20. etape - Albertville > Val Thorens | Tour de France 2019

16x9
Tour de France 20. etape 2019 Foto: TV 2

20. etape af Tour de France 2019 er 130 km lang og køres fra Albertville til Val Thorens. Se profil, favoritter og analyse her.

 • Etapetype: Bjerg
 • Længde: 130 km
 • Starttidspunkt: 13.35
 • Etapen køres lørdag d. 27. juli
 • Favoritter: Nairo Quintana, Adam Yates
square to 16x9

Nu skal Tour de France afgøres. I modsætning til de sidste par år er det i bjergene fremfor på en enkeltstart. I mit første Tour de France sluttede vi med Mont Ventoux næstsidste dag. Det var en fed, men selvfølgelig hård oplevelse. Jeg var jo allerede helt færdig, da jeg skulle ud af bussen, så hvordan skulle jeg klare de 167 kilometer med bjerge? Jeg sad allerede med alt for høj puls, inden vi ramte stigningen, tankerne farede gennem mit hoved: Jeg kan ikke svigte Fränk og Andy nu.

Tidstabel 20. etape

 • 13.35: Rytterne kører ud på næstsidste etape i Albertville
 • 14.03: Pointspurt i Villard-sur-Doron
 • 14.08: Rytterne starter så småt på dagens første stigning
 • 14.57: Toppen af Cormet de Roselend, 6%, der er en kategori et
 • 15.27: Lidt fladt terræn efter en lang nedkørsel
 • 15.40: Næste opkørsel begynder
 • 15.55: Toppen af kategori to-stigningen Côte de Longefoy, 6,5%
 • 16.51: Opkørsel til Val Thorens begynder
 • 17.44: Første rytter forventes i mål i Val Thorens, 5,5%

Tanken om, at det var sidste kraftanstrengelse i det års Tour hjalp nok også på det hele. Da jeg først tog hul på mit føringsarbejde i bunden af Ventoux, kunne jeg alligevel mærke, der var lidt at køre med. Nicki Sørensen og jeg deltes om arbejdet, og da jeg endelig slog ud med 12-13 kilometer til mål, så jeg til min store glæde, at gruppen ikke var så stor længere. Selvom jeg var helt smadret, kunne jeg alligevel nyde stemningen de sidste mange kilometer op mod toppen.

Klassementsrytterne er ikke i den position, at de kan nyde stemning og bare slappe af på denne etape. Det er en rigtig hård sag. 4500 højdemeter på 131 kilometer taler sit klare sprog. Tre bjerge er der på menuen. Den lange Cormet de Roselend, den knap så lange Notre-Dame-Du-Pré og den latterligt lange Val Thorens.

33,4 kilometer bjerg. Velbekomme...
33,4 kilometer bjerg. Velbekomme... Foto: tv2

Val Thorens-stigningen er 33,4 (!) kilometer lang. Bevares, den stiger kun med 5 procent i snit og har stykker undervejs, hvor det er ret let at sidde på hjul. Da jeg kørte på Fortuneo, forberedte vi faktisk Tour de France med vores anden højdetræningslejr her. Jeg blev lidt træt af at skulle slutte af med 33 kilometer opkørsel hver dag. Er du gal, det føltes som et evighedsprojekt.

Omvendt var der selvfølgelig en vis fornøjelse i at starte med at køre 33 kilometer med over 60 kilometer i timen i gennemsnit, når vi startede ud om morgenen og kørte nedad. Rytterne i feltet kommer dog ikke til at prøve stigningen i den retning, da de slutter oppe på toppen.

Albertville Frankrig, 27. jul 2019, 12:00

19 Skyet Regnbyger 1 m/s Næsten stille fra vest 0 mm

Val Thorens Frankrig, 27. jul 2019, 17:00

20 Nogen sol Regnbyger 3 m/s Let vind fra nordvest 0 mm

Det, at stigningen ikke er så stejl, gør, at vi kan få lidt mere taktisk cykelløb at se i forhold til en stejl stigning, hvor du bare kan køre folk ud af hjulet. Onde tunger vil spørge, om Team Ineos så ikke bare kan føre hårdt og sætte låg på det meste. I princippet jo, og det kan sagtens også komme til at ske.

Hvis de fører løbet, kan det blive spændende at se, hvordan de andre hold vil angribe. Det kan sagtens blive en stigning, hvor situationen ændrer sig tusind gange. Folk kan komme tilbage, hvis den går i stå oppe i front. Lidt ligesom bjergafslutningen i Catalonien Rundt til Valter 2000, hvor Dan Martin kom tilbage omkring 20 gange vel.

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)

square to 16x9