- Knockoutkampe har budt på fodboldvanvid

16x9
Manchester City mod Monaco bød på en masse mål. Foto: Phil Noble / Scanpix Denmark

Helhedsindtrykket i denne fase af Champions League er opløftende for fodbolden, mener TV 2 SPORTs fodboldekspert, Flemming Toft.

Det rene fodboldvanvid. På underholdningens præmisser. Mesterligt udført i mesterholdenes turnering. Livrem og seler er gemt væk. De bedste af de bedste blotter sig gerne, og vi andre har fået medrivende entertainment. Det ligner et holdningsskift - lad os nu se om det er en tendens. 

Champions League har taget eftertrykkeligt hul på knock-out fasen. 29 mål i seks kampe. Det lignede en kulmination, da Paris SG i sidste uge pillede pynten af fodboldindustriens skattede FC Barcelona med 4-0 sejren på Parc des Princes, men tirsdagen overgik alt andet set i denne turnering, hvor økonomiske interesser så ofte har haft en finger med i de taktiske overvejelser. Der er simpelthen så mange euro i spil, at udgangspunktet har været en stram defensiv - med andre ord: undgå en scoring imod.

Den tid er forbi, kan vi konstatere efter i aftes. Otte mål på Etihad i Manchester og seks på BayArena i Leverkusen. Det største vanvid, da Manchester City vandt 5-3 over AS Monaco. Efter en gang fremadrettet underholdning, hvor City var bagud to gange undervejs. Et super flot come-back i en kamp, hvor det forsvarsmæssigt var betænkeligt løsthængende, men hvor begge angreb sprudlede. Og det er det vi vil have - os der ser på. 

Frisk pust fra Frankrig

Fransk fodbold har skabt nyt liv i Champions League. Med Paris forleden, og nu med et ungt Monaco-hold. To klubber der har markeret sig. To klubber, der har fået tilført fra multimilliardærer fra Qatar og Rusland. I den hjemlige liga har Monaco taget over i toppen, hvor de ikke alene kigger ned på Paris. De har lavet 76 mål i 26 kampe mod de 50 Paris står for. De har lavet 110 mål i alle turneringer denne sæson! Og mod Manchester City kunne de - burde de - have brust endnu mere over, hvis Falcao havde lavet sit hattrick til 3-1 i stedet for et misset straffespark. Nu “nøjedes” han med to mål - det samme antal han samlet scorede i sin tid et andet sted i Manchester - i United.

Radamel Falcao scorede to mål for AS Monaco og var en af personerne, der gjorde kampene spændende.
Radamel Falcao scorede to mål for AS Monaco og var en af personerne, der gjorde kampene spændende. Foto: PAUL ELLIS / Scanpix Denmark

Monegaskerne gav fodbolden noget seværdigt i aftes - om det er nok til at avancere, er vel tvivlsomt. De får normalt ikke den store støtte hjemme på Stade Louis II, der læner sig op ad Middelhavet, men som ikke har den store appeal til den samme slags medlevende fans, som Etihad viste i aftes. Monaco har suverænt den dårligste tilskuerstatistik på hjemmebane i den franske liga med godt 8000 per kamp. De har det simpelthen for godt i det lille fyrstendømme til fodbold. Vi andre vil også have det godt - med fodbold. Angrebsfodbold.

De har blæst til angreb i Paris, i Manchester City, i Monaco, i Real Madrid, i Bayern München - og vi ved at Barcelona normalt også vil den slags. Atletico Madrid gjorde det også i aftes med fire mål ude mod Leverkusen. Er der en tendens?

Ángel Di Maria var en evig trussel mod FC Barcelona.
Ángel Di Maria var en evig trussel mod FC Barcelona. Foto: LIONEL BONAVENTURE / Scanpix Denmark

Ingen tvivl om, at selvom City’s træner Pep Guardiola er stor tilhænger af offensiv fodbold, så har han bølger i panden dagen derpå. Over alt det, der gik imod. Et rystende forsvar, der aldrig kom i vater. Han kunne juble efter sejren i aftes, men man kan også fodbolddø smilende. Derfor er der nok at tage fat på selv efter fem scorede mål. Vi har formentlig ikke set det sidste til Monaco’s Falcao og Mbappé, to af de giftige i straffesparksfeltet. Sidstnævnte blot 18 år.

Spørgsmålet er om vi har set det sidste til “Man of the Match”, City’s Agüero, der vil væk og er blevet sendt på bænken på det seneste af Guardiola. Han lavede to af målene og var med i det femte, blev tiljublet, smilede, men bag facaden lurer en utilfredshed med Guardiola. Mon ikke de først snakker sammen igen efter returkampen i Monaco?

Men helhedsindtrykket i denne fase af Champions League er opløftende for fodbolden. Det har været seværdigt på en hel anden måde end med de taktiske finesser. Der er blevet tilført noget medrivende, masser af chancer og mål, en overflod af det vi helst ser. Lad os håbe det er en tendens. I givet fald har fodbolden fået et nyt, sympatisk ansigt.