Efter FCM-sensation: Her er de bedste danske kampe i Europa

FC Midtjyllands 2-1-sejr over Manchester United stryger ind blandt de allerbedste danske kampe i Europa. Det mener fodboldekspert, Morten Bisgaard.

Der blev skrevet dansk fodboldhistorie, da FC Midtjylland torsdag aften vandt med 2-1 over Manchester United.

Selvom at der stadigvæk venter et returopgør, så er en sejr over Manchester United i en 1/16-finale i Europa League, nok til at kampen kommer ind blandt de allerstørste kampe i dansk fodbold. Det mener TV 2 SPORTs fodboldekspert, Morten Bisgaard.

- Den skal først og fremmest med, fordi det er Manchester United, de spiller i mod. En klub som mange forudser, bliver den med størst indtjening i 2016. Derudover så har de danske hold pga. vinterpausen dårlige forudsætninger for at præstere på det her tidspunkt, også slår de dem. Ikke bare i en puljekamp men i en knockout-kamp, siger Morten Bisgaard, der rangerer sejren over Manchester United som den fjerde bedste danske præstation i europæisk fodbold.

Foran kampen i går har Morten Bisgaard fundet tre kampe, som han dog mener er større kunststykker.

Som den allerbedste danske præstation i Europa har han valgt en kamp, som han selv oplevede fra nærmeste hold, OB's sejr over Real Madrid.

- Der var ingen udover Kim Brink og Viggo Jensen, der troede på at vi kunne gøre det mod Real Madrid, som det år blev spansk mester. Modsat kampen i går mellem FC Midtjylland og Manchester United, så var kampen på Santiago Bernabéu jo præget af flere tilfældigheder og en vanvittig kamp af Lars Høgh. Det var jo slet ikke ligeså jævnbyrdigt, som i kampen i går, og derfor det mere overraskende, at OB spillede sig videre til kvartfinalen.

På de efterfølgende pladser, har Morten Bisgaard fundet plads til to kampe af FC København, begge i Champions League. Modstanderne i de opgør var Manchester United og FC Barcelona.

- De to hold FCK møder i de kampe er storhold på deres højeste ydeevne. Barcelona kom jo til Parken, med verdens bedste spillere på det tidspunkt. Men fordi det kun bliver til 1-1, så sniger sejren over Manchester United sig ind foran, for det handler trods alt om at vinde, siger Morten Bisgaard.

Selvom at der inden kampen i går var gået et par år uden de helt store danske overraskelser i Europa, så ser Morten Bisgaard optimistisk på muligheden for flere store danske indsatser i fremtiden.

- Lige nu har FCM et spændende hold. På trods af at de har solgt Erik Sviatchenko, så har de mange profiler og de har også investeret flere penge end tidligere. De har formået at bygge noget solidt op, som der kan bygges mere på. Samme proces er FCK i gang med. Lykkedes det, så er der er også muligheder for at de om en-to sæsoner igen kan gøre noget stort i Europa.

Herunder Morten Bisgaards rangering af de fem bedste præstationer i Europa:

Bedste danske præstationer i Europa

Real Madrid - OB 0-2

Det lignede på alle måder en umulig opgave, da fynboerne i december 1994 trådte ind på  Santiago Bernabeu i den spanske hovedstad, Madrid.
Men et hårdt kæmpende OB-hold og en ekstraordinær Lars Høgh i målet gjorde, at OB vandt over Madrid-klubben. Tyve minutter før tid bragte unge Ulrik Pedersen OB foran 1-0, og i kampens allersidste minut fuldendte Morten Bisgaard miraklet, da han scorede til 2-0 og dermed sendte Real Madrid ud af UEFA Cuppen.

FC København - Manchester United 1-0

Via en samlet 3-2-sejr over Ajax havde FC København i efteråret 2006 spillet sig videre til Champions League. I gruppespillets fjerde kamp fik københavnerne besøg af Manchester United, som havde prominente navne som Vidic, Carrick, Rooney og Ronaldo med i startopstillingen.
Og selv om Uniteds angribere flere gange testede FCK's defensiv, så var det løverne, der bed fra sig. Et hjørnespark endte hos Atiba Hutchinson, der headede bolden ned for fødderne af Marcus Allbäck, som efter to forsøg fik skovlet bolden ind bag Edwin van der Sar og dermed sikrede FC København en flot 1-0-sejr.

FC København - FC Barcelona 1-1

De to målscorer i kampen mellem FCK og FC Barcelona Foto: Scanpix
FC København var rigtig godt kørende i efteråret 2010. I Superligaen var klubben altdominerende, men også i Champions League-gruppespillet havde løverne succes. Men selv om Oscar Wendt, William Kvist, Jesper Grønkjær, Dame N'Doye og de andre FCK'ere var godt kørende, så var det ikke et hvilket som helst hold, der den 2. november lagde vejen forbi Parken. De spanske mestre fra Barcelona tog nemlig hele A-kæden med til København, da fjerde runde af gruppespillet skulle afvikles.
Barcelona havde bolden mest, men FCK-spillerne havde også deres chancer. Claudemir tævede midtvejs i 1. halvleg bolden på overliggeren, ligesom Victor Valdes havde behov for voldsomme midler for at stoppe en fri Dame N'Doye.
FC Barcelona var dog også farlige. Efter klumpspil i feltet kunne Lionel Messi bringe gæsterne i front. Men allerede minuttet senere udlignede Claudemir, da han sparkede en løs bold ind bag Valdes, og så måtte Barcelona med blandt andre seks spanske verdensmestre på holdet rejse hjem med et enkelt point.

FC Midtjylland - Manchester United 2-1

Selvom det var et noget amputeret engelsk hold, der havde taget turen fra Manchester til Heden, så var ikke desto mindre selveste Manchester United, der en torsdag aften i februar stødte sammen med FC Midtjylland.
Uagtet at David De Gea blev skadet under opvarmningen, så var det alligevel prominente navne i form af Chris Smalling, Juan Mata, Memphis Depay og Anthony Martial der klokken lidt i syv luntede ind på et udsolgt MCH Arena.
Men på trods af Manchester United regnes som en af verdens største klubber, så fik det dog ikke midtjyderne til at falde sammen af benovelse. Selvom Memphis Depay i slutningen af 1. halvleg bragte gæsterne foran, så kæmpede midtjyderne sig tilbage i kampen. Først udlignede Pione Sisto lige inden pausen, og med 15 minutter tilbage af opgøret gjorde Paul Onuachu mange midtjyders drømme til virkelighed, da han scorede til slutresultat 2-1.
 

B1903 - Bayern München 6-2

Gentofte Stadion lagde en oktoberdag i 1991 græstæppe til én af de største overraskelser i dansk fodbold. B1903 tog imod Bayern München, der kom til det nordlige København med navne som Christian Ziege, Stefan Effenberg, Thomas Berthold og Olaf Thon. Men på trods af de tyske verdensstjerner, der året før havde vundet VM, så vandt B1903. Ret så eftertrykkeligt endda.
Selv om Aurelio Mazinho planmæssigt bragte Bayern München foran i midten af 1. halvleg, gik det hurtigt galt for tyskerne. Rigtig galt. Fem minutter efter udlignede Michael Manniche og så fulgte mål af Ivan Nielsen, Kenneth Wegner, Michael Manniche igen, Brian Kaus og Iørn Uldbjerg, inden Markus Münch i kampens overtid pyntede på det sensationelle resultat. 6-2 endte det på et udsolgt Gentofte Stadion.