Profil på Danmarks største cykelhold ’har samme potentiale som Valgren'

16x9
Riwal Readynez har oprustet gevaldigt før holdets første sæson på prokontinentalniveau. Foto: Torsten Christensen / Riwal Readynez

Søndag tager Riwal Readynez hul på sæsonen. I den anledning tegner TV 2 SPORT et portræt af Danmarks største cykelhold.

Ni ryttere har sagt farvel. Ti nye er kommet til. 

Tredje division er byttet ud med cykelsportens næsthøjeste niveau og en status som Danmarks eneste professionelle cykelhold. Og så er dragtens kulør skiftet fra orange til hvid.

Nok ser drømmen om den hollandske klassiker Amstel Gold Race ud til at glippe, men Riwal Readynez går en spændende sæson i møde. 

Holdets direktør, Steffen Kromann, har i hvert fald målsætningen klar. Selvom 2019 er Riwal Readynez' første sæson som professionelt cykelhold og over halvdelen af det fynske holds ryttere er nye ansigter, tager han ikke til takke med en bundplacering.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal være i top 30-35 af de 43 professionelle cykelhold. Vores ambition er at gå ud og lave nogle gode resultater, så vi ender dér på den europæiske rangliste, når sæsonen er ovre, siger Kromann til TV 2 SPORT.

Det bør være en realistisk og mulig ambition. Ellers kan man begynde at stille spørgsmål til, om springet var en god ide. Det tager man ikke for at komme op og være anonym. Selvfølgelig skal de lære, men de skal også præstere.

Riwal-direktøren peger på PostNord Danmark Rundt og to belgiske forårsklassikere, som de absolut vigtigste løb i sæsonen.

- Hvis vi kan vinde Danmark Rundt, så har vi hjemmebanen på plads. At komme på podiet i Scheldeprijs eller Brabantse Pijl ville også være et stort resultat for os, fortæller Steffen Kromann.

Gennembrud under opsejling

Men hvor skal det store resultat komme fra? 

Seks Riwal-profiler

- Alexander Kamp. I de virkelig hårde løb er det ham, der gør sig gældende. Han har hele tiden ligget lidt på lur og vist, at han kan være med helt fremme i løb som Danmark Rundt. Næste skridt er, at han viser, han også kan køre med om sejren på højeste niveau, siger Brian Nygaard.

- Jeg tror, Alexander Kamp står foran sit helt store gennembrud. Han er klar til at lave nogle fantastiske resultater. På sigt ser jeg ham som akkurat ligeså stor en stjerne som Michael Valgren, Magnus Cort og Mads Pedersen. Han har samme potentiale, som de har, supplerer Riwal Readynez' sportsdirektør Michael Skelde.

Han fremhæver desuden norske Sindre Lunke, der har to års erfaring fra sportens højeste niveau, hvor han repræsenterede Sunweb.

Riwal Readynez' rytterstab rummer 11 danskere, to nordmænd, to svenskere og en færing. Her ses den svenske mester Lucas Eriksson under holdets træningslejr i januar.
Riwal Readynez' rytterstab rummer 11 danskere, to nordmænd, to svenskere og en færing. Her ses den svenske mester Lucas Eriksson under holdets træningslejr i januar. Foto: Torsten Christensen / Riwal Readynez

Michael Skelde siger, du har potentiale tilsvarende Michael Valgren, Magnus Cort og Mads Pedersen. Er du enig i det?

- Ja, selvfølgelig er jeg det. Vores karrierer har taget nogle forskellige retninger, men potentialet, mener jeg helt afgjort, er der, lyder Alexander Kamps svar til TV 2 SPORT.

Ambitioner om mere

Ligesom Skelde skiftede den 25-årige klassikerspecialist fra Bjarne Riis' Team Waoo før sæsonen. Alexander Kamp underskrev en etårig kontrakt med Riwal Readynez, der med oprykningen huserer på prokontinentalniveau. 

Cykelsportens tre "ligaer"

World Tour
Øverste niveau. Her kører de allerbedste hold med de store stjerner. Holdene med denne licens er sikret deltagelse i alle de største løb i sporten.

Prokontinental
Næstbedste liga. Holdene består af fuldtidsprofessionelle. På dette niveau er man ikke sikret deltagelse i de store løb, men skal i stedet ansøge om et wild card for at komme med.

Kontinental
Laveste liga. Hold består ofte af deltidsprofessionelle, men der er også fuldtidsprofessionelle ryttere på nogle hold. Holdene kan ikke deltage i World Tour-løb, men de kan få lov til at deltage i mindre løb som f.eks. Danmark Rundt.

- Jeg er glad for, Riwal har givet mig mulighed for at køre større løb, men jeg vil steppet længere op på det allerøverste niveau, World Touren, forklarer Kamp.

Hvis det skal lykkes, kræver det, at Alexander Kamp præsterer på den store scene. Kamp forsøger derfor at time sin form, så han topper i april, hvor han især håber at brillere i klassikeren Brabantse Pijl:

- Det er det helt store løb form mig. Kan jeg køre med om sejren der, vil det betyde meget for mig. Jeg har ikke kørt det før, men hvorfor ikke skyde en god debut af? Jeg bliver nødt til at gøre mig bemærket i vores største løb, og på papiret er det et løb, der ligger godt til mig. 

Nu eller aldrig. Alexander Kamp skal bevise sit værd på et højere niveau for at bevare håbet om en World Tour-kontrakt.
Nu eller aldrig. Alexander Kamp skal bevise sit værd på et højere niveau for at bevare håbet om en World Tour-kontrakt. Foto: Torsten Christensen / Riwal Readynez

Skal vise sig frem

Inden vi når så langt, skal Riwal-rytterne forbi den norditalienske region Ligurien og det stærkt besatte endagsløb Trofeo Laigueglia, der bliver kørt søndag. Løbet er et af dem, Steffen Kromann fremhæver som et af sæsonens mest prestigefyldte løb. 

Det går ikke, at de bliver kørt fuldstændig ud af tavlen i Trofeo Laigueglia. De skal være synlige. Der er mange om buddet, så man er nødt til at vise sig frem, når man får sådan en invitation.
 

Men ifølge sportsdirektør Michael Skelde kommer vi ikke til at se Riwal Readynez blande sig med de bedste.

- Der kommer en lang indledende fase, hvor vi skal vænne os til det nye niveau og se, hvor vi står. Jeg må indrømme, at jeg forventer, det kommer til at tage et par måneder, før vi rigtig lykkes første gang, siger den erfarne sportsdirektør, der tilføjer:

Riwal Readynez stiller med følgende syv ryttere i Trofeo Laigueglia søndag.
Riwal Readynez stiller med følgende syv ryttere i Trofeo Laigueglia søndag. Foto: Screendump / Riwal Reaynez' Instragram

- Når det er sagt, kommer vi med det bedst mulige hold, så vi er topmotiverede. 

Foreløbig løbskalender
2019
17. februar
Trofeo Laigueglia
Italiensk endagsløb
22.-24. februar
Tour du Haut-Var
Fransk etapeløb
2. marts
Classic de L'Ardeche Rhone
Fransk endagsløb
3. marts
Royal Bernard Drome Classic
Fransk endagsløb
10. marts
GP Jean-Pierre Monseré
Belgisk endagsløb
17. marts
Ronde van Drenthe
Hollandsk endagsløb
20. marts
Danilith Nokere Koerse
Belgisk endagsløb
22. marts
Bredene Koksijde Classic
Belgisk endagsløb
24. marts
GP Denain
Fransk endagsløb
25.-31. marts
Tour de Normandie
Fransk etapeløb
6. april
Volta Limburg Classic
Hollandsk endagsløb
10. april
GP Scheldeprijs
Belgisk endagsløb
12.-14. april
Circuit des Ardennes International
Fransk etapeløb
17. april
Brabantse Pijl
Belgisk endagsløb
20. april
Tour du Finistère
Fransk endagsløb
22. april
Tro-Bro Léon
Fransk endagløb
23.-28. april
Tour of Croatia
Kroatisk etapeløb
28. april
GP Herning
4. maj
GP Himmerland
5. maj
Skive-løbet
11. maj
GP Sundevolden
Norsk endagsløb
11. maj
Scandinavian Race
Svensk endagsløb
12. maj
GP Ringerike
Norsk endagsløb
24.-26. maj
Hammer Stavanger
Første afdeling af World Tour-løbsserien Hammer Series
26. maj
GP Marcel Kint
Belgisk endagsløb
28. maj - 2. juni
Tour of Norway
Norsk etapeløb
5.-9. juni
Tour de Luxembourg
Luxembourgsk etapeløb
12.-16. juni
Belgium Tour
Belgisk etapeløb
15. juni
DM i holdløb
21. juni
Dwars door Hageland
Belgisk endagsløb
22. juni
Heylen Vastgoed Heiste Pijl
Belgisk endagsløb
23. juni
Elfstedenronde
Belgisk endagsløb
27. juni
DM i enkeltstart
30. juni
DM i landevejscykling
16.-21. juli
Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc
Italiensk etapeløb
27.-31. juli
Tour de Wallonie
Belgisk etapeløb
3. august
Kalmar GP
Svensk endagsløb
11. august
KOGA Slag om Norg
Hollandsk endagsløb
18. august
Fyen Rundt
21.-25. august
PostNord Danmark Rundt
6. september
Hafjell TT
Norsk enkeltstartsløb
7. september
Lillehammer GP
Norsk endagsløb
8. september
Gylne Gutuer
Norsk endagsløb
11.-15. september
Tour de Slovaquie
Slovakisk etapeløb
22. september
Duo Normand
Fransk endagsløb
20. oktober
Chrono des Nations
Fransk enkeltstartsløb