Verdens bedste Buffon fylder 38 år: Derfor hylder hele Italien ham

Den folkekære italienske målmand Gianluigi Buffon fylder 38 år, og det får roserne til at flyve rundt i Italien.

Berlin, 2006. Den 28-årige italienske målmand Gianluigi Buffon står på toppen af verden. Keeperen har netop været en af hovedårsagerne til, at de italienske landsholdsspillere kan løfte verdensmesterskabspokalen over hovedet efter en straffesparkssejr over de forsvarende franske mestre.

Rig, berømt, verdensmester og verdens bedste målmand. Alt ser godt ud for Buffon, men så kommer den store nedtur kort tid efter.

Blot en måned efter den italienske VM-triumf smuldrer Buffons fodboldkarriere. Hans klub, den italienske storklub Juventus, tvangsnedrykkes fra den bedste italienske række i den berygtede bestikkelsessag, Calciopoli, og det flår klubben og spillertruppen itu. Kæmpe profiler som Fabio Cannavaro, Zlatan Ibrahimovic og Patrick Vieira flygter ud af bagdøren og efterlader Juve med et halvt hold i landets næstbedste række langt fra Champions League-fodbold og VM-glimmer.

Nedturen kom voldsomt, uforudsigeligt og pludseligt. Lige da alt så ud til at være i perfekt balance for italieneren, faldt korthuset ned om ørerne for den italienske keeper.

Buffon nægtede at skifte. Han viste loyalitet over for den klub, der gjorde ham til verdens dyreste målmand, og som han altid vil være synonym med. Det fik i dag, på Buffons 38 års fødselsdag, Juventus til at købe en hel side i dagens udgave at den største italienske sportsavis, La Gazzetta dello Sport, som ren hyldes til den stærke målmand.

DIN TRØJE FORTÆLLER, HVEM DU ER.
- Klubben, holdkammeraterne, fans og sponsorer vil gerne takke dig for at være, den du er, og du vil altid være vores nummer et.

Buffon hylder af Juventus i dagens italienske sportsavis.
Buffon hylder af Juventus i dagens italienske sportsavis. Foto: - / -

Modsat Juves pludselige deroute fra den internationale fodboldtop i 2006, har Buffons egen karriere været som ændringer er som oftest. Langsom. Meget langsom. For de fleste ligner han stadig den spiller, han var, da Juventus i 2001 lagde knap 400 millioner kroner på bordet i Parma for ham.

Det er en af den slags forandringer, som man ikke lægger mærke til, før det er for sent. Som at finde sig selv sidde i på den samme plads, i den samme sofa, med den samme kæreste, som man altid har haft. Og når lyset så bliver tændt, opdager man, at alting langt fra var, som da det hele begyndte.

Bevares, der har da været store redninger i de seneste 20 år, men han har ikke været nogen Messi. Ingen Ronaldo. Ingen Zidane. Til gengæld har han prøvet, set og gennemlevet det meste på den internationale fodboldscene igennem sin karriere, hvor han har leveret et af Europas højeste bundniveauer.

Til sommer næste år er det formenligt slut, når Buffons kontrakt med Juventus løber ud. Han vil lade sig pensionere som en af de mest stabile fodboldspillere nogensinde, og måske tidernes bedste målmand.

Lige så excentrisk Buffon altid har fremtonet ved landskampe under den italienske nationalmelodi, lige så rolig og metodisk har han vogtet målet fra den ene sæson til den næste. Buffon har haft så stor målmandsmæssig værktøjskasse, at han har kunnet fortsætte på internationalt topniveau dybt ind i 30’erne, og stadig den dag i dag være en af klodens bedste målvogtere.

Se målmanden synge igennem til den italienske nationalmelodi ved VM-slutrunden i 2014 i toppen af artiklen.

Happy 38th birthday to Gianluigi Buffon! One of the greatest goalkeepers of all time, he plays for and captains both...

Posted by FIFA World Cup on Thursday, January 28, 2016

Der har været perioder, hvor kritikkerne har tvivlet, men hver gang man har syntes, at den levende legende var ved at miste sin klasse, har han kunnet han hive en mesterparade ud af ærmet, der har været så mindeværdig, at det har krævet et genhør med This Is How You Remind Me og Don't Phunk With My Heart på hjemmeanlægget.

I 2010 lignede det, at Buffons regeringstid var ved at være forbi. Efter 15 år på topplan døjede han med en kronisk rygskade, der holdte ham ude i mere end et halvt år. Det gjorde, at topkeepere som Iker Casillas, Manuel Neuer og Joe Hart overhalede ham, og Buffon virkede pludselig ordinær. Flere kaldte ham færdig, men italieneren rejste sig som Fulg Fønix, og fire sæsoner senere stod han i Champions League-finalen mod FC Barcelona  som Juventus’ måske vigtigste spiller.

Selvom Den Gamle Dame tabte finalen med 3-1 til Barcelona, bugner medaljeskabet hjemme i Casa del Buffon. VM-guld fra 2006, EM-sølv fra 2000, seks Serie A-titler og fire kåringer som verdens bedste målmand taler sit tydelige sprog.

Men han er ikke den samme, som han var for 10 år siden. Det kan alle se, men Buffons spil er modnet på smukkeste vis. Han fortsætter for tiden ufortrødent med at gribe, parere og bokse sig vej igennem endnu en sæson på topplan på et Juventus-hold, der igen spiller med om det italienske mesterskab, og som er videre til Champions Leagues knock-out-fase i denne sæson.

Man kan dog ikke komme udenom, at den italienske målmandsfakkel skal snart bæres videre. Efter 15 år som landsholdsmålmand for italienerne har Buffon formentligt kun én slutrunde tilbage for Gli Azzurri. Mange pile peger på Milans 16-årige målmandskomet, Gianluigi Donnarumma, der er et af Europas største målmandstalenter, og som Buffon symbolsk byttede trøje med efter en kamp i Serie A i november.

Fodboldverdenen har forberedt sig på Buffons karrierestop i årevis, og alligevel har målmanden trodset alderen og presset på kroppen. I dag fylder han 38. Om få år er det forbi, men manden, der er en institution i italienske fodbold, vil sent blive glemt, for store plask sker på et sekund, men de største bølger bliver opbygget over tid.

Gianluigi Buffon

Fulde navn: Gianluigi Buffon

Fødselsdato: 28. januar 1978 (38 år)

Højde: 191 cm

Position: Målmand

Karriere:

Parma: 1995-2001

Juventus: 2001-

Landshold:

Italien: 154 kampe

Titler, klub:

1 UEFA Cup

2 Coppa Italia-titler

6 Supercoppa Italiana-titler

6 Serie A-titler

Titler, landshold:

VM 2006

Bronze ved Confederations Cup 2013

U-21 EM guld 1996