Morten Olsen: Svært at give slip på landsholdet

Det er efterhånden godt fire måneder siden, Morten Olsen stoppede som landstræner, men han indrømmer afsavn.

Efter 15 år som dansk landstræner trak Morten Olsen stikket, da EM-slutrunden i Frankrig til sommer glippede med nederlaget til Sverige i november.

Siden har han spekuleret på, om trænerkarrieren skal fortsætte, men ind i mellem rammes han også af det afsavn, som hans farvel til landstrænerjobbet har medført, fortæller han til sin afskedsreception hos Dansk Boldspil-Union (DBU).

- Det vil være forkert at sige, at det er nemt at undvære. Når man har været i noget, man godt kunne lide, så er det ikke bare sådan lige at holde op. Det vil altid være lidt svært at give slip på det, siger Morten Olsen.

Han har slet ikke fortrudt sin beslutning om at stoppe, selv om tomrummet er opstået, og han ser med stolthed tilbage på tiden i spidsen for Danmarks nationalmandskab.

- Jeg er beæret over blot at have fået lov til at repræsentere mit land. Det er jo det, det handler om, lyder det fra den tidligere landstræner.

Og de danske fodboldfans skal være taknemmelige for, at landsholdet har haft Morten Olsen som styrmand i halvandet årti, mener den tidligere landsholdsspiller fra 1980'er-holdet Frank Arnesen.

- For mig er Morten Olsen den største personlighed i dansk fodbold nogensinde, når man taler om en, som har været på toppen og har betydet så meget for dansk fodbold, siger den tidligere landsholdskammerat.

En af dem, som skal tage over, er den tidligere landsholdsangriber Jon Dahl Tomasson, der er blevet udpeget som assistent for den nye landstræner Åge Hareide. Og han er heller ikke i tvivl om, at Olsen har haft enorm betydning.

- Med over 100 kampe som både spiller og træner så siger det sig selv. Han har været med til at give dansk fodbold identitet. Han har været med til at udvikle det, og der har været mange gode oplevelser, lyder det fra Tomasson.

Michael Laudrup var også blandt gæsterne i DBU-bygningen mandag. Den tidligere landsholdsstjerne startede sin trænerkarriere fra 2000 til 2002 som landsholdsassistent under Morten Olsen.

- Morten er jo altid en inspiration, og han er dedikeret til det yderste, må man sige. Det har altid været en fornøjelse at snakke fodbold med ham, siger Laudrup.

Ud over at være træner sammen med Morten Olsen, nåede Laudrup både at spille sammen med Morten Olsen på landsholdet og at spille under Olsen i Ajax.

For mange fans står den missede EM-kvalifikation i nogenlunde frisk erindring, men ifølge Frank Arnesen vil Morten Olsen få en stor plads i dansk fodboldhistorie.

- Jeg tror, vi om nogle år vil kigge tilbage på ham og sige, at han vel nok var noget af det bedste, der er sket for dansk fodbold, slutter Arnesen.