Flemming Toft: Han er min favorit til prisen som årets fodboldspiller

16x9
Christian Eriksen, Kasper Schmeichel og Thomas Delaney er nomineret til prisen som årets spiller. Foto: Scanpix

Sidste gang en målmand løftede trofæet var tilbage i 1999 - det var en anden Schmeichel, Peter.

Vi har haft bobler, bimlen og bamlen, kransekage og nytårstaler. Nu mangler vi bare “årets” dit og dat. Blandt det den bedste danske fodboldspiller 2016.

Tre er nominerede, tre gode nomineringer - min favorit er målmand.

Der kan siges meget godt om alle tre.

Engelsk mester - det er en præstation i sig selv. Med attitude og høj klasse.

Christian Eriksen startede sæsonen lidt svingende med mange op- og ned-præstationer hos Tottenham. Men hans betydning for manager Mauricio Pochettino og holdet har været indlysende.

Eriksen har kun siddet uden for en enkelt gang i Premier League. Ellers er han startet inde, og afslutningen på 2016 var fremragende. Inden for en måned lavede han fem mål og to assists. Og det med målene er jo en slags bonus, for danskeren er mest af alt iscenesætter af spil og chancer.

At han så yderligere cementerede sine kvaliteter mod Chelsea onsdag aften i det nye år er en parentes - for “årets spiller”-kåringen gælder jo 2016.

Christian Eriksen jubler med holdkammeraterne efter en scoring mod Southampton.
Christian Eriksen jubler med holdkammeraterne efter en scoring mod Southampton. Foto: Matthew Childs / Scanpix Denmark

Også på landsholdet løftede Christian Eriksen sig betydeligt sidst på året.

Han toppede med at være med i tre af de fire mål i VM-kvalifikationskampen mod Kasakhstan - scorede på straffespark, lagde op til Peter Ankersens scoring og snoede sig elegant fri af sine modstandere til det sidste mål. Sidste del af 2016 så vi den næsten magiske Eriksen. Også fordi han tog mere ansvar. Han må gerne tage endnu mere!

Thomas Delaney har suverænt været Superligaens mest markante spiller i 2016. Utrættelig i sit boks-til-boks-engagement, organisator af hold og spil - og så så vi ham også som målscorer. Seks mål i efteråret i den hjemlige turnering toppet af drømme scoringen mod Club Brugge i Champions League.

Thomas Delaney jubler over sin drømmescoring mod Club Brugge i Champions League.
Thomas Delaney jubler over sin drømmescoring mod Club Brugge i Champions League. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Delaney præsenterede sidste år hele pakken i en stadig rivende udvikling, der nu skal øges i Werder Bremen; et umiddelbart tab for dansk fodbold og for FC København især. Hans niveau har været topstabilt som foregangsmand i stort set alt. Han blev først mod slutningen af sæsonen “fast” startende på landsholdet. For mig er han en selvfølge i Hareides start-11'er; en leder, også når han ikke er anfører.

Kasper Schmeichel havde en stor aktie i sensationen Leicesters engelske mesterskab 2015-16. Ikke alene præsterede han syv clean-sheets i de 18 afsluttende Premier League-kampe, han vandt points til sin klub med nogle afgørende formidable redninger.

Kasper Schmeichel i aktion for Leicester mod West Ham.
Kasper Schmeichel i aktion for Leicester mod West Ham. Foto: JUSTIN TALLIS / Scanpix Denmark

Det samme i den sæson, der er i gang, og hvor Leicester godt nok har problemer i opfølgningen, men til gengæld har øjeblikkelig succes i Champions League. Og igen på grund af Kasper Schmeichel, der især mod FCK havde to klasseredninger mod slutningen af begge kampe over for Andreas Cornelius. Redninger, der reddede de engelske mestre og kostede for københavnerne.

Præstationerne i Premier League-foråret gør ham til mit valg som “Årets Spiller”. Engelsk mester - det er en præstation i sig selv. Med attitude og høj klasse.

Kåringen finder sted på lørdag, og det er Spillerforeningen, der står bag.

De har kåret Christian Eriksen de seneste tre år. Sidste gang en målmand løftede trofæet var tilbage i 1999 - det var en anden Schmeichel, Peter.