Sportsdirektører raser over jury: - Det er synd for cykelsporten

16x9
Brian Holm og Lars Michaelsen er uforstående over for juryens beslutning, der forpurrede drømmen om en dansk førertrøje i USA. Foto: . / .

Beslutningen om at lade Tejay van Garderen beholde førertrøjen på bekostning af Kasper Asgreen møder kritik.

Synd.

Sådan opsummerer sportsdirektørerne Brian Holm og Lars Michaelsen den besynderlige episode, der har fået cykelfans til at rette opmærksomheden mod Californien.

Her valgte kommissærerne på kontroversiel vis at fratage danske Kasper Asgreen den førertrøje, han havde kørt sig til på løbets fjerde etape.

- Jeg synes, at det er synd for cykelsporten og dens image, siger Astana-sportsdirektør Lars Michaelsen om episoden, der udspillede sig natten til torsdag.

- Astana Pro Team har nedlagt en protest, tilføjer han.

Tejay van Garderen blev sat, da han styrtede med 10 kilometer til mål af etapen og tabte yderligere tid, da han missede et sving få kilometer senere.

Det betød, at amerikaneren jagtede feltet, da der opstod styrt lige før tre kilometer-porten, inden for hvilken uheld ikke giver tidstab.

Vi synes, at han er verdens største kraftidiot

Brian Holm om chefkommissær Phillipe Mariën

Den beslutning er 'dybt kritisabel', mener Lars Michaelsen. Juryens beslutning kostede Astana-holdets klassementshåb, danske Jonas Gregaard, de sekunder, han ellers havde vundet til konkurrenterne.

- Det er lidt ærgerligt, når man har kæmpet røven ud af bukserne for at sidde fremme, siger det 22-årige stortalent.

- Jeg synes ikke, at det er en fair beslutning, men sådan er det, tilføjer Jonas Gregaard der er nummer syv - 33 sekunder efter Tejay van Garderen.

Kritik af kommissær

Større er tabet for Kasper Asgreen, der altså i en time troede, at han var i førertrøje.

- Tillykke, skrev Brian Holm, sportsdirektør for Deceuninck-Quick Step, til sin rytter, da han klokken 01.00 gik i seng hjemme i Danmark.

- Jeg havde den en time, så tog de den fra mig, stod der i svaret, som Kasper Asgreen havde sendt Brian Holm i løbet af natten.

Da jeg fik at vide, at jeg var tilbage i gult, blev jeg overrasket

Tejay van Garderen

Han er også vred over beslutningen, som han hævder ikke at have fået en forklaring på.

- Man siger: ”Hvis ikke det kan forklares, kan det ikke forsvares,” og det kan det altså ikke i det her tilfælde, siger Brian Holm.

Også Tejay van Garderen har erkendt, at han var 'overrasket' over juryens beslutning, som han dog godt kan forstå.

- Vi jagtede for at komme tilbage, og vi ville nok være kommet tilbage, hvis ikke det var for styrtet.

- Jeg troede, vi var uheldige, men de må have givet os samme tid som de andre i styrtet, fordi vi var ved at være tilbage. Jeg er nødt til at bifalde beslutningen. Nogle gange falder kortene ud i dit favør, nogle gange gør de ikke, sagde Tejay van Garderen ifølge Cyclingnews efterfølgende til NBC.

Han målretter kritikken mod Phillipe Mariën, der som chefkommissær har ansvaret for beslutningen.

- Det pudsige ved det her er, at Philippe Mariën - hvis nogen husker ham - også var ham, der deklasserede Peter Sagan i Tour de France for er par år siden. Der kom han også lidt i modvind.

- Vi synes, at han er verdens største kraftidiot, men vi er stadig gode venner med ham, siger Brian Holm - trods alt med et skævt smil.

Svære betingelser for Asgreen

Chefen for Deceuninck - Quick-Step, belgiske Patrick Lefevere, var mere rasende end nogen anden efter juryens beslutning, der betyder, at Kasper Asgreen stadig er nummer tre i klassementet - syv sekunder efter Tejay van Garderen.

- Ikke mere klassement i etapeløb fremover. Kun pointkonkurrencen hvis Hr. Philippe Marien beslutter at ødelægge UCI's regler. Vores hold kæmpede på livet løs for at blive i front og vinde uden at styrte. Og så smider Marien Tejay van Garderen tilbage på førstepladsen, skrev Patrick Lefevere på Twitter.

Brian Holm føler sig imidlertid overbevist om, at chefen ændrer mening i den sag.

- Patrick siger, at vi ikke kører klassement mere, men bagefter vil han også sige: 'Det er kun æslet, der aldrig skifter mening.' Jeg kender ham også godt, griner Brian Holm.

Danskeren mener, at Kasper Asgreen nu får svært ved at køre sig i førertrøjen.

- Vi ved jo egentlig inderst inde, at den gode Asgreen overrasker alt og alle igen og igen og igen. Men uden at jeg skal nedgøre ham, er han jo ikke den store favorit til at vinde Tour of California, siger Brian Holm.

Der venter flere stigninger i løbet, hvor der resterer tre etaper. Femte etape køres natten til fredag.

Kasper Asgreen fortæller til TV 2 SPORT; at han ikke selv ønsker at kommentere episoden.