FIFAs præsidentvalg: Det svarer til at lade Hells Angels vaske sine penge

16x9
Sheikh Salman bin Ebrahim al-Khalifa og Gianni Infantino er favoritter tll posten som nye FIFA-præsidenter Foto: Scanpix / Scanpix

Kommentar: Fredag skal FIFA vælge ny præsident. Det svarer lidt til at lade Hells Angels vaske sine egne penge og sige ’ta-daa vi er rene’

I denne uge skal vi være vidne til et af de mest groteske shows, sporten kan byde på. Og her tænker jeg hverken på Louis van Gaals kandidatur til VM i knudemand, Bjarne Riis’ lancering af ’Mit nye rene jeg’ eller Champions League i fascinationens overdrive.

Nej, nede i Hallenstadion i Zürich skal 209 FIFA-delegerede udlært i de brune kuverters højborg vælge mellem en særdeles betændt Sheik fra Bahrain og en glat schweizer, der har stået i lære hos de mest beskidte topfigurer i fodboldens verden. Ja, bevares, der er tre andre kandidater, men de er helt perifære i ugens opløb.

Det bliver et skue i nepotisme, den legitime version af moderne korruption og alt i, hvordan demokrati ikke skal være. FIFA er – også i nutidens post-Blatter og post-Platini-udgave - en organisation udenfor både juridisk, internationale organisationers og almen pædagogisk rækkevidde. Og fredagens præsidentvalg og de varslede reformer svarer nogenlunde til at bede Hells Angels rense sig selv, træde ud af det store hvidvaskningsrum og stråle ’ta-daa, vi er rene’ til en forbløffet omverden.

Det, vi får, bliver mere af det samme. Bare med ny, hvid maling på. Inden under er råddenskaben intakt.

Bahrains Sheikh Salman bin Ebrahim al-Khalifa har op til denne uges valg været den umiddelbare favorit, og det er, eller var I hvert fald ventet, at han ville vinde og så give den magtfulde generalsekretærpost til sin primære modkandidat, schweizeren – med det dobbelte statsborgerskab i form af et også italiensk pas – Gianni Infantino.

Sheikh Salman, som Ekstra Bladets dygtige FIFA-kender Jan Jensen kalder ’Den afskyelige Sheikh’ har alle dage været tæt på Sepp Blatter, mens den glatte Infantino er skolet af og ’opvokset’ hos Michel Platini. Altså produkter af præcis de personer, som fodboldorganisationen er i færd med – eller burde være i færd med – at lægge maksimal afstand til.

Næppe det, der varsler forandring.

Sheikh Salman - anklaget for tortur, misbrug af støttekroner og indtil det sidste en tro Blatter-støtte
Sheikh Salman - anklaget for tortur, misbrug af støttekroner og indtil det sidste en tro Blatter-støtte Foto: Hasan Jamali / AP

Kære Sepp, vi står solidt bag dig..

Det har været en kampagne fra de to uden debatter og uden interviews og konfrontationer. Alt det, der ellers ville kendetegne en demokratisk proces. Og hvor det har været en kampagne fattig på debatter, har den til gengæld været særdeles rig på køb af stemmer, løfter og beskidte tricks. Og vi er næppe kommet meget videre, end da Adidas-baron Horst Dassler tilbage i 1974 hjalp Joao Havelange, Godfatheren af sportens korrumpering, til magten.

Sheikh Salman, der er formand for den asiatiske fodboldunion, AFC, sagde sidste år, da Blatter endnu ikke var blevet rullet i tjære og fjerene end ikke var plukket: ”Kære Sepp, vær tryg ved, at den asiatiske fodboldfamilie står solidt bag dig.”

Og i 2014 gik han hårdt i rette med historierne om, hvor mange slavearbejdere, der gik tabt, når Qatar skulle gøre sig klar til VM i fodbold 2022: ”Det skal man ikke tage seriøst. Det er ikke sandt.”

Og så er der den helt store sag om Sheikh Salman, nemlig myndighedernes voldelige håndtering af urolighederne under det arabiske forår i 2011, hvor personer blev dræbt og såret. 150 atleter fra landet menes også at være blevet tilbageholdt og ifølge nogle forlydender ligeledes tortureret. ”Der er troværdige beviser for, at han hjalp og tilskyndede til disse handlinger,” siger den amerikanske organisation for demokrati og menneskerettigheder i Bahrain.

Den britiske fodboldformand, Greg Dyke, har været noget mere klar i mælet, end, hvad man har hørt fra DBU. ”Der er ingen, der benægter disse hændelser for fire år siden, hvor sportsfolk og fodboldspillere blev krænket. Ingen afviser dette. Det eneste spørgsmål er, hvorvidt Sheikh Salman var direkte involveret, så der er klart et issue om Bahrain.”

Og Greg Dyke fortsætter: ”Kan du have nogen fra Bahrain til at styre verdensfodbolden efter dette. Jeg har mine tvivl.”

DBU støttede Blatter og Platini

Nu skal DBU ikke tages til indtægt for at støtte ’den afskyelige Sheikh’. DBU har for længst varslet sin støtte til Infantino. Men som jeg skrev I denne klumme fra december , har DBU alt for længe og alt for tydeligt stået bag både Blatter og Platini – og undervejs aktivt fravalgt den mere troværdige svensker, Lennart Johansson. I bakspejlet fremstår disse beslutninger decideret pinlige.

Tillad mig lige at gentage fra december: ”I har stemt på Blatter på hele vejen, og da I endelig havde alternativer, valgte I Platini – i en manøvre, da Blatter i sidste øjeblik skiftede hest. Ikke at DBU har haft noget med kuverter at gøre, men man har fra dansk side været med til at bære Blatter til magten og holde ham dér. Det er ubegribeligt lidt betryggende.

Joseph Blatter - han skabte fodboldens globale vokseværk - og en gennemført rådden FIFA-kultur
Joseph Blatter - han skabte fodboldens globale vokseværk - og en gennemført rådden FIFA-kultur Foto: Ennio Leanza / AP

En nøgleperson, når man skal se på DBUs beslutninger, er den store svensker, Lennart Johansson, der var UEFAs præsident og prøvede at gå op imod Blatter og udfordre denne. Ja, han var ikke ung, han havde tunge øjenlåg og han havde statur, som hvis en karikaturtegner skal skitsere arketypen på en pamper. Men han er det tætteste, fodboldens øverste organer har været på ’en hvid mand’.

Et lidt farligt udtryk, men her brugt som en uhildet politiker med reel vilje til reformer og fodboldens bedste på hjerte. Allerede i 1998 valgte DBUs daværende formand at gå imod den gængse europæiske linje og stemme Blatter til magten, mens Lennart Johansson var det oplagte alternativ som FIFA-præsident.

Endnu værre blev det i 2007, da Johansson stillede op for at forsvare sin post som præsident for UEFA. Her var Michel Platini ny kandidat. Blatter skiftede i slutspurten til at bakke Platini op.

Det samme gjorde DBU. Daværende formand Allan Hansen begrundede det med følgende forklaring – ifølge DR: ”Møderne med ham har også underbygget troværdigheden i hans erklærede, politiske holdninger, der omfatter et løfte om at forsvare fodboldens pyramidestruktur og de fundamentale værdier, fodbolden bygger på. Og som ligger meget tæt op af de holdninger, vi i DBU selv har til organiseringen og kompetencerne i dansk og international fodbold.”

Skal vi ikke bare sige det således: ”Du valgte forkert, Allan.” Monumentalt forkert.

Platini vil svælge i sig selv i logen til EM i fodbold

Joseph Blatter findes endnu. Og som Monty Pythons skøre ridder har han mildest talt ikke lagt sig ned. Han håber stadig at kunne styre fredagens kongres som afgående præsident. Og i denne uge har han bebudet en bog med titlen ”Sepp Blatter: Mission Football” på 300 sider skrevet af hans talsmand Thomas Renggli.

Michel Platini findes også endnu. Begge kæmper de for at komme ud af deres bandlysninger fra alle fodbold-relaterede aktiviteter, ja, nærmest børste støvet af sig og spadsere ind igen. Platini for at kunne sole sig, når Frankrig senere på året skal være vært for EM i fodbold.

Hvis fodbolden skal have nogen anstændighed, ville det ikke ske, men jeg ville ikke blive det mindste forbavset over at se den engang så store fodboldspiller svælge i sin egen korrumperede solkonge-fortrængning af enhver form for almen anstændighed i Frankrig til sommer.

Michel Platini - udelukket fra al fodbold i otte år, men han havde DBUs støtte hele vejen
Michel Platini - udelukket fra al fodbold i otte år, men han havde DBUs støtte hele vejen Foto: Walter Bieri / AP

Som den prisbelønnede skribent, Owen Gibson, skrev i The Guardian: ”Når store virksomheder som for eksempel Enron kollapser under korruption, så likviderer man selskabet. FIFA prøver i stedet at bygge sig selv op indefra.” Med stort set de samme personer, de samme metoder og den samme troværdighed, kunne man tilføje.

Sådan køber Infantino sine stemmer

Lad os prøve at dykke ned i, hvorfor de to favoritter næppe er løsningen på fodboldens problemer.

Konstruktionen i sig selv er selvfølgelig forfærdelig. FIFA er en interkontinental organisation, som ikke er underlagt andet end sine egne love. Det eneste, der kan true FIFA er helt konkrete sager, som de efterforskninger, som amerikanske FBI og schweizisk politi, er i gang med. Jeg er spændt på at se, om der kommer nye aktioner i denne uge op til kongressen i Zürich.

At det er den eneste måde at forandre FIFA på har i øvrigt også visse fællestræk med metoderne, hvorpå man kan arbejde med rockere og organiseret kriminalitet. Ja, undskyld, men jeg skammer mig ikke over sammenligningen.

Hør bare, hvordan DBUs og Europas valg, Gianni Infantino, går efter at blive valgt.

Han har lige nu primært Europa og Sydamerikanske Conmebols støtte, og så arbejder han på som det afgørende slag at kile sig ind i det Afrika, som Sheikh Salman ellers siges at sidde på.

Han har lovet, at hver af de 209 medlemslande vil få 35 mio. kroner til udviklingsprojekter. Han vil give alle lande syv mio. kroner til rejseudgifter, og så vil han donere 275 mio. kroner til hver af de seks konføderationer. Nogle af disse pengestrømme vil være en fordobling af det, som Sepp Blatter opererede med.

Jo, det er transparent. Det er ikke brune kuverter. Men for mange af de små lande er det afsindigt store beløb. Og blandt konføderationerne er 275 mio. mange penge, når f.eks. Conmebol i Sydamerika har ti medlemslande.

Tirsdag sagde Sheikh Salman i et interview med AP, at Infantino risikerer at køre FIFA i sænk med sin plan: “Jeg er bange for, at FIFA vil gå konkurs om tre år med sådan en plan. Enhver kan se, at det ikke kan lade sig gøre.”

Salman argumenterede med faldende sponsorindtægter og antydede, at den kommende finansrapport vil vise et hul på 560 mio. dollars – 3,8 mia. kroner – som skal tages fra FIFAs reserver: ”Hvis du er formand for et selskab, der mister indtægter og siger, at du vil udbetale dividender til dine aktionærer, så hænger det ikke sammen.”

Så er tonen slået an mellem kandidaterne.

Og så er der lige tanken om at udvide VM-slutrunderne fra 32 til 40 hold – hvilket er en nyhed, som man vil klappe mest af udenfor Europa.

Det er hverken forbudt eller korrupt. Man kan endda argumentere for, at det er hans vej til at komme til magten og derfra lave reformerne. Men det er i den grad også bare mere af det samme og en eskalering af en kultur, hvor det handler om pengestrømme – nu i hvide kuverter.

Gianni Infantino - køber stemmer ved at fordoble pengestrømmene ud til forbund og føderationer
Gianni Infantino - køber stemmer ved at fordoble pengestrømmene ud til forbund og føderationer Foto: ARND WIEGMANN / Scanpix Denmark

Fri mig for at dette skulle være vejen til reformer

Det ædle formål er at få pengene ud i de forbund, hvor indtægterne skabes og ikke i den centrale kasse. Han vil udvide pengestrømmene fra 18 procent af FIFAs indtægter til 50 procent, men har haft svært ved at svare mere detaljeret på planen.

Men man savner visioner og formål med, hvor og hvordan pengene skal bruges i forhold til fodboldens udvikling. Og derfor får det karakter af køb af stemmer og simpel valgflæsk.

Fra sit arbejde i UEFA har Infantino stor erfaring med mange af de rigtige budskaber som kampen mod racisme og det værdibaserede arbejde med Fair Play. Så man kan godt følge DBU og de andre europæiske forbund i, at han synes at være det mindst ringe valg.

Men fri mig for, at det her skulle være vejen til troværdige reformer.

Det er køb af stemmer i en indpakning som til nød kan udføres i dagslys. Det er Blatter i dobbelt potens. Paradokset er, at Infantino kommer fra byen Brig i den schweiziske kanton Valais, få  kilometer fra Blatters hjemby Visp. Afstanden er 9 kilometer. Afstanden i stil synes også at være overskuelig.

Efter sigende bruger Infantino fortsat Michel Platini som rådgiver og blev stolt fotograferet sammen med franskmanden i Dubai i december i forbindelse med et fodboldshow.

”Jeg har arbejdet med Michel Platini i de seneste ni år. Vi deler mange af de samme synspunkter og ideer. Det er åbenlyst, at vi har den samme filosofi om fodbolden, men jeg er min egen kandidat,” har Infantino sagt og med et smil tilføjet om, hvorfor det blev ham, der skulle træde til, da Platini blev dømt til 8 års udelukkelse: ”Vi trak lod og mit navn kom ud.”

Infantino har i forhold til Sheikh Salman flere ting, der burde pege i hans retning. Han har blandt andet i sine mere end 15 år i UEFA arbejdet med at implementere Financial Fair Play, som handler om, at klubber ikke bare skal kunne bygge sportslig succes på horribel stor gæld og et pengeforbrug som er helt uden hold i virkeligheden.

Til gengæld har man ikke hørt ham bidrage med store reformer eller vejen ud af FIFAs eksistenskrise. Han fremlagde i den forløbne uge et 11 punkts program – eller rettere 10 punkter, hvor det sidste punkt først bliver afsløret på valgdagen. De ti punkter handler om de første tre måneder i embedet, good governance, ny proces for, hvordan man byder på VM 2026 og en slags reform af transfersystemet. Det lyder tiltrængt, men bliver vurderet som ting, som FIFA allerede arbejder på – om end ganske sløjt.

Og så til den ’forfærdelige’ Sheikh

Lad os dernæst kigge på modkandidaten – og favoritten – fra Bahrain: Sheikh Salman Bin Ibrahim al-Khalifa.

Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD) skrev i 2013 et brev til Michael Garcia, der på det tidspunkt stod i spidsen for undersøgelserne under FIFAs etiske komite med det formål at undersøge Sheikh Salmans rolle i det, man kalder ”den systematiske udvælgelse af og mishandling af de atleter, der har taget del i anti-regerings-demonstrationer.”

Det var nyhedsbureauet Associated Press, der i 2011 rapporterede om 150 atleter, trænere og dommere – heriblandt landsholdsspillere – der blev fængslet og i enkelte tilfælde tortureret af en speciel komite, der havde Sheikh Salman som formand. BIRD påstod, at det var imod FIFAs etiske regelsæt og prøvede at få sagen frem ad den vej, men Garcia og FIFA svarede ifølge The Guardian i januar 2014, at sådan en sag lå udenfor FIFA-komiteens jurisdiktion.

Skal denne mand være FIFAs blot 3. præsident på 42 år og være manden, der vælges under punkt 11 på fredag i Hallenstadion?

Er han løsningen på den mest betændte byld i sportsverdenen lige nu – udover generelle problemer som matchfixing og doping? Det lyder ikke sådan.

Længere tilbage, i 2009, dukkede en anden sag om Sheikh Salman op. Her blev et dokument bragt i cirkulation, der viste, at Sheikh Salman havde misbrugt FIFA-midler, som var øremærket til udvikling af fodbolden. I stedet blev de brugt i en af Sheikhens mange valgkampe, hvor han kæmpede for at blive valgt til både det asiatiske fodboldforbund og FIFAs eksekutivkomite.

Dengang tabte Sheikh Salman til Mohammad Bin Hammam fra Qatar, som i dag er udelukket på grund af korruption. Bin Hammam er berømt som manden, der skaffede VM i 2022 til Qatars groteske sommervarme i det, der kunne være blevet en af fodboldhistoriens største skandaler – med mindre man havde tænkt sig at bestikke vinteren til at komme tidligere…

Nu er VM efterfølgende planlagt til at blive afviklet fra november til december, og dermed gøre 2022 til en mildest talt anderledes fodboldår. På alle måder.

VM i Qatar 2022 - det anslås fra faglige organisationer, at mere end 5000 arbejdere vil dø i bestræbelser på at lave VM-fodbold i ørkenen
VM i Qatar 2022 - det anslås fra faglige organisationer, at mere end 5000 arbejdere vil dø i bestræbelser på at lave VM-fodbold i ørkenen Foto: Maya Alleruzzo / AP

Diverse menneskeretslige og faglige organisationer anslår, at op imod en million arbejdere kæmper under slavelignende forhold for at gøre Qatar klar til VM i fodbold om seks år, og at op imod 5.000 arbejdere ventes at dø i processen.

Sepp Blatter og FIFA har haft stor succes med at brede fodbolden ud og manifestere den som den globale idræt, lige som UEFA med især koncepterne med de store europæiske ligaer har formået at skabe underholdnings-industriens største nutidige drivkraft. Så man kan ikke sige, at de detroniserede fodboldledere har ødelagt sporten. I hvert fald ikke som forretning.

Nogle af de markante udviklinger i positiv forstand er sket på deres vagt. Men afsløringerne det seneste år og et forløb som op til VM i Tyskland 2006 (bestikkelses-anklager i fuld udrulning), VM i 2010 i Sydafrika (det samme) og VM i 2018 i Rusland (mon vi har set det fulde isbjerg her?) afslører også en kultur i fuldt forfald. VM i Qatar har været et klimaks i det overdrev, man kommer ud i, når penge og andre interesser vejer over det sportslige hensyn.  Og det er i den grad sket på Blatters vagt. Og i en kultur, som både Sheikh Salman og Infantino er en fuldt integreret del af.

Kilerne – her afgøres kampen

Som nævnt vil kilerne ind i de store forbund afgøre fredagens valg. Kan Infantino kile sig ind og erobre nok af Afrika, laver han en overraskelse. Omvendt har Sheikh Salman kilet sig ind i Europa eller prøver på det.

Internationale medier kunne i sidste uge fortælle om, hvordan præsident Putin mødtes med Kong Hamad al-Khalifa af Bahrain. Det handlede om meget andet end sport, men som det fremgår i en officiel meddelelse fra det russiske udenrigsministerium (se her ) siger Sergej Lavrov følgende: ”Vi diskuterede også fodboldområder og aftalte at holde kontakten op til det kommende præsidentvalg i FIFA denne måned. Hans kongelige højhed  Hamad Bin Isa al –Khalifa udtrykte sin helhjertede støtte til VM i Rusland i 2018.”

Vladimir Putin - bliver han manden, der afgør præsidentvalget efter et møde med Kongen af Bahrain?
Vladimir Putin - bliver han manden, der afgør præsidentvalget efter et møde med Kongen af Bahrain? Foto: Pavel Golovkin / AP

Mon Rusland fastholder sit europæiske fodslaw og støtte til Infantino efter det møde..?

Det kan blive afgørelsen. Især, hvis Rusland trækker flere med sig i en europæisk splittelse.

Kun FBI og politiet kan rydde op

Som nævnt er det kun FBIs undersøgelser og det arbejde, som de schweiziske myndigheder udfører, der kan komme bare i nærheden af at rydde op i FIFA. Men indtil videre virker det blot som om, at de mest betændte dyr i flokken er skilt fra, mens resten drøner helt uanfægtet videre.

I starten af denne uge bekræftede den internationale bank, HSBC, at den havde modtaget forespørgsler fra det amerikanske justitsministerium ”angående bestemte personer og konti, der er eller kan være relateret til FIFA”.

Banken tilføjede i sin rapport, at ”DoJ (Department of Justice i USA) undersøger, hvorvidt en række finansielle institutioner, herunder HSBC, har tilladt mistænkelige eller på andre måder uregelmæssige transaktioner eller har forsømt at overvåge disse i forhold til hvidvaskning-lovgivning. HSBC samarbejder med DoJ”

Dette kan være en forsmag på næste bølge af råddenskabens tæppe, der falder i FIFA.

Vi har langt fra hørt det sidste. Og fredagens præsidentvalg antyder, at vi nok heller ikke er på vej mod helt nye tider.

Desværre.