- Man skal være lidt gal oven i hovedet, siger Chris Anker om Paris-Roubaix

16x9
Peter Sagan vandt 2018-udgaven af Paris-Roubaix. Foto: Francois Lo Presti / Ritzau Scanpix

Næsten 55 kilometer brosten venter rytterne i Paris-Roubaix. Et løb, der kræver en særlig fysik, og hvor Mads Pedersen kan nå langt, vurderer ekspert.

Du kan se Paris-Roubaix direkte på TV 2 og TV 2 Play søndag fra klokken 10.10

'En forårsdag i helvede'.

Sådan bliver klassikeren Paris-Roubaix ofte omtalt. Og det er da også et endagsløb, som kræver meget af rytterne. Det skyldes især, at holdene skal køre hele 29 brostensstykker.

- Man skal være lidt gal oven i hovedet. Man skal have en eller anden vanvid, for det er et vanvittigt cykelløb. Det er et løb, hvor der kommer styrt og uheld. Det er også derfor, du skal være heldig, og der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, før du vinder Paris-Roubaix, siger TV 2 SPORTs cykelsportsekspert Chris Anker Sørensen.

Det er 117. gang, at Paris-Roubaix bliver kørt. Kendetegnende for løbet er, at de store brostensstykker er både udfordrende og afgørende for rytterne.

- Du skal i din fysiske statur have evnen til at køre 50 kilometer i timen hen over brosten. Det er et udholdenhedsløb på en anden måde end Flandern Rundt, hvor der selvfølgelig også er noget taktik - det er der lidt mindre af i Paris-Roubaix, forklarer Brian Nygaard.

- Det er cirka 55 kilometer på pavéer (red., brostensstykker), og det er vanvittigt meget. Det er også derfor, at bare det at gennemføre Paris-Roubaix er en præstation i sig selv, siger Chris Anker Sørensen.

Forvent morgenudbrud og danske muligheder

Sidste år var det Peter Sagan, der løb med sejren i det prestigefulde endagsløb. Rytterne kan i år se frem til en rute på 257 kilometer, men de skal være klar fra kilometer ét.

- Som regel starter finalen endnu tidligere end skoven i Arenberg, og det er 100 kilometer ude. Det er sjældent, vi ser det i andre klassikere. Det er en anden form for robusthed, forklarer Brian Nygaard.

- I de andre løb er der altid en spinkel chance, men det er nærmest aldrig, man får noget ud af at gå i morgenudbrud. Det kan man godt få i Paris-Roubaix, og det gør det svært at spå om, hvem der kommer til at vinde det, siger Chris Anker, som peger på Peter Sagan som en af de store favoritter.

Men også danske Mads Pedersen kan have gode chancer, mener Rolf Sørensen. Sidste år blev han nummer to i Flandern Rundt, og danskeren kan gøre sig forhåbninger om at blande sig i toppen til årets Paris-Roubaix.

- Mads Pedersen har et par rigtig gode folk omkring sig i Roubaix, og han har kapaciteten til at sidde der, det er der ingen tvivl om. Og så er han en afslutter, han er hurtig på stregen.

- Han skal finde sine momenter og undgå kaosset. Når man bliver grebet af euforien, skal man bevare roen på brostenene. Kan han det, så kommer han rigtig langt. Det lader til, han er ved at time formen rigtigt i år, vurderer Rolf Sørensen.

Der er endnu ingen danskere, der har vundet Paris-Roubaix.

Belgierne Roger De Vlaeminck og Tom Boonen deler rekorden for flest sejre i forårsklassikeren, da de begge har vundet den fire gange.