Voldsomme anklager mod Uttrups chef - men danskeren har ikke oplevet det

16x9
Cecilie Uttrup Ludwig under dette års La Course, hvor hun blev nummer fire. Foto: TV 2 SPORT

Cecilie Uttrup Ludwig kan ikke nikke genkendende til en række anklager mod hendes chef Thomas Campana, som flere tidligere ryttere står bag.

En række tidligere ryttere fra det professionelle kvindehold Cervélo Bigla har de seneste dage været ude med flere voldsomme anklager om holdejeren, Thomas Campana. 

Iris Slappendel, Carmen Small, Vera Koedooder og Doris Schweizer har i et interview med det hollandske medie de Volkskrant anklaget Campana for blandt andet at have ydmyget rytterne og sagt, de var for tykke. 

Det er selvfølgelig ikke rart, at der er sådan noget ude

Cecilie Uttrup Ludwig

Men det er ikke noget, som holdets danske rytter Cecilie Uttrup Ludwig kan nikke genkendende til. 

- Jeg har ikke oplevet noget af det, som de beskriver i artiklen. Jeg har været sindssygt glad for at være på Cervélo Bigla - ellers havde jeg ikke skrevet kontrakt med holdet igen, for jeg havde andre muligheder, siger Cecilie Uttrup Ludwig til TV 2 SPORT. 

- Det er selvfølgelig ikke rart, at der er sådan noget ude. Men jeg kan kun forholde mig til, at det ikke er noget, som jeg har oplevet, siger danskeren videre. 

Episoderne stammer tilbage fra 2015 og er senere blevet bekræftet af stjernerytteren Annemiek van Vleuten, der til Cyclingnews siger, at "det er 100 procent korrekt". Cecilie Uttrup Ludwig har kun kørt på det tyske hold siden 2017 og kan derfor ikke udelukke, at det er sket. 

- Jeg kan ikke sige noget om, hvad der er sket før min tid på holdet. Jeg kan sige, at jeg i mine to år på holdet ikke har oplevet noget som helst – hverken fatshaming, eller at man skulle blive presset til at køre, hvis man ikke har det godt, siger den 23-årige dansker. 

Thomas Campana har over for de Volkskrant afvist alle anklager. 

Rytter fik forbud mod at indtage kalorier

I artiklen fra de Volkskrant forlyder det, at 54-årige Thomas Campana på en træningslejr skulle have givet to 19-årige ryttere et forbud mod at indtage kalorier, da de angiveligt var 'for tykke'. 

- Efter tre dage var der en rytter, der var så syg, at hun ikke kunne køre resten af vores træningslejr. Han (Campana, red.) så hende som en svag person, siger Iris Slappendel til de Volkskrant, 

I 2016 valgte Iris Slappendel - ifølge de Volkskrant - at gå til den etiske komité i Den Internationale Cykelunion (UCI), hvor hun afleverede 35 sider med bevismateriale for Campanas opførsel, hvori flere andre ryttere og andet personale havde givet deres tilsagn. 

Vi udstillede os selv fuldstændigt. Nogle ryttere skammede sig over det

Iris Slappendel

Men halvdelen valgte at springe fra, da UCI ikke ville tillade, at anklagerne kom fra anonyme kilder. I 2017 blev sagen lukket, da hændelserne skete under UCI's forældede etiske kodeks, og unionen derfor ikke mente, at Campana kunne straffes. 

- Vi udstillede os selv fuldstændigt. Nogle ryttere skammede sig over det. Det var et stort skridt for os at komme med sådan en anklage. Det her kan ikke være idéen med en etisk komité, siger Iris Slappendel.

Mens sagen nu er blevet offentlig kendt, så har Cecilie Uttrup Ludwig udelukkende positive ting at sige om sin tyske chef. 

- Jeg er sindssygt glad for ham. Han har virkelig hjulpet mig til at blive en bedre cykelrytter. Jeg er glad for at være på holdet, og han har været en god mentor for mig. Han ved enormt meget, siger danskeren.

Cecilie Uttrup Ludwig fortæller desuden, at hun har talt med holdets to andre danskere Emma Norsgaard Jørgensen og Marie Vilmann, der heller ikke har oplevet det.