Bag facaden: Danske missionærer højner niveauet i den islandske liga

16x9
Rasmus Christiansen spiller til dagligt i den bedste islandske liga. Han mener, at de danske spiller bidrager med et højere taktisk niveau i Island. Foto: Privatfoto / Privatfoto

De danske spillere i Island, vil nødig tage æren for Islands EM-succes. Men der er ingen tvivl om, at deres bidrag til en stærk islandsk liga er stort

Aktuelt er der 17 danskere i den bedste islandske liga, Pepsideild. Nogle spiller deres første sæson, andre har spillet der i en del flere.

De vil helst ikke sige, at de er medvirkende til, at Island skal spille 1/8 dels-finale mandag ved EM. Men er de danske spillere egentlig med til at højne niveauet i Island?

Hvis man spørger Tómas Ingi Tómasson, der er træner for det islandske u21-landshold, så mener han, at de danske spillere bidrager positivt i Island.

Ligaen har udviklet sig kolossal meget. Fra mit første år også bare indtil nu. Der er kommet mange udlændinge, også os danskere, og det er med til at hæve niveaue.

Jeppe Løkkegaard Hansen, Stjarnan F.C.

- De er absolut med til at gøre niveauet bedre i Island. Der er mange, som gør det godt. De har masser af teknik, og der er mange, som er gode taktiske spillere, siger han.

Jeppe Løkkegaard Hansen er i gang med sin tredje sæson i Stjarnan F.C. Han er meget ydmyg omkring sin og de danske spilleres bidrag, men han kan godt give landstræneren ret.  

- Jeg vil påstå, at vi har været med til at hæve det taktiske niveau heroppe. Det synes jeg, er fair at sige. Vi har sat et aftryk, erkender han.

A post shared by Jeppe Hansen (@jeppehansen89) on

Her er Jeppe Løkkegaard Hansen på træningslejr i Spanien med sin klub, Stjarnan F.C.

Og det giver hans danske fodboldkollega, Rasmus Steenberg Christiansen, der til dagligt spiller i klubben Valur, ham ret i.

- Vi er mere taktisk uddannet og generelt taktisk bedre end islændinge. Flere trænere synes, at mange danske spillere kommer med en bedre taktisk forståelse, og det synes jeg også selv, at jeg bidrager med.

Ligaen er inde i en positiv spiral

Den islandske liga er relativ populær blandt danske fodboldspillere. Der er flere eksempler på spillere, som er taget til Island for at få sparket gang i fodboldkarriere præget af stilstand og kommet stærkere ud på den anden side. Lige nu er der 17 danske missionærer fordelt ud blandt de 12 hold i ligaen, nogle er helt uden danskere, mens andre har op til fem styks i truppen.

Jeppe Løkkegaard Hansen er eneste dansker i Stjarnan F.C., og han synes, at niveauet i den islandske Pepsideild-liga er blevet væsentligt højere, siden han kom til for godt og vel halvandet år siden.

- Ligaen har udviklet sig kolossal meget. Fra mit første år også bare indtil nu. Der er kommet mange udlændinge, også os danskere, og det er med til at hæve niveauet.

De danske spillere har klart været med til at højne niveauet i ligaen. De er mere taktisk disciplineret.

Henrik Bødker, målmandstræner i KR Reykjavik

 Og han uddyber.

- Udlændinge kombineret med de islandske spillere er godt. Det er en positiv spiral, som ligaen er inde i, og der er flere og flere danskere, som rigtig gerne vil herop, lyder det fra Jeppe Løkkegaard Hansen, der tidligere har spillet i OB, Næsby og Fredericia.

Rasmus Christiansen i kamp for sin klub Valur.
Rasmus Christiansen i kamp for sin klub Valur. Foto: Privatfoto / Privatfoto

Danske Henrik Bødker er til dagligt målmandstræner i KR Reykjavik, hvilket han har været de sidste to sæsoner. Han kom til Island i 2007, hvor han spillede i Stjarnan F.C. I årene efter var flyttede han frem og tilbage mellem Island og Danmark, men bosatte sig permanent på vulkanøen i 2010, og derfor er hans kendskab til de danske spillere i Pepsideild er relativ stor.

- De danske spillere har klart været med til at højne niveauet i ligaen. De er mere taktisk disciplineret. Man kan flytte en hel del ved at have danskere på holdet, som stopper op og analyserer kampen, og derefter tager de rigtige beslutninger, forklarer målmandstræneren.  

Essensen er en masse børnetræningstimer

Rasmus Steenberg Christiansen er enig i, at den islandske liga har udviklet sig og stadig er inde i en positiv udvikling. Han mener, at der er to årsager, som især skinner i gennem. To årsager hvor man kan trække tråde til det islandske EM-landshold, da de har højest sandsynligt oplevet det.

- Antallet af uddannede trænere er forholdsvis højt i forhold til indbyggertallet, og det er allerede fra 10-12 års alderen, at der er uddannede trænere til spillerne. Jeg havde selv min egen far og mine kammeraters fædre til at træne hjemme i Gilleleje, da jeg var lille. Det sker ikke tit her, siger han.  

I stedet for at gå i SFO så går man til fodboldtræning. De træner nærmest hver dag, og det må altså give noget i længden.

Rasmus Steenberg Christiansen, Valur

Udover veluddannede trænere mener Rasmus Steenberg Christiansen desuden, at det faktum at børn allerede fra en tidlig alder har mange træningstimer er med til at hæve niveauet. 

- I stedet for at gå i SFO så går man til fodboldtræning. De træner nærmest hver dag, og det må altså give noget i længden, konstaterer han.

Der bliver flittigt delt meninger på de sociale medier. Her er det Henrik bødker, der viser Island sin kærlighed. 

Jeppe  Løkkegaard Hansen oplever det samme i sin klub Stjarnan F.C., der pt. indtager fjerdepladsen i Pepsideild.

- I min klub bliver børnene hentet i busser ved skolen, sat af på træningsbanen og bliver så hentet af forældrene, når træningen er slut, forklarer han.

Stjarnan-spilleren nævner også, at den store træningsmængde allerede fra barns ben er en vigtig brik i den islandske talentudvikling, som bidrager til niveauet på landsholdene.

- Det, vil jeg påstå, er det vigtigste. De har trænet meget mere end jeg har, siden de har været helt små. Det, tror jeg, er en af grundene til, at Island er så gode trods størrelsen. De høster outputtet af et godt system nu, og det kan man blandt andet se ved EM, siger Jeppe Løkkegaard Hansen.

Og Henrik Bødker vil gå så langt at sige, at han faktisk ikke er overrasket over Islands præstation ved EM.

- Det kommer ikke bag på mig. Det er en gammel sang - men ressourcerne i forhold til befolkningstallet er enormt mange. Derudover mener jeg, at Lägerbeck (Lars Lägerbeck, tidligere landstræner for det islandske landshold, red.) kom til på det helt rigtig tidspunkt, det har også stor betydning, konkluderer Bødker.

Stemningen er næsten alt for god. Det er næsten irriterende. Alle er så glade og virkelig stolte.

Jeppe Løkkegaard Hansen, Stjarnan F.C.

Islændinge er ikke til at skyde i gennem

Islands EM-succes er bestemt noget, danskerne kan mærke, når de færdes på øen. Både i fodboldkredse og i hele samfundet.

- Det er fantastisk. Det er de færreste, som har kunnet håbe på det. Da Island spillede mod Østrig lukkede alle arbejdspladser tidligere, for at de ansatte kunne se kampen. Alt andet bliver lagt til side, lyder det fra Rasmus Steenberg Christiansen.        

A post shared by Jeppe Hansen (@jeppehansen89) on

Jeppe Løkkegaard Hansen med sit hold Stjarnan F.C.

Det siges, at omtrent ti procent af Islands befolkning pt. befinder sig i Frankrig. Det svarer til omkring 30.000 mand, og det kan mærkes på øen, siger Henrik Bødker.

- Det er på grænsen til en spøgelsesø lige for tiden. Alle folk omkring fodbold er simpelthen forsvundet.

Og den vilde stemning smitter helt naturligt også af på danskerne. Jeppe Løkkegaard Hansen overvejer, om han skal se kampen mod England mandag aften på det store torv i Reykjavik for at komme helt tæt på og blande sig med de stolte islændingene.

- Stemningen er næsten alt for god. Det er næsten irriterende. Alle er så glade og virkelig stolte. De er ikke til at skyde igennem, siger han.

A post shared by Jeppe Hansen (@jeppehansen89) on

Jeppe Løkkegaard Hansen blev i 2014 islandsk mester.