Top 5: Fodboldens ulovlige hænder - derfor snyder sportsfolk

SportsLab sætter fokus på snyd i sportens verden, når programmet kl. 20.20 i aften ser nærmere på motordoping og nogle af sportens største bedragerier

Diego Maradona, Lance Armstrong og Gunnar Prokop.

Det er tre markante syndere og snydere på en alenlang liste af sportsfolk, der har overtrådt grænsen for, hvad der var lovligt inden for hver deres sportsgren.

Diego Maradona brugte hånden til en scoring i VM-kvartfinalen mod England i 1986, Lance Armstrong brugte doping til at vinde sine syv Tour de France-titler, mens håndboldtræneren Gunnar Prokop gik ind på banen og afbrød et angreb i en Champions League-kamp for at undgå et nederlag.

Man kan stille sig selv det spørgsmål: Hvem er egentlig mest usportslig; Dem, der snyder eller dem, der ikke snyder?

Verner Møller, professor i sport og kropskultur på Aarhus Universitet

Du kan se episoden med Gunnar Prokop herunder, hvor SportsLab også ser nærmere på beskyldningerne om aftalt spil i Danmark og Sveriges famøse 2-2-kamp ved EM i 2004 og David Nielsens indrømmelse af, at han med vilje ønskede at tabe med sit hold AaB i en kamp mod FC København.

Snydere har en anden vindermentalitet

- Det er jo indlysende klart, at dem, der snyder, det er dem, der vil vinde mest, siger Verner Møller, der er professor i sport og kropskultur ved Aarhus Universitet, hvor han i mange år har beskæftiget sig med snyd i sportens verden.

#SportsLab - TV 2 SPORT

SportsLab med Michael Stærke og Thomas Bilde undersøger myter, tester gear og frembringer ny viden, der både fascinerer og forbedrer.

SportsLab er programmet for dem, der gerne vil vide mere om sport - og gerne vil have det at vide på en både underholdende og seriøs måde.

Hver uge går værterne i marken og laver forsøg med alt lige fra motordopings effekt i cykelsport til hvilken betydning sex har for sportsatleters præstationsevne.

Se SportsLab på TV 2 PLAY og få seneste nyt om programmet på TV 2 SPORT's Facebook.

Han fortæller, at de sportsfolk, der aldrig kunne drømme om at ty til snyd for at tage sejren, ikke har helt den samme vinderindstilling, som snydere har:

- Derfor kan man stille sig selv det spørgsmål: Hvem er egentlig mest usportslig; Dem, der snyder eller dem, der ikke snyder? Hvis det handler om at vinde og sejren er det, som har absolut værdi, så hvis man vil gå så vidt som til at snyde sig til det, at man nærmest ikke kan lade være med at snyde, fordi man vinder, så er det lige før, at man kan sige; er det den mest sportslige indstilling af de to?

Sportsligt eller ej. SportsLab har herunder samlet fem af de mest berømte episoder, hvor fodboldspillere har brugt hånden ulovligt. I videoerne fortæller Verner Møller om snyd og sportsfolks bevæggrunde for at bryde reglerne.

Top 5 - Hånd på bolden

Lionel Messi

Lionel Messi er ofte blevet sammenlignet med sin landsmand Diego Maradona. I 2007 fik lighederne mellem de to fodboldikoner nyt liv, da FC Barcelonas argentinske troldmand i en kamp mod Espanyol scorede med hånden på en måde, der mindede utroligt meget om Diego Maradonas berømte mål med "Guds Hånd" i 1986.

Thierry Henry

Thierry Henry drog nytte af den fodboldforbudte legemsdel, da Frankrig var i kamp om en billet til VM i Sydafrika i 2010. I playoff-kampen mod Irland viste den franske stjerneangriber, hvordan venstrehåndsarbejde lige pludselig kan få en ny betydning. Thierry Henry brugte hånden i sin tæmning, før han lagde op til det mål, der endte med at sende Frankrig til VM. Henry indrømmede selv, at han brugte hånden, og FIFA betalte efterfølgende det irske fodboldforbund et stort millionbeløb i kompensation for den missede VM-plads.

Oliver Kahn

I fodbold er det kun målmændene, der må bruge hænderne - men altså kun i eget felt. Oliver Kahn fik direkte rødt kort, da han i 2001 forsøgte at snyde sig til sin første scoring nogensinde for Bayern München i en Bundesligakamp mod Hansa Rostock. Den tidligere tyske landsholdsmålmand boksede i bedste målmandsstil bolden i nettet.

Luis Suárez

Hænder kan også være et effektivt middel til at forhindre mål. Det nok mest omtalte eksempel finder vi i 2010, hvor Luis Suárez og Uruguay var i et tæt opgør mod Ghana i kvartfinalen ved VM. Ved stillingen 1-1 og 120 minuttters spil blev Luis Suárez sendt fra banen for sin parade på stregen, men det var Ghana, der blev sendt hjem fra VM, da de både brændte straffesparket og tabte den efterfølgende straffesparkskonkurrence.

Diego Maradona

Når vi taler om hånd på bolden i fodbold er det umuligt at komme udenom den mest berømte episode fra fodboldhistorien. Diego Armando Maradona havde en finger - eller nok nærmere hele hånden - med i spillet, da han scorede sit legendariske mål i VM-kvartfinalen mod England i 1986. Argentina endte med at vinde kampen med 2-1 og Diego Maradona påstod efterfølgende, at målet blev scoret med hjælp fra de højere magter.
- Indvendigt morede jeg mig, som dengang jeg var dreng. Jeg havde så det held, at Gud lod målet gælde. Det er det hele, forklarede Diego Maradona om en af de mest omtalte scoringer i fodboldhistorien nogensinde.

Motordoping – hvilken effekt giver det?

I programmet tager SportsLab en af de nyeste former for fidusmageri under lup, når Thomas Bilde sammen med Rolf Sørensen og Mads Würtz Schmidt undersøger effekten af motordoping.

Hvilken effekt giver motordoping?

Hvilken effekt giver motordoping? Mandag kl. 20.20 undersøger SportsLab, om en lille motor kan gøre den store forskel. Thomas Bilde tester mekanikken sammen med Rolf Sørensen og U23-verdensmesteren Mads Würtz Schmidt. Allerede nu har programmet snigpremiere på TV 2 PLAY: http://play.tv2.dk/programmer/magasiner/serier/sportslab/

Posted by TV 2 SPORT on Friday, March 25, 2016

Thomas Bilde tester motorens effekt på Kiddesvej i Vejle, der er en af Danmarks stejleste bakker.

SportsLab-værten er også med U23-verdensmesteren Mads Würtz Schmidt i laboratoriet på Københavns Universitet, hvor mekanikkens indflydelse på iltoptagelse, watt og hastighed bliver undersøgt til bunds.

Den tidligere cykelrytter Rolf Sørensen får også lov til at prøve sig selv og motoren af, når han skal i duel med Mads Würtz Schmidt på cykelbanen i Odense. Det er en duel, der bliver kommenteret af TV 2 SPORT's cykelkommentator Dennis Ritter.

På TV-optagelser til SportsLab med verdensmesteren og Danmarks mest vindende. En fornøjelse.

Posted by Dennis Ritter on Thursday, March 17, 2016

Allerede nu kan du få svaret på, hvem der vinder duellen og se hele programmet om motordoping og snyd i sport. Det er i snigpremieren på SportsLab, som du finder her på TV 2 PLAY.

SportsLab
Herunder kan du få et overblik over, hvad der ellers har været på programmet i SportsLab. Klik på billederne for at se mere.