at sige, hvad opskriften på 73 sejre er, men en del af årsagen er, at vi har haft fire af de bedste sprintere i feltet, lyder det med henvisning til de tre førnævnte og Fernando Gaviria, der skifter til UAE Emirates i næste sæson.

Via linket finder du overblikket over alle Quick-Steps sejre i 2018.

Største sejre i 2018