Islandsk legende: Jeg har haft det som et barn, der skulle i Disneyland

Der skulle gå 22 år fra han debuterede som professionel til han stod ved sin første landsholds-slutrunde. 37 år gammel og med sommerfugle i maven.

Der findes næppe en islandsk saga, der kunne have berettet om en større folkehelt end Eidur Gudjohnsen, hvis veteranen havde scoret til 2-1 for Island i dommerens overtid i kampen mod Ungarn.

- Den kunne være blevet rettet af, den kunne være gået direkte ind. Jeg ramte den perfekt, men desværre røg den ikke i nettet. Jeg kunne ikke have gjort meget mere. Der var 10 spillere foran bolden. Nogle gange er man heldig, andre gange ikke.

Sådan fortæller den sympatiske og ydmyge spiller om chancen, der kortvarigt sendte en klump i halsen på alle islændinge og de mange sympatisører, som EM-lilleputterne har.

Landsholdet er det største

Selv om Gudjohnsen har spillet i storklubber som Chelsea og Barcelona, så er et EM med landsholdet noget ganske særligt. Lidt over 300.000 indbyggere bor der i det lille ørige. Så at være med til højbords ved fodboldens store ædegilde er selvsagt noget, der får indre vulkan til at gå i udbrud hos en spiller, der er blevet 37 år gammel.

Eidur Gudjohnsen og Ronaldinho fra den fælles tid i FC Barcelona.
Eidur Gudjohnsen og Ronaldinho fra den fælles tid i FC Barcelona. Foto: DYLAN MARTINEZ / Scanpix Danmark

- Når man spiller for sit land, er det lige lidt ekstra specielt. For os som en lille nation, er det en utrolig oplevelse at være her, og vi vil have mest muligt ud af det.

- Jeg har haft det som et barn, der skulle i Disneyland. Jeg har ventet på det her øjeblik i meget lang tid. Jeg håber bare, vi kan fortsætte lidt længere. Det har været en fantastisk oplevelse. Og meget følelsesladet. Jeg nød virkelig at være på banen, så forhåbentlig kommer der mere.

Tre point mod Ungarn havde så godt som sikret Island en billet til ottendedelsfinalen. Nu blev det i stedet til et enkelt point og en billet til gys og rutsjebanetur i sidste gruppespilskamp mod Østrig.

Vi får, hvad vi fortjener. Hvis vi giver den alt, kan vi ikke forlange mere af os selv.

- Eidur Gudjohnsen

Flyvske drømme, vil nogen sige. Rutinerede Gudjohnsen holder benene på jorden.

- Det ville være fantastisk, men i aften vil jeg ikke se så langt frem. Vi skal lige over denne kamp, restituere og have energien tilbage, så skal vi forberede os på den sidste kamp. Den skal spilles som var det en finale. Vi får, hvad vi fortjener. Hvis vi giver den alt, kan vi ikke forlange mere af os selv.

Sagt af en mand, der har levet af fodbold, siden den danske landsholdsangriber Viktor Fischer blev født i 1994. Og som nu igen oplever at være debutant. Slutrundedebutant.