Milliarder på spil i Champions League - sådan bliver de fordelt

Champions League er en guldgrube for fodboldklubberne, og i år er der flere penge i turneringen end nogensinde før.

Over artiklen sætter Bold.dks fodboldredaktør Jesper Helmin ord på onsdagens kamp mellem AS Roma og Real Madrid.

1,207 milliarder euro eller ca. 9 milliarder kroner.

Så mange penge er på spil mellem de klubber, der kvalificerer sig til Champions League.

Op til denne CL-sæson blev der ændret en smule på, hvordan de enorme summer fordeles.

Herunder kan du se, hvad klubberne kan se frem til at tjene.

60% fordeles efter resultaterne

UEFA afsætter ca. 5,4 milliarder kr. - eller 60% - som fordeles efter de resultater, klubberne opnår i turneringen. Klubberne får cirka:

  • 89,7 millioner kr. for at kvalificere sig til gruppespillet
  • 11,2 millioner kr. for en sejr i gruppespillet og 3,7 millioner kr. for en uafgjort
  • 41 millioner kr. for at kvalificere sig til 1/8-finalerne
  • 44,8 millioner kr. for at kvalificere sig til kvartfinalerne
  • 52,3 millioner kr. for at kvalificere sig til semifinalerne
  • 112 millioner kr. for at vinde finalen og 78,4 millioner kr. for et nederlag

En klub, der vinder alle sine seks gruppekampe og tager CL-titlen, vil dermed tjene ca. 407 millioner kr.

Derudover bliver en del af pengene fordelt mellem vinderen af Champions League og vinderen af Europa League, når de mødes i UEFA Super Cup'en i august. I 2015 fik FC Barcelona ca. 29,9 millioner kr. for 5-4-sejren over Sevilla, der inkasserede ca. 22,4 millioner kr. foruden det sviende nederlag.

40% fordeles efter markedsværdi

Ca. 3,6 milliarder kr. - eller 40% - ryger i den såkaldte 'markedspulje' og fordeles på baggrund af klubbernes kommercielle værdi for UEFA, der afholder turneringen.

Systemet er noget mere flydende, men de enkelte klubbers værdi afgøres baseret på bl.a. de TV-indtægter, de hver især kan skabe og hvilken placering, de opnåede i deres hjemlige liga i sidste sæson. Store klubber med mange fans og dermed mange TV-seere til deres kampe vil derfor blive tildelt en større del af markedspuljen.

Herudover går en del af UEFAs indtægter på turneringen til at støtte bl.a. de nationale europæiske fodboldforbund og til de klubber, der spiller kvalifkationskampe, men ikke kvalificerer sig til Champions Leagues gruppespil. I denne sæson vil mindst 1,42 milliarder kr. blive fordelt på denne måde.

Kampen er i gang

Knockout-fasen og kampen om de mange Champions League-millioner blev skudt i gang tirsdag, da de to første 1/8-finaler blev spillet; herunder kan du få overblikket over de 16 hold og de otte 1/8-finaler.

Tirsdag d. 16. februar:

Benfica - Zenit (1-0)
Benfica scorede et vitalt mål på hjemmebane i kampens overtid, og portugiserne er dermed favoritter til at gå videre i turneringen. Sidste gang, de to hold mødtes i en knockout-kamp i CL, vandt Zenit 'kun' 3-2 hjemme, og hvis dét resultat gentager sig, er russerne ude.

PSG - Chelsea (2-1)
Fuldstændigt som ventet er dette dobbeltopgør stadig helt åbent efter første kamp. Historisk set er holdenes chancer for avancement så godt som lige efter PSG's 2-1-hjemmesejr, men bookmakerne levner ikke Chelsea mange chancer for at spille sig til en plads i kvartfinalerne.

Onsdag d. 17. februar:

Roma - Real Madrid
Roma er oppe imod overmagten fra Real Madrid, som har CL-topscorer Cristiano Ronaldo på holdet. Real Madrid har dog været svingende på det seneste, og kommer til 1/8-finalen med uprøvede Zidane på trænerbænken, men alt andet end et Real Madrid-avancement vil alligevel være en gedigen overraskelse.

Gent - Wolfsburg
Gruppespillets helt store overraskelse fra Gent med danske Lasse Nielsen på holdet fik en god lodtrækning i Wolfsburg, som ikke er i den bedste form i øjeblikket, så måske kan det belgiske eventyr fortsætte? Nicklas Bendtner er ikke med i truppen for Wolfsburg.

Tirsdag d. 23. februar:

Arsenal - Barcelona
De regerende mestre fra FC Barcelona skal forsøge gøre hvad ingen klub har gjort før; forsvare en CL-titel. Med verdens bedste fodboldspiller Messi, superstjernen Neymar og målslugeren Suárez i front er det bestemt muligt, og selvom Arsenal er et rigtigt godt fodboldhold, er det svært at se dem sende Barcelona ud over to kampe.

Juventus - Bayern München
På papiret nok det største opgør i 1/8-finalerne. Juventus og Bayern München dominerer hver især deres hjemlige liga, hvor de går fra sejr til sejr, og ligger lige nu til at tage deres hhv. femte og fjerde mesterskab – I TRÆK! Bayern München er favorit, men Juventus nåede finalen i sidste sæson, og må ikke undervurderes.

Onsdag d. 24. februar:

Dynamo Kiev - Manchester City
Manchester City har lige så mange penge i banken som stjerner på banen, men klubben er røget ud af 1/8-finalerne i CL i de to seneste sæsoner – begge gange til FC Barcelona. I år har englænderne fået en mere overkommelig lodtrækning, og er kæmpe favoritter til at gå videre til kvartfinalerne.

PSV - Atlético Madrid
Atlético Madrid nåede CL-finalen i forrige sæson, men tabte til bysbørnene fra Real Madrid. Holdet må dog ikke undervurderes, for på en god dag er madrilenerne fra arbejderklubben farlige for alle modstandere, og Atlético er klar favorit mod hollandske PSV. Men PSV var med til at sende blandt andre Manchester United ud af årets turnering...

Disse klubber skal spille 1/8-finaler i Champions League 2015/16
Klik på logoet for at få mere info om klubben

'Dyreste spillere' er baseret på værdisætning fra transfermarkt.com, 17/2

Odds er fundet hos Danske Spil, 17/2.