Hyperfarlige Lewandowski - Polens eventyrlige målmagiker

Robert Lewandowski er verdenskendt for sine eventyrlige og forbløffende rekorder. Nu har Polens topscorer ansvaret for at løfte sin nation ved EM.

51, 52, 55, 57, 60.

Robert Lewandowski

Navn: Robert Lewandowski
Land: Polen
Født: 21. august 1988
Position: Angriber
Antal landskampe pr. 1. marts 2016: 73
Antal landskampsmål pr. 1. marts 2016: 34
Klub: FC Bayern München.
Tidligere klubber: Varsovia (1997-04), Delta Warszawa (2005), Legia Warszawa II (2005-06), Znicz Pruszków (2006-08), Lech Poznan (2008-10), Borussia Dortmund (2010-14), Bayern München (2014-)
Titler: Polsk mester (Lech Poznan 2010), polsk pokalvinder (Lech Poznan 2009), 3x tysk mester (Borussia Dortmund 2011 og 2012, Bayern München 2015), tysk pokalvinder (Borussia Dortmund 2012)

Talrækkefølgen er allerede mytisk og stammer fra måltavlen på Allianz Arena den 22. september sidste år. Ni magiske minutter, hvor kæber blev tabt rundt om i verden. Alle fem mål tilfaldt Bayern München - alle fem mål scoret af Robert Lewandowski.

Bayern Münchens målmagnet skrev en næsten uvirkelig side i fodboldhistorien, da han fra bænken blev sendt ind og ødelagde Wolfsburg med sine fem pletskud hurtigere end nogensinde.

- Efter det tredje og fjerde mål kiggede jeg hurtigt op på måltavlen og tænkte: Oh! Det var et eventyr for mig og for Bayern. Det var nogle vanvittige minutter, sagde Robert Lewandowski på pressemødet efter sin bemærkelsesværdige bedrift.

Polakkens fem scoringer på ni minutter, der vendte 0-1 til resultatet 5-1, har naturligvis sat adskillige målrekorder.

Det var Bundesligaens tre, fire og fem hurtigste mål i historien - og ja, det er selvsagt heller aldrig tidligere præsteret af en indskifter.

- Fem mål. Jeg forstår det ikke! Jeg har aldrig i mit liv, som træner eller spiller, oplevet noget lignende, var Bayern München-træner Pep Guardiolas forbløffede kommentar.

I et forsøg på at gøre det uforståelige mere forståeligt skal man se på polakkens spidskompetencer. Et usædvanligt bredt spektrum:

Robert Lewandowski bliver ofte rost for at være en komplet boksspiller med øje og næse for at være det rigtige sted på det helt rigtige tidspunkt, hvor han har evnen til at afslutte succesfuldt med hovedet, begge ben eller hvor bolden nu havner. Fornuftig fart. Flot teknik. Enorm kynisme.

Kan målmaskinen tunes yderligere?

I en årskavalkade på polsk fjernsyn blev han i vinter spurgt til, hvilke egenskaber han ville ønske sig under juletræet fra verdens to bedste fodboldspillere, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

- Jeg ville vælge Messis venstreben og Ronaldos springkraft, svarede Robert Lewandowski, der selv blev nummer fire - efter Neymar - i januars kåring af verdens bedste fodboldspiller (FIFA Ballon d'Or).

#Lewangoalski - Mål, mål og atter mål

Robert Lewandowskis yndlingsfilm er Man on Fire - en amerikansk thriller fra 2004 med Denzel Washington i hovedrollen. Titlen er også meget beskrivende for Lewangoalski, som han bliver omtalt på de sociale medier.

I sin debutsæson for Bayern München blev Robert Lewandowski delt topscorer i klubben sammen med Arjen Robben med 17 scoringer.

Jeg håber, at han kigger med fra himlen og hjælper mig i det hele. Det tror jeg på. Jeg ved, at han ser mig og våger over mig.

Robert Lewandowski om sin afdøde far

I den netop overståede Bundesliga-sæson var der ingen over, ved siden af eller tilnærmelsesvis tæt på Robert Lewandowski.

Sydtyskernes spydspids sluttede som topscorer med 30 mål - omkring et mål i snit i sine mere end 30 kampe. Målfrekvensen har ikke overraskende gjort ham til den udlænding, der hurtigst har opnået 100 mål i Bundesligaen.

Også Champions League, verdens største klubturnering, er en scene, hvor Robert Lewandowski har haft flere hoved- og helteroller - den mest bemærkelsesværdige i sin tid for Dortmund for tre år siden, da polakken med fire fuldtræffere hjemme på Signal Iduna Park sænkede selveste Real Madrid i Champions League-semifinalen. Kongeklubben blev sendt ud af Målkongen.

- I mine øjne er Lewandowski Europas bedste angriber. Det er en drøm, der går i opfyldelse at score fire mål mod Real Madrid. Det er utroligt, hvor nemt han får det til at se ud. Robert gør forskellen, sagde polakkens daværende holdkammerat Sebastian Kehl efter kampen til den tyske avis Bild.

Dortmund endte som bekendt med at tabe Champions League-finalen på Wembley i 2013 til Bayern München, inden Torjägerens tæppefald og kontroversielle skifte året efter til netop rivalerne fra München.

Robert Lewandowski nåede at slutte sin sidste sæson hos Die Schwarz-gelbe som Bundesliga-topscorer med 20 mål - året inden var hans 24 mål kun nok til en andenplads som ligaens mest scorende et enkelt mål efter Stefan Kiessling fra Bayer Leverkusen.

Og sådan kan man egentlig fortsætte fortællingen om Robert Lewandowski, der også i klubberne Lech Poznan og Znicz Pruszków i hjemlandet har lagt mål på hylden i samlebåndstempo inden sin entré på det helt store lærred.

Det vidste du ikke om Robert Lewandowski

Odense Boldklubs daværende sportsdirektør Kim Brink var i 2007 i Polen for at spejde efter talenter - og efter sigende for at kigge nærmere på en 19-årig Robert Lewandowski, der dengang spillede for Znicz Pruszków i den tredjebedste række i landet. Fynboerne meldte sig aldrig interesserede i den senere polske målmaskine, der året efter skiftede til Lech Poznan i den bedste polske række, mens OB samme år i stedet hentede Peter Utaka til Ådalen fra belgisk fodbold.

Faren kigger med fra himlen

Allerede tidligt var troen på en udlandskarriere stor for Lewandowski.

Derfor blev han døbt Robert, fordi faren Krzysztof altid havde vidst, at han ville komme til at spille uden for Polens grænser, hvor der ikke måtte være tvivl om udtalen af fornavnet.

Den opfyldte profeti nåede faren, der altid kørte sin søn til og fra træning, aldrig selv at opleve.

For som 49-årig døde Krzysztof af et slagtilfælde i hjemmet, efter at han i sine sidste leveår havde kæmpet med en kræftsygdom. Tragedien efterlod en bare 16-årig Robert Lewandowski uden sin ene forælder.

- Efter hans død måtte jeg hurtigt blive voksen, fortalte Robert Lewandowski sidste år, da han for første gang åbenhjertigt talte ud om farens død i et polsk TV-program på TVN, der slog seerrekord.

- Jeg har mange gange fortrudt, at der er ting, som jeg ikke har fået sagt og snakket med ham om. Jeg er mest ked af, at han aldrig fik set min første seniorkamp, og at han ikke kan se mine kampe på stadion. Jeg håber dog, at han kigger med fra himlen og hjælper mig i det hele. Det tror jeg på. Jeg ved, at han ser mig og våger over mig, lød det fra den polske landsholdsangriber.

Robert Lewandowskis har siden dødsfaldet dedikeret alle sine mål til sin far.

Robert Lewandowski peger mod himlen, efter sin scoring mod Dortmund i Bundesligaen d. 1. november 2014.
Robert Lewandowski peger mod himlen, efter sin scoring mod Dortmund i Bundesligaen d. 1. november 2014. Foto: AP Photo/Matthias Schrader / Polfoto.

Syndebukken Lewandowski

Frem til det 12. århundrede var Polen et monarki baseret på arvefølge.

I dag har præsidenten erstattet kongerne og dronningerne, men på fodboldbanen og nationens landshold er der nu stadig en regent, der sidder på tronen som landets frontfigur og anfører.

Navnet er ikke overraskende Robert Lewandowski, der som en naturlig følge heraf også bærer ansvaret for, om Polen kommer til at spille en hoved-, bi- eller statistrolle ved sommerens EM-slutrunde i Frankrig.

Igen.

Spoler vi tiden tilbage til det seneste EM for fire år siden, var forventningerne høje til Polens landshold, der har tørstet efter succes. Siden storhedstiden i 70'erne og 80'erne, hvor angrebsesserne Grzegorz Lato og Zbigniew Boniek sparkede Polen til fire VM-slutrunder i træk - med bronzemedaljerne i Vesttyskland i 1974 og Spanien otte år senere som bedste resultat - har Polens meritter kun været noget, som man mindedes.

Lewandowski skulle markere vendepunktet ved EM på hjemmebane i 2012.

Landsholdslegendernes tronfølger scorede da også slutrundens første mål, men polakkerne røg ud af gruppespillet uden at vinde en eneste kamp, hvilket var en gentagelse af de hvid-rødes EM-debut i Østrig fire år forinden.

Robert Lewandowski fejrer sin scoring mod Grækenland den 8. juni 2012. Polen måtte dog nøjes med 1-1.
Robert Lewandowski fejrer sin scoring mod Grækenland den 8. juni 2012. Polen måtte dog nøjes med 1-1. Foto: GABRIEL BOUYS / Scanpix Denmark

Nedturen fortsatte efter EM, da Polen missede den efterfølgende kvalifikation til VM-slutrunden i Brasilien, hvor Robert Lewandowski som nationens galionsfigur stod tilbage som syndebuk sammen med den daværende landstræner Waldemar Fornalik.

På det tidspunkt vidste Lewandowski, at landsholdet på ingen måde ville tjene til at forbedre hans image.

Michal Szadkowski, sportsjournalist på Gazeta Wyborcza

Fornalik fik sparket og blev byttet ud med den nuværende chef, Adam Nawalka, som besluttede sig for at give Robert Lewandowski det synlige bevis på, at han var Polens kaptajn. I dag synes det valg indlysende, men for omkring to år siden var situationen en anden.

- Fra EM i 2012 til juni sidste år havde Robert Lewandowski kun scoret to mål på landsholdet i åbent spil. Han kunne ikke ligefrem prale af overdreven popularitet. Det kan ikke udelukkes, at hvis det var holdet, der dengang skulle udvælge en anfører, ville de have taget Jakub Blaszczykowski, for det var den eneste spiller, som man ikke kunne laste for at have tabt kvalifikationen, skrev sportsjournalisten Michal Szadkowski ved årsskiftet i en kommentar om landsholdet i den anerkendte polske avis Gazeta Wyborcza, hvor han uddyber Lewandowskis daværende landsholdskrise:

- Dengang vidste Lewandowski, at landsholdet ikke var hans metier. Han havde underskrevet kontrakten med Bayern München til trods for nederlaget til Moldova og nationalstadionets piften. På det tidspunkt vidste Lewandowski, at landsholdet på ingen måde ville tjene til at forbedre hans image.

Forvandlingen til Europas målkonge

Siden landsholdets deroute er Polen og særligt kaptajn Robert som forvandlet.

  • Beviset: I januar blev Robert Lewandowski kåret til Årets Sportspersonlighed i Polen, da prisen blev uddelt til en fodboldspiller for første gang i 33 år.
  • Årsagen: Den nu 27-årige angriber var en af hovedårsagerne til Polens succesrige kvalifikation, hvor landet sluttede på andenpladsen i Gruppe D blot et enkelt point efter verdensmestrene fra Tyskland, som polakkerne undervejs besejrede for første gang i historien.

Robert Lewandowski var for en sjælden gangs skyld ikke målscorer i opgøret mod flere af sine tyske kolleger, men symptomatisk for kvalifikationen til EM-slutrunden i Frankrig var det de hvid-rødes nummer 9, der satte panden på Polens sidste scoring i den afsluttende og afgørende 2-1-sejr over Irland.

Robert Lewandowskis 13. mål i EM-kvalifikationen på bare ti kampe.

Scoringen sikrede Polen adgang til nationens tredje EM-slutrunde i træk og gav samtidig Polens anfører titlen som den mest scorende spiller i en EM-kvalifikationsturnering nogensinde - en tangering og forbedring af David Healys 13 træffere for Nordirland tilbage i EM-kvalen i 2008, da Lewandowski har brugt to kampe færre på sin rekord.

Nu venter EM forude for Polens målmagiker, der i sin jagt på flere eventyrlige rekorder altid vil blive husket for sine fem tryllerier på ni minutter:

51, 52, 55, 57, 60.