Genoplev Billes turbulente karriere: Vold, udenlandske eventyr og knallertklub

Nicki Bille er skiftet til polske Lech Poznan. Klubben er 27-årige Billes tolvte i karrieren, der har budt på op- og nedture.

Han har altid formået at trække overskrifter. Både med sine mål, teksniske detaljer og hårde arbejde på banen, men også sin opførsel uden for de europæiske fodboldbaner.

Nu har Nicki Bille taget hul på et nyt kapitel i sin fodboldtilværelse. Polske Lech Poznan er den tatoverede angribers nye arbejdsgiver.

TV 2 SPORT giver dig her muligheden for at genopleve Nicki Billes karriere i tekst, billeder og video. 

I videoen øverst i artiklen kan du lære Nicki Billes knallertklub Maxi Locos fra Esbjerg bedre at kende.

Nicki Bille Nielsen

  • Fulde navn: Nicki Niels Bille Nielsen
  • Født: 7. februar 1988 (27 år)
  • Nuværende klub: Lech Poznan
  • Tidligere klubber: Frem, Reggina, Martina (leje), Lucchese (leje), FC Nordsjælland, Villarreal, Elche (leje), Rayo Vallecano (leje), Rosenborg, Evian, Esbjerg
  • Landskampe: 3 kampe (1 mål)
  • U-landskampe: 36 kampe (13 mål)

Ungt talent drager til Italien – og hjem igen

Som 17-årig får Nicki Bille debut for BK Frem i 1. division. Efter en sæson som fast mand er der pludselig bud efter den langhårede Bille fra den italienske Serie A.

Reggina køber Nicki Bille i Valby-klubben, og han scorer faktisk i sin debutkamp i Coppa Italia i november 2006. Opholdet i Reggina bliver dog ikke en udpræget sportslig succes med blot syv kampe i Serie A. I stedet får han spilletid via udlejninger til lavere divisioner i Italien. Økonomisk er opholdet heller ikke en succes, da de to parter går hvert til sit efter manglende lønudbetalinger.

Nicki Bille (tv.) jubler over sin første scoring for Reggina. Målet til 1-9 i 1/8-finalen i Coppa Italia mod Chievo.
Nicki Bille (tv.) jubler over sin første scoring for Reggina. Målet til 1-9 i 1/8-finalen i Coppa Italia mod Chievo. Foto: BK Frem / BK Frem

I 2008 vender Nicki Bille hjem til Danmark og Morten Wieghorsts FC Nordsjælland. Opholdet i Farum bliver en stor succes. Specielt 2009/2010-sæsonen er god. Her bliver Bille FCN-topscorer med otte Superligamål og klubben vinder pokalturneringen.

Nyt eventyr i udlandet

Præstationerne i Nordsjælland får den spanske storklub Villarreal til at skrive kontrakt med Bille. I første omgang er han tiltænkt en rolle på klubbens B-hold, men han får dog én kamp for Villarreal i La Liga mod Levante.

Bille har i stedet succes i Elche, der spiller i den næstbedste række, og som lejer angriberen i 2011/2012 sæsonen. Vi var på besøg hos den nybagte far i Elche, da han netop var flyttet dertil:

Efter sæsonen i Elche, hvor Bille scorer 12 mål i 35 kampe, lejer La Liga-klubben Rayo Vallecano ham.

En del af den danske Rosenborg-klan

Bille skifter sydens sol ud med norske Rosenborg i 2013. i 2013-sæsonen bliver han topscorer for Trondheim-klubben, der også har Mike Jensen og Tobias Mikkelsen på lønningslisten. Klubben må nøjes med andenpladsen i ligaen i Billes første sæson.

Uden for banen begynder det dog mildt sagt at gå skævt for Bille, der både kommer i norsk og dansk politis søgelys i sin tid i Rosenborg. 

Herunder kan du se en gennemgang af Nicki Billes dårlige sager uden for banen i Rosenborg-tiden:

Nicki Bille bliver i april 2015 idømt 60 dages betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste for at have bidt den københavnske betjent i påsken 2014.

Debut i rødt og hvidt

I sin tid i Rosenborg får Nicki Bille scoret 24 mål i 50 kampe. Det får landstræner Morten Olsen til at kalde ham op på A-landsholdet, hvor han i en venskabskamp i august 2013 får landsholdsdebut. 

Se hvordan det gik herunder:

Nicki Bille er pt. noteret for tre landskampe for Danmark. De to andre var VM-kvalifikationskampene mod Armenien og Malta i efteråret 2013. I 6-0-sejren hjemme mod Malta scorede Nicki Billede endda sit hidtil eneste landskampsmål.

Nicki Bille jubler efter sit første landskampsmål i 6-0-sejren over Malta i 2013
Nicki Bille jubler efter sit første landskampsmål i 6-0-sejren over Malta i 2013 Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Tilbage til syden og endnu en danskerklub

I sommeren 2014 skiller Rosenborg sig af med Nicki Bille. Den franske danskerklub Evian, som har Billes fætter, Daniel Wass, samt Jesper Hansen og Jesper Juelsgård på lønningslisten, bliver Billes nye klub.

Opholdet i Frankrig bliver aldrig en succes, og Nicki Bille får kun scoret én enkelt gang i ligaen i den ene sæson, han spiller for Evian. Klubben rykker desuden ud af den bedste franske række.

Vestkysten og Esbjerg

Hjemme i Danmark står Esbjerg og mangler en angriber oven på salget af Superliga-topscoreren Martin Pusic. I sommeren 2015 bliver Nicki Bille vestjydernes løsning, og efter eget udsagn er det en modnet Nicki Bille, der vender hjem. Det fortæller han os kort efter sit skifte:

Nicki Bille scorer fem mål i 17 kampe i den halvsæson han når at spille for Esbjerg. Et af de fem mål blev blandt andet fejret ved at bunde en af EfB-fansenes øl, da han i overtiden sikrede Esbjerg 2-2 i Hobro i september.

Nicki Bille skyller en vigtig scoring for Esbjerg ned med en af tilhængernes fadøl
Nicki Bille skyller en vigtig scoring for Esbjerg ned med en af tilhængernes fadøl Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Nu siger Nicki Bille farvel til Danmark for tredje gang i karrieren. Farvel til knallertklubben Maxi Locos (se videoen øverst i artiklen), men også goddag til endnu et udlandseventyr og den tolvte klub for den farverige angriber.