Efter Olsens exit: Nu justerer DBU spillestilen

Efter 16 år med Morten Olsen ved roret for det danske landshold er det blevet tid til nytænkning og en justering af spillestilen.

Morten Olsen er en legende i dansk fodbold, der gennem sin karriere som både spiller og siden landstræner leverede en lang række flotte resultater i rødt og hvidt.

Men Olsen-æraen slut, og med skiftet fra Olsen til Hareide kommer der uomtvisteligt ændringer i spillestilen.

Men det er ikke det eneste, der sker i DBU for tiden. Forbundet har nemlig valgt at justere 'Den Røde Tråd', der er en drejebog for alle danske fodboldlandshold, så den i fremtiden bliver mere fremadrettet og målsøgende.

Det fortæller DBU's talentudviklingschef, Flemming Berg.

- Vi har analyseret os frem til, at i det vi kalder fase tre, altså i det målsøgende spil, der vil vi gerne blive endnu bedre. Og det har vi så sat fokus på nu.

Der er tre hovedpunkter i det nye fokus. Det første punkt skal give  færre afleveringer til siden - og flere afleveringer i dybden. I hvert fald på modstanderens banehalvdel.

- I stedet for at spille den på foden af en kant, som så selv skal tage udfordringen, forsøger vi at gå dybt og finde rummet mellem stopper og back. Det er for at gøre spillet mere dynamisk og mere seværdigt og mere målfarligt, siger Flemming Berg til TV 2 SPORT.

- Der skal hele tiden være en trussel fra en til to spillere, der er klar til at løbe i dybden - ned i modstanderens bagrum. Når hold er dygtige til at holde bolden oppe på den sidste tredjedel, og så kan true med dybdeløb, så bliver det rigtigt farligt.

- Det er det, vi arbejder meget med på alle vores ungdomslandshold - ligesom det er noget, der vil blive arbejdet med på vores A-landshold, når Åge Hareide kommer igang.

Olsen var kendt for sin 4-3-3 og fodbold med meget boldbesiddelse. Nu skal der altså mere 'knald' på spillet.

Det andet hovedpunkt i det nye fokus på Den Røde Tråd drejer sig om løb i målfeltet. For når indlæggende bliver slået, så skal der være flere spillere i boksen.

- Det er igen et spørgsmål om at gøre vores spil mere målfarligt ved at få nogle flere folk ind i feltet, hvor kampene alt andet lige afgøres, siger Flemming Berg.

- Så der skal vi sørge for som minimum at få to og en halv spiller ind - altså to spillere, der er derinde, og så en, der er på vej derind. Vi vil faktisk allerhelst have tre fulde spillere derinde, og så en, der kommer på halvvejen.

Spillestilen bliver lige nu testet i Tyrkiet, hvor fire danske U-landshold er på træningslejr - herunder det danske U19-landshold, der har den tidligere topangriber Bent Christensens som landstræner.

Han bifalder dyrkelsen af flere mål og den 'klassiske' angriber. Det er i øvrigt det tredje nye hovedfokus i Den Røde Tråd.

- Hvis de er gode til at lave mål, og de ønsker det, synes jeg også, man skal dyrke det. Før har man haft lidt for meget fokus på, at han også skulle spille bolden rundt og så videre, men nu gælder det om at få lavet nogle mål og spille fremad, siger Bent Christensen til TV 2 SPORT.

I indslaget over artiklen kan du også høre en af angribernes vurdering af den nye spillestil. Og så kan du se nogle af Danmarks mål fra 6-0-sejren over FC Tobol fra Kazakstan. 

Her giver kommentator Peter Brüchmann også sit syn på de ændringer, DBU har undervejs.