Sprogguide: Lær at forstå Morten Olsen

16x9
Morten Olsen er kendt for at bruge nogle noget alternative og specielle ord, når han taler Foto: Scanpix

Morten Olsen er en klog fodboldtaktikker og en succesfuld landstræner.

Men han er også en mand, der af og til taler, så han kun selv forstår, hvad han siger.

Sporten.tv2.dk's EM-site guider dig her rundt i landstrænerens finurlige fraser og forsøger at forklare, hvad - vi tror - han mener, så du er klædt på til de mange Olsen-interviews under EM.

PÅR'DU'GAL: Det er vist Morten Olsens forsøg på at sige Portugal...

PO'LI'VANT: Vi tror, at det er Morten Olsens måde at sige 'polyvalent' på - et ord, der kan oversættes til fleksibel. Eksempelvis er Michael Silverbauer en polyvalent spiller, fordi han kan spille flere forskellige pladser på banen.

VITTERLIG: Et ord, du kan bruge, når noget er en kendsgerning, der ikke kan benægtes - eksempelvis når Morten Olsen siger, at Dennis Rommedahl vitterlig er en god fodboldspiller....

TAGESGESCHÄFT: Et tysk ord, der betyder noget i retning af "dagens arbejde". Morten Olsen siger det typisk i sætninger, hvor han snakker om den kommende kamp eller om at tage én kamp af gangen.

AUTOMATISMER: Morten Olsen snakker rigtig meget om "automatismerne" på det danske hold - det er vist noget med de ting, spillerne skal have på rygraden og gøre uden at tænke over det. Eksempelvis at William Kvist ved, at når Niki Zimling løber et sted hen, skal han selv løbe et andet sted hen.

FITHED:  "Fysisk er vi på plads. Nu skal vi have fitheden ind," sagde Morten Olsen for få dage siden i EM-lejren. Øøøh... vi gætter på, at han mener, at de skal ramme topformen.

VENDBAR: "Han er mere vendbar," har Morten Olsen sagt om Martin Jørgensen. Måske betyder det, at han er hurtig til at vende med bolden og drible den modsatte vej - eller også at han vejer så lidt, så han er let at løfte og vende den anden vej..

 

EM-deltagelse: Ottende gang
Bedste placering: Guld i 1992
Landstræner: Morten Olsen
Kampe i gruppespillet (B):
9. juni mod Holland
13. juni mod Portugal
17. juni mod Tyskland