Det madrilenske derby: En fodboldkamp, der er vendt på hovedet

16x9
Atlético Madrid kunne fejre endnu en sejr over Real Madrid efter lørdagens opgør i den spanske liga. Foto: Ballesteros / Scanpix Denmark

I mange år var et lokalopgør mellem de to store fodboldklubber i Madrid, Real og Atlético, en ensidig affære, men sådan er det bestemt ikke længere.

For få sæsoner siden var det nærmest utænkeligt, at Real Madrid kunne tabe en kamp mod bysbørnene fra Atlético. En sejr til kongeklubben i ’El Derbi Madrileño’ – eller blot ’El Derbi’, som kampen kaldes i folkemunde – var nærmest lige så sikkert som døden og skat, uanset hvor og hvornår kampen blev spillet.

Real Madrid tabte ikke til Atlético Madrid i 25 kampe fra oktober 1999 til maj 2013.
Real Madrid tabte ikke til Atlético Madrid i 25 kampe fra oktober 1999 til maj 2013. Foto: DOMENICO STINELLIS / AP

Den tidligere Real Madrid-stjerne Guti, som spillede i klubben indtil sommeren 2010, gik sågar så langt som til at sige, at ”i min tid var en tur til Calderón (Vicente Calderón er Atlético Madrids stadion, red.) en nem tur” for Real Madrid, under et interview med den madrilenske sportsavis AS torsdag.

Guti (tv.) var ikke vant til at tabe til Atlético Madrid i sin tid som Real Madrid-spiller.
Guti (tv.) var ikke vant til at tabe til Atlético Madrid i sin tid som Real Madrid-spiller. Foto: PHILIPPE DESMAZES / Scanpix Denmark

Og statistikken taler da også sit tydelige sprog; da de to klubber mødtes i finalen af den spanske pokalturnering Copa del Rey i maj 2013, skulle man således mere end 13 år tilbage – til oktober 1999 – for at finde den seneste Atlético-sejr i de indbyrdes opgør. ”Sidste gang Atlético vandt over Real, betalte man med pesetas i Spanien,” jokede man i hovedstaden.

Men i lige præcis dén kamp, pokalfinalen, blev historien om El Derbi vendt på hovedet.

Knap halvandet år forinden, d. 23. december 2011, havde Atlético Madrid ansat en af klubbens tidligere stjerner, den hårdtarbejdende midtbanespiller Diego ’Cholo’ Simeone, som cheftræner. Simeone blev øjeblikkeligt en succes i Atlético, og vandt både Europa League og UEFA Super Cup i sin debutsæson.

Diego 'Cholo' Simeone (tv.) blev præsenteret som ny Atlético Madrid-cheftræner i december 2011.
Diego 'Cholo' Simeone (tv.) blev præsenteret som ny Atlético Madrid-cheftræner i december 2011. Foto: ANDREA COMAS / Scanpix Denmark

Selvom Simeone fik tre nederlag i sine første Madrid-derbys, var der således varslet nye tider i den madrilenske arbejderklub, der i så mange år havde været til grin blandt fans af ’storebror’ Real Madrid.

Atlético Madrid var et forvandlet hold under den nye træner; et ærgerrigt hold, der – i stil med Diego Simeone selv, da han var aktiv – altid kæmpede for alle bolde, aldrig lagde sig ned, og forstod at frustrere modstanderne med en meget kontant spillestil. Som Guti da også sagde i samme interview torsdag: ”Efter at ’Cholo’ er kommet til, er tingene blevet meget mere komplicerede.”

Simeones Atlético Madrid vandt pokalfinalen i maj 2013 med 2-1 på en scoring i forlænget spilletid – i en kamp hvor Real Madrid ramte træværket intet mindre end tre gange – og kunne fejre en længe ventet triumf over naboerne fra det nordlige Madrid.

Atlético Madrids Miranda afgjorde Copa del Rey-finalen 2013 mod Real Madrid med sin scoring til 2-1.
Atlético Madrids Miranda afgjorde Copa del Rey-finalen 2013 mod Real Madrid med sin scoring til 2-1. Foto: SERGIO PEREZ / Scanpix Denmark

Siden dén aften har styrkeforholdet mellem de to klubber været markant anderledes; ikke på papiret, hvor Real stadig har de største og dyreste stjerner, men dér, hvor det betyder noget – på banen.

Siden Atléticos pokalsejr, som tilmed kom i hus på Reals hjemmebane Santiago Bernabéu, har de to klubber mødt hinanden 15 gange i alle turneringer, og hvis Atlético for få år siden havde et ’Real-kompleks’, så må man sige, at det er helt udryddet nu; i de 15 opgør har Atlético seks sejre mod Reals fire, og fem kampe er endt uafgjort.

Real Madrid-fans vil dog hæfte sig ved at én af de fire sejre var i Champions League-finalen i maj 2014; et år efter nederlaget i pokalfinalen, og – ligesom i selvsamme pokalfinale – ’selvfølgelig’ i forlænget spilletid, fristes man næsten til at sige.

Real Madrid vandt Champions League i 2013/2014 efter en dramatisk finale mod Altético Madrid.
Real Madrid vandt Champions League i 2013/2014 efter en dramatisk finale mod Altético Madrid. Foto: FRANCK FIFE / Scanpix Denmark

Lørdag eftermiddag stod de to største Madrid-klubbers hold så igen over for hinanden på Bernabéu, og med sejren på 1-0 tog Atlético for tredje sæson i træk alle tre points med hjem fra ligakampen på rivalens hjemmebane – noget, som arbejderklubben – eller nogen anden klub, for dén sags skyld – aldrig nogensinde har præsteret før.

Atlético Madrids Antoine Griezmann fejrer sin afgørende scoring mod Real Madrid i lørdagens kamp.
Atlético Madrids Antoine Griezmann fejrer sin afgørende scoring mod Real Madrid i lørdagens kamp. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Scanpix Denmark

El Derbi er sandelig vendt på hovedet.