Kampen om de sidste pladser til Tour de France 2019 - del 4

16x9
Oscar Rodriguez vinder på La Camperona i Vueltaen Foto: Miguel Riopa / Ritzau Scanpix

Klumme: I fire klummer vil jeg forsøge at give mit bud på, hvilke fire hold der ender med at komme med til Tour de France på de yderste mandater.

I løbet af december gennemgår vi de 18 World Tour-hold i 18 forskellige podcasts. Men der er også sket meget i det, man kan kalde international cyklings anden division, og det vil jeg kigge nærmere på i fire klummer. Her er fjerde del - den handler primært om Euskadi Murias og Roompot Charles.

Et nyt Euskaltel hold?

Euskadi Murias-holdet fra Baskerlandet vil gerne gå i Euskatels fodspor. Tøjet er i hvert fald nogenlunde lige så grimt.

Nu har de meldt offentligt ud, at de håber på et wild card til 2019-udgaven af Tour de France. De havde også en ganske fin 2018-sæson med Eduard Prades' sejr i Norge og Tyrkiet Rundt. Især sidstnævnte var noget af en bedrift. Det var første gang siden Cobos sejr i Vueltaen 2011, at en "ikke World Tour-rytter" vandt et World Tour-etapeløb.

En anden bedrift, der tog fusen på mig, var Oscar Rodriquez' sejr i Vueltaen. Jeg tror ikke, at jeg stod alene med at være overrasket den dag.

Når det er sagt, er der mange ting, der taler imod deres deltagelse.

For det første er Eduard Prades skiftet til Movistar. For det andet er, at man skal være bedre end de franske alternativer for at komme med. Det synes jeg ikke, at de er. Bevares, de har hentet Benat Intxausti, som har levet en meget usynlig tilværelse hos Team Sky de sidste par år. Han var god engang, så hvis han kan genfinde det niveau, er han bestemt en god rytter. Mikel Bizkarra, som blev en ganske pæn nr .17 i Vueltaen 2018, er bestemt heller ikke nogen uinteressant rytter. En rytter, der skal genfinde melodien, og et talent er bare ikke nok til at indløse billet til Touren 2019. 

De to andre spanske hold Caja Rural og Burgos BH har umiddelbart ikke meldt deres kandidatur. Jeg vil også sige, at de heller ikke har oprustet tilstrækkeligt til at komme i betragtning til en Tour de France-plads. Det største navn er vel Sergei Chernetski, som Caja Rural har hentet ved Astana.

Hvor mange ryttere, som hedder noget med Van, er der egentlig plads til på et hold?

Chris Anker om Roompot

De italienske hold vil jeg også skøjte hurtig henover. For det første er deres fokus på Giroen. For det andet er der ikke sket det helt vilde på det hold. De har mistet profiler som Sosa og Ciccone. De største navne, der er kommet ind, er Montaguti fra Androni og Moreno Moser fra Nippo Vini Fantini. Det kan der næppe laves en breaking på.

Tour-start i Belgien

Indtil videre har jeg kun nævnt Wanty af belgiske hold. Nu når starten er i Belgien, skal de andre nævnes, også selvom jeg ikke vil levne dem nogen chance for Tour-deltagelse. De er bestemt ikke dårlige hold, man jeg må bare sige, at de har deres fokus et helt andet sted.

Corendon-Circus, hvor Lasse Norman kører, er primært et cykelcross-hold. Dermed ikke sagt, at Lasse skifter banen ud med cykelcross. De kører også landevejsløb. I 2018 husker nogle måske Van der Poel fra Artic Race, hvor han tog et par imponerende sejre.

Sport Vlanderen Baloise og WB Aqua Protect er hold, som vi nok skal få at se i forårets brostensløb. Her er de bedre end det spanske storhold Movistar. Når det så er sagt, har de intet at gøre i Tour de France.

Hvis jeg skal pege på endnu et hold fra de lidt mere nordiske breddegrader, der kunne komme i spil, må det være Roompot Charles. Det hollandske hold, der er en fusion imellem Roompoot og Veranda Charles, står væsentlig forstærket. Desværre for dem har de ikke fået Wout van Aert med sig over.

Til gengæld har de skrevet kontrakter med flere ryttere, som har erfaring fra allerhøjeste niveau Maurits Lammertink, Lars Boom og Boy Van Poppel. Bliver det et godt gensyn med Lammertink, som kørte så flot for dem i 2016? Kan Lars Boom opføre sig lidt bedre eller fortsætter han med at være klassens frække dreng, der af og til bliver sat uden for døren?

Kan Boy Van Poppel i en alder af 30 få hul på bylden? Hvor mange ryttere, som hedder noget med Van, er der egentlig plads til på et hold?

Sidste spørgsmål kan jeg svare på, de har fem lige nu på Roompot. Det nemme svar til de resterende spørgsmål er, at det må vi se i løbet af 2019.

Jeg vil dog gerne give et skud med hensyn til mine profetiske evner. Jeg tror på, at Lammertink nok skal gøre det godt. Tvivler meget på de to andre. Boy er ikke god nok. Det er Lars Boom også, men han gider ikke mere. Så er det godt, at de har evigt pålidelig Weening, og han skal nok lave et eller andet. Det samme gør sig gældende for Sean de Bie og Jesper Asselman. Er det nok til at komme med til Tour de France? Jeg vil sige nej.

Efter denne gennemgang må jeg konstatere, at det sagtens kunne blive fire franske hold, der står med de fire sidste pladser til Tour de France 2019.

Der er dog det aber dabei, at jeg ikke ved, om Prudhomme ønsker at give samtlige fire wild cards til franske hold.

Derfor kan den sidste plads tilfalde belgiske Wanty. Hvilket af de to franske hold bliver så vraget? Arkéa Samsic eller Vitael Concept? Greipel er et større navn end Coqaurd, når alt kommer til alt. Barquil og Rolland er begge store profiller. Så løbet er tæt, men sorteper kan meget vel blive Coqaurd og co. på Vitael Concept endnu engang.