FCM's skakspil: Hvornår skal de sælge Sisto?

16x9
Pione Sisto kunne række armene i vejret og fejre en flot scoring på Old Trafford. Scoringen kan vise sig at være guld værd for FC Midtjylland. Foto: Jon Super / AP

Flere klubber har fået øjnene op for Pione Sisto. For FCM gælder det om at finde det rigtige tidspunkt at sælge ham på.

Efter mål i begge kampe mod Manchester United vurderer TV 2 SPORTs fodboldekspert, Morten Bisgaard, at prisen på Pione Sistos fodboldben er blevet op mod 20 millioner kroner mere værd. Sportsdirektør for FC Midtjylland, Claus Steinlein, er også imponeret over sin spiller.

- Han er ikke blevet mindre værd efter kampene mod Manchester United – det er helt sikkert, siger Claus Steinlein, der dog ikke vil præcisere prisen yderligere.

- Eksperter og journalister har travlt med at vurdere Pione Sistos nuværende værdi. Men du får mig ikke til at sætte en pris på ham. Der er dog ikke mange, der gør som ham i en kamp på Old Trafford, siger han.

Taktisk klogt ikke at sætte prismærke

Efter to flotte kampe på den helt store scene kan det virke tosset, at Claus Steinlein ikke benytter lejligheden til at sætte et prismærke på sin guldfugl. Der kan dog være rigtig klogt taktisk, mener Allan Reese, der er spilleragent.

- Claus Steinlein er ikke interesseret i at melde en pris ud på Pione Sisto, da han kan gå glip af en potentiel budkrig blandt klubberne.  Er der nok om buddet, er det klogest at lade dem byde, hvorefter FC Midtjylland så kan vurdere, om det er godt nok, siger Allan Reese.

Han er dog ikke i tvivl om, at Claus Steinlein ligesom eksperter, fans og journalister har en ide om, hvor meget Pione Sisto skal koste.

- Selvfølgelig sidder Claus Steinlein med en ide om, hvor meget spillerne i FC Midtjylland koster. Det er dog ikke smart at melde en pris ud, da det kan stoppe en potentiel budkrig, siger han.

FCM-sportsdirektøren har allerede nu modtaget henvendelser fra klubber i den internationale elite.

- Det er klart, at der bliver lagt mærke til Pione Sisto. Blandt andet holder mange Premier League-klubber øje med ham. Vi kører naturligvis efter udbud/efterspørgsel, siger Claus Steinlein, der samtidig gør opmærksom på, at der er lang tid til, at sommerens transfervindue åbner.

Europas transfervindue åbner i starten af juli.

Tålmodighed guld værd

En nedslidt sportskliché lyder, at man skal kende sin besøgelsestid. Faktisk er det en ret dækkende kliché for FC Midtjyllands situation. Claus Steinlein er interesseret i at få mest muligt økonomisk ud af et salg, og så gælder det om at acceptere et bud på det rette tidspunkt.

Det kan dog vise sig at være meget svært at vælge, hvornår et bud er godt nok.

- Alle kan vurdere prisen på en spiller, men det er ikke noget værd, hvis ingen klubber byder. Derfor er Claus Steinlein er interesseret i at have så mange klubber som muligt ind over, så de kan byde hinanden op til dans, siger Allan Reese.

- I sidste ende er det FCM, der vurderer, om den rigtige pris er på bordet. De kan vælge at spille højt spil og satse på, at Sisto blot bliver ved med at præstere på banen, siger han.

Præstationerne på banen bliver meget vigtige i forhold til et salg. Derfor vil klubber i løbet af sæsonen sende folk på stadion til kampene i Alka Superligaen.

- Prisen kan godt stige ved gode kampe i Superligaen, fordi klubberne kigger efter, om han kan holde niveau. Hvis han ikke kan, så falder prisen omvendt. Selvom Pione Sisto har vist sig frem på den store scene, leder klubberne efter stabilitet, siger Allan Reese.

Sisto og Steinlein skal enes

Før et salg kan blive en realitet, skal flere ting gå op:

  • Klubber skal byde på Pione Sisto. Det sker via henvendelse til FC Midtjylland.
  • FC Midtjylland skal acceptere bud fra en eller flere klubber. Her står sportsdirektør Claus Steinlein med sidste ord. I princippet har Pione Sisto ikke noget at skulle have sagt her.
  • Pione Sisto skal have interesse i de klubbers bud, den sportslige ledelse har accepteret. Har han ikke det, kan han afvise kontrakten, og dermed må klubben starte forfra.

De to første punkter blev opfyldt, da West Ham lagde et bud i omegnen af 50 millioner kroner i sommer. Her accepterede Claus Steinlein og FC Midtjyllands ledelse buddet. Pione Sisto afviste dog kontrakten, som West Ham tilbød ham.

Pione Sistos afvisning af kontrakten er sandsynligvis ikke noget, Claus Steinlein vil have, gentager sig, mener Allan Reese. Pione Sisto kan få mere indflydelse på salget i denne omgang. FC Midtjylland vil nemlig ikke risikere, at det samme sker igen denne sommer. I sidste ende er det dog FC Midtjylland, der sidder med magten.

- Det er Claus Steinlein, der sidder med nøglen. Han kan i bund og grund selv vurdere, hvornår han låser op for spilleren, siger Allan Reese.

Held i uheld

At Pione Sisto afviste West Ham og dermed valgte at lade kufferten blive i Midtjylland i sommer, kan faktisk vise sig at være held i uheld både for spiller og klub.

- Med kampen mod Manchester United var det sportsligt dygtigt heldigt både for Pione Sisto og FC Midtjylland. Derudover er prisen steget. Det samme gælder for FC Midtjyllands anseelse internationalt – specielt efter sejren i Herning, siger Allan Reese.

Tilbage står vi med spørgsmålet om, hvor meget Pione Sistos pris steg efter kampen på Old Trafford. Både Claus Steinlein og Allan Reese er enige om, at 1-0-målet markerede en prisstigning.

Hvor meget prisen steg, er dog et spørgsmål om mange ting. Vigtigt kan dog vise sig at være, at mange klubber har fået øjnene op for ham.

- Det er ikke nok, at eksempelvis Real Madrid er interesseret i Pione Sisto, hvis de er den eneste klub, der byder, og at deres bud ikke er højt nok. Jo flere klubber jo bedre. Det får prisen i vejret, siger Allan Reese.

Alt i alt står Midtjyllands ledelse med endnu bedre kort på hånden efter målet på Old Trafford. De vil dog ikke forhaste et eventuelt salg.

- Vi har på ingen måde travlt med at sælge Pione Sisto. Det har planen hele tiden været planen, at Sisto på et tidspunkt skal sælges. Nu starter Superligaen, og så må vi se, om han kan holde niveauet, siger Claus Steinlein.