Slovakisk stjernespiller vil for evigt bløde azurblåt

Marek Hamsiks loyalitet til Napoli har været sat på prøve, men han lover de azurblå evigt troskab. I juni og juli vil han bløde for Slovakiet.

Lyset er slukket på Stadio San Paolo. Der er gået en time, siden fodboldklubben SSC Napoli spillede 0-0 mod Sampdoria og igen missede en oplagt chance for at hale ind på Juventus i toppen af Serie A.

Marek Hamsik

Navn: Marek Hamsik
Land: Slovakiet
Født: 27. juli 1987
Position: Central midtbane
Antal landskampe pr. 1. april 2016: 85 (debut: 07-02-2007)
Antal landskampsmål pr. 1. april 2016: 17
Klub: SSC Napoli (kontraktudløb: 30-06-2018)
Tidligere klubber: Slovan Bratislava og Brescia Calcio
Titler: 2x italiensk pokalvinder (2011/12 og 2013/14) og 1x italiensk Super Cup-vinder (2014/15)
Individuel hæder: 5x årets fodboldspiller i Slovakiet (2009, 2010, 2013, 2014 og 2015), 1x årets unge fodboldspiller i Serie A (2008) og 2x årets unge fodboldspiller (Brescia Calcio 2007 og SSC Napoli 2008)

I sin BMW triller Marek Hamsik ud fra stadionets parkeringsplads, og tung trafik på Via Cintia giver slovakken tid til at tænke over den chance, han misbrugte efter 74 minutter. De kredsende tanker om den skuffende indsats foran hjemmepublikummet får dog en brat ende, da en pistol bliver limet til hans pande.

Hamsik sidder fanget, ventende på at komme hjem via omfartsvejen Tangenziale, da en scooter med tre maskerede mænd kommer op på siden af ham. Én af dem smadrer ruden ved førersædet, inden han retter pistolen mod Hamsik og truer ham til at udlevere sit ur - et Rolex Daytona til en værdi op mod 80.000 kroner.

Napoli-spilleren gør, hvad han får besked på, og scooteren kører væk.

Det var ikke første gang, Hamsik fik en pistol for panden. Fem år tidligere, i 2008 var han ude for en lignende oplevelse - bare med to mænd i stedet for tre - og blev frarøvet et ur af samme model. Efterfølgende gik der historier om, at han havde fået uret tilbage, men de var falske, har Hamsik fortalt den slovakiske avis Pravda.

Der er en helt utrolig kærlighed mellem mig og denne by, og der er en god chance for, at jeg aldrig flytter.

Marek Hamsik

- Det var, hvad der kom ud i aviserne, men det var ikke sandt. Jeg var meget ked af at miste det ur. Det var mit favorit-Rolex, og det var ikke billigt, sagde han i 2011.

Den sidste tenor

Episoderne har ikke fået Marek Hamsik til at flygte fra Napoli, hvor han kom til fra Brescia i 2007 for i omegnen af 40 millioner danske kroner. Tværtimod. I 2011 ignorerede han chancen for et skifte til AC Milan, og i stedet er han nu den sidste tilbage af de tre tenorer. Ezequiel Lavezzi og Edison Cavani er smuttet, men den slovakiske intrigemager med den karakteristiske hanekam og det vilde tandsæt synger endnu.

Marek Hamsik har netop scoret for Napoli mod Wolfsburg i Europa Leagues kvartfinale den 16. april 2015.
Marek Hamsik har netop scoret for Napoli mod Wolfsburg i Europa Leagues kvartfinale den 16. april 2015. Foto: RONNY HARTMANN / Scanpix Denmark

Hvor han før gjorde fansene rasende ved helt at forsvinde i kampene, så er melodien i dag en helt anden. Uanset skiftende roller på midtbanen og lige bag angrebet er Hamsiks tilgang til arbejdet på banen sjældent andet end eksemplarisk, og fansene elsker ham for hans blanding af opfindsomhed og kompromisløshed.

- Hamsik er min sande arving. Han er den fodboldspiller, hvis spillestil minder mest om min, har den tidligere fodboldspiller Pavel Nedved sagt til italienske TuttoMercatoWeb.

Marek Hamsik er indiskutabelt Napolis leder, der skal føre klubben an i Champions League i næste sæson. Nøjagtig som den nu 39-årige Francesco Totti har gjort det i AS Roma, som han gennem hele karrieren har svoret evigt troskab. Samme historie vil Marek Hamsik skrive i Napoli.

- Nu til dags er det sværere, men jeg gerne være som Totti og Del Piero. Det håber jeg på. Det er den syvende sæson i blåt, men jeg er lige så sulten efter sejre, som jeg var den første dag, jeg satte mine fødder i Napoli, sagde Marek Hamsik ifølge Goal.com i 2013.

Marek Hamsik havde en gennemsnitlig afleveringsnøjagtighed på 86 procent i sæsonen 2015/16.
Marek Hamsik havde en gennemsnitlig afleveringsnøjagtighed på 86 procent i sæsonen 2015/16. Foto: squawka.com

Det vidste du ikke om Marek Hamsik

Marek Hamsik var den første udlænding til at blive kåret til årets unge fodboldspiller i Serie A. Det skete i 2008.

- Hvert eneste år hører jeg om hold, der gerne vil have mig, men det er her, mine børn er født, og her de er vokset op. Jeg har en lang aftale, og jeg har ingen problemer overhovedet. Der er en helt utrolig kærlighed mellem mig og denne by, og der er en god chance for, at jeg aldrig flytter, har Marek Hamsik videre sagt ifølge Tipsbladet til CalcioNapoli24.

Marek Hamsik har i skrivende stund scoret lige så mange mål i den azurblå trøje som byens Gud, Diego Armando Maradona. Ganske vist har han ikke vundet Scudettoen (det italienske mesterskab, red.) eller fået europæiske succes med Napoli, men slovakken vil formentlig alligevel blive husket som en søn af Napoli, hvis ikke søn af Gud.

Diego e Marek: 81 gol in Serie A TIM #ForzaNapoliSempre

Posted by SSC Napoli on Saturday, May 14, 2016

En historisk EM-slutrunde

En søn af fædrelandet er han med garanti. Sammen med sine landsmænd har Marek Hamsik skrevet slovakisk fodboldhistorie ved at kvalificere landsholdet til europamesterskabet i Frankrig. Det første for Slovakiet som selvstændig nation.

Slovakiet nåede 1/8-finalen ved VM i 2010, men det stod ikke skrevet i stjernerne, at Hamsik i 2016 skulle opleve sin første EM-slutrunde. Slovakiet var havnet i kvalifikationsgruppe med svære modstandere som Ukraine og Spanien, men en sejr på det olympiske stadion i Kiev og efterfølgende hjemme mod Spanien gav slovakkerne et håb om EM.

Marek Hamsik udfordres af italienske Giorgio Chiellini under VM i 2010.
Marek Hamsik udfordres af italienske Giorgio Chiellini under VM i 2010. Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Scanpix Denmark

- Det er en kamp, jeg ikke glemmer og aldrig vil glemme. En 2-1-sejr over verdensmestrene og europamestrene er utrolig, og det var utroligt at score tre minutter før tid, siger Marek Hamsik i UEFA-dokumentaren Vejen til EM om Miroslav Stochs afgørende mål.

Med fem mål i 10 kampe spillede Marek Hamsik en afgørende rolle for Slovakiet i EM-kvalifikationen. To af målene kom i den afgørende og sidste kamp mod Luxembourg, som Slovakiet vandt 4-2 og dermed kvalificerede sig slutrunden.

- Marek er en meget vigtig spiller for os. Han er meget dygtig med bolden, men han løber også meget og ved, hvor han skal placere sig, siger Adam Nemec om sin landsholdskollega.

Hamsik og Slovakiets første kamp ved EM er mod Wales den 11. juni. Derefter venter Rusland, inden en mulig gruppefinale mod England den 20. juni.

- Denne generation har allerede opnået noget, som er stort for et lille land som Slovakiet. Jeg tror på drengene. Jo længere de er sammen, jo bedre spiller de. Jeg er helt overbevist om, at man ikke har set det sidste fra dem. De har stadig ikke vist deres fulde potentiale, siger Slovakiets landstræner Jan Kozak.

Kilder: The Guardian, UEFA og squawka.com.