Dansk talent skal stadig vænne sig til World Touren: - Det er uvirkeligt

16x9
Jonas Vingegaard er Danmarks 18. aktive World Tour-rytter. Foto: Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard har haft nok at skulle vænne sig til, efter han er blevet den seneste dansker på et stort World Tour-hold.

Da 2018 blev til 2019, skiftede cykeltalentet Jonas Vingegaard samtidig livet som kontinental-rytter ud med en tilværelse på sportens øverste niveau, World Touren.

Her har den 22-årige dansker fået en toårig kontrakt hos det hollandske storhold Lotto-Visma, der op til denne sæson hentede Vingegaard hos danske ColoQuick.

- Det er jo lige pludselig drømmen, der er gået i opfyldelse. Nu har jeg jo cyklet hele livet, så det er bare fedt at leve af det, man brænder for, fortæller Jonas Vingegaard til TV 2 SPORT.

Jeg synes stadigvæk, det er fuldstændig uvirkeligt, og det er svært at forholde sig

Jonas Vingegaard

- Det har været et stort spring. Der er mange nye ting, og jeg kan godt mærke, at niveauet er højere. Når vi er på træningslejr, er der ikke kun ti hjælpere med, men næsten lige så mange, som vi er ryttere af sted. Så det er noget større, og jeg skal lige vænne mig til, at alting er så stort.

Under storheden hører også Vingegaards nye holdkammerater, der nu hedder Primoz Roglic, Steven Kruijswijk og Dylen Groenewegen.

- Jeg synes stadigvæk, det er fuldstændig uvirkeligt, og det er svært at forholde sig til, fordi det altid har været dem, jeg har set op til og set i fjernsynet som mine idoler. Og nu kører jeg pludselig på cykel og sidder og snakker med dem.

- Men jeg har også fundet ud af, at det jo bare er almindelige mennesker. De er så bare rigtig, rigtig gode cykelryttere. Men det er fedt lige pludselig at sidde ved siden af dem og snakke med dem, og de er også gode til at tage sig af mig og lære mig en masse ting, siger danskeren.

Med fuldtid kommer fritid

Og det er ikke kun det markant større hold, stjernerytteren på cyklen ved siden af og de enorme træningslejre, der er nyt for Jonas Vingegaard.

Sidste år arbejdede han på en fiskefabrik i Hanstholm ved siden af jobbet som cykelrytter, men som fuldtidsprofessionel skal han nu også lære at leve som en.

- Jeg kan godt mærke, at jeg skal vænne mig til, at det kun er cykling nu, og at der ikke er noget ved siden af. Jeg cykler måske fire-fem timer i døgnet, og så skal jeg jo finde på noget andet at lave i de sidste mange timer, for der er meget tid.

Det virker som om, de har en plan om, at jeg kun skal køre etapeløb. Så det er jo bare virkelig fedt, at de har den tillid til mig

Jonas Vingegaard

- Men jeg prøver at slappe så meget af som muligt, og det, siger de også, er en del af det at være cykelrytter, fortæller cykeltalentet, der bliver boende og træner i Danmark indtil videre.

- Jeg vil jo rejse en del og tage på en del træningslejre, og måske i fremtiden leje en bolig et eller andet sted og så tage derned et par gange i løbet af vinteren, når det er dårligt vejr herhjemme, siger cykeltalentet.

Store løb i vente

Mandag rejser Jonas Vingegaard afsted mod sit første løb i Jumbo-Visma-trikoten, inden han onsdag får debut i etapeløbet Ruta del Sol i Spanien.

Her er målet blot – uden forventninger fra holdet – at komme godt i gang, og finde ud af, hvad niveauet rækker til i øjeblikket, inden han for alvor skal tjene i rollen som hjælper for idolerne.

- I år er planen, at jeg mest af alt skal være hjælperytter for Primoz Roglic og Steven Kruijswijk. Jeg skal køre mange af de samme løb, som i hvert fald en af de to også er med i, hvor jeg så kan lære en masse af dem. Det bliver bare vildt spændende, og det er en del store løb, jeg skal køre.

Jeg glæder mig mest til Critérium du Dauphiné

Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard har allerede løbskalenderen på plads for 2019, og selvom han ikke skal køre nogle af de tre Grand Tours, har det unge talent rigeligt at se frem til med følgende store løb:

  • Ruta del Sol - 20.-24. februar
  • Baskerlandet Rundt - 8.-13. april (World Tour)
  • Romandiet Rundt - 30. april til 5. maj (World Tour)
  • Hammer Series - 24.-26. maj
  • Tour of Norway - 29. maj til 2. juni
  • Critérium du Dauphiné - 9.-16. juni (World Tour)
  • Polen Rundt - 3.-9. august (World Tour)
  • Danmark Rundt - 21.-25. august
  • Tour of Guangxi - 15.-20. oktober (World Tour)

- Det er alle sammen etapeløb, og det virker som om, de har en plan om, at jeg kun skal køre etapeløb. Så det er jo bare virkelig fedt, at de har den tillid til mig, fortæller den nye Jumbo-Visma-rytter.

Danskeren er dog ikke i tvivl om hvilke løb, han ser mest frem til i den første sæson som fuldtidsprofessionel.

- Jeg glæder mig mest til Critérium du Dauphiné. Det er optakten til Tour de France, og de siger, at det skulle være en af de hårdere løb. Så hvis jeg gør det godt der, kan også jeg se, om jeg kan være med på det niveau.

- Og så bliver det selvfølgelig specielt at komme hjem og køre Danmark Rundt, når man lige pludselig kommer fra et udenlandsk hold, siger den 22-årige dansker.

Jonas Vingegaard bliver den 18. aktive dansker på et World Tour-hold, hvilket er rekordmange danskere på cykelsportens ypperste niveau.