Barcelonas sejr var mere end bare et historisk comeback

16x9
Glade FC Barcelona-spillere efter 6-1-sejren over PSG. Foto: PAU BARRENA / Scanpix Denmark

Med det vanvittige comeback mod Paris Saint-Germain er FC Barcelona det første hold til at nå 300 sejre i Europa.

Fodboldspillerne fra FC Barcelona leverede et sandt mirakel, da de onsdag aften vendte 0-4 fra kampen i Paris til 6-1 hjemme på Camp Nou og avancerede til kvartfinalerne i Champions League for 10. sæson i træk.

FC Barcelona er samtidig det første hold til at overvinde et 0-4-nederlag på udebane i den første af to europæiske knockoutkampe, og det er første gang i Champions League-historien, at et hold kommer tilbage fra et firemålsnederlag i den første kamp.

Som om det ikke var nok, så blev FC Barcelona den anden onsdag i marts 2017 også det første hold til at vinde 300 kampe i alle europæiske turneringer.

Herunder har vi samlet de vigtigste statistikker fra den historiske aften i Barcelona.

* FC Barcelona er det fjerde hold i historien til at overvinde et firemålsnederlag fra den første af to europæiske knockoutkampe. Blandt andet lykkedes det Real Madrid at gå videre i UEFA Cuppen i 1985/86, da holdet vandt 4-0 hjemme over Borussia Mönchengladbach efter at have tabt 1-5 på udebane.

* Det var FC Barcelonas næststørste sejr i Champions Leagues knockoutfase. Den 7. marts 2012 vandt holdet 7-1 over Bayer 04 Leverkusen.

* Paris Saint-Germain tangerede sit største nederlag i en europæisk turnering. Den 15. januar 1997 tabte PSG på hjemmebane 1-6 til Juventus i Super Cuppen.

* Luis Suárez' mål efter to minutter og 36 sekunder var FC Barcelonas næsthurtigste mål i en Champions League-knockoutkamp. Den 6. april 2011 scorede Andrés Iniesta efter et minut og 38 sekunder mod Shakthar Donetsk. Barcelona vandt 5-1.

* For første gang siden 23. november 2011 profiterede FC Barcelona af et selvmål. Dengang hjalp Mark van Bommel (AC Milan) catalonierne til en 3-2-sejr på udebane.

* Lionel Messi har nu scoret et Champions League-mål i 14 forskellige kalenderår. Kun Raúl (17) og Ryan Giggs (16) har scoret mål i den prestigefyldte turnering i flere kalenderår.

* Messi har nu scoret 11 mål i Champions League fra straffesparkspletten. Det samme har Real Madrids Cristiano Ronaldo.

* Neymar scorede sit 20. og 21. mål i Champions League og er nu den tredjemest scorende FC Barcelona-spiller i turneringen. Kun Lionel Messi (94) og Rivaldo (22) har scoret flere mål.

* Edinson Cavani scorede sit 20. mål for PSG i alle europæiske turneringer og er nu sammen med Zlatan Ibrahimovic klubbens topscorer i Europa.

Kilde: Gracenote.

De største comebacks i Champions League
2000
Tirsdag den 18. april
Barcelona videre efter forlænget spilletid
Franck de Boer, Philipe Cocu, Luis Figo, Rivaldo og Pep Guardiola jubler efter sejren over Chelsea. GUSTAU NACARINO / Scanpix Danmark
Chelsea vandt den første kamp 3-1, og da returkampen i Spanien også sluttede 3-1 til hjemmeholdet, skulle det afgøres i forlænget spilletid. Rivaldos mål på straffespark og Patrick Kluiverts mål sørgede for, at Barcelona var videre til semifinalerne.
 
- Vi spillede en perfekt kamp. Vi fik et enormt tilbageslag, men evnede at vende tingene, sagde Luís Figo efter kampen.
 
Chelsea - FC Barcelona 3-1
FC Barcelona - Chelsea 5-1 (efter forlænget spilletid)
2004
Tirsdag den 6. april
Monaco tager fusen på Real Madrid
Fernando Morientes med Ludovic Giuly på skuldrene jubler under kampen mod Real Madrid. GERARD JULIEN / Scanpix Danmark
Monacos europæiske eventyr lignede et overstået kapitel efter 2-4-nederlaget på Santiago Bernabéu, men lejesvenden fra Madrid, Fernando Morientes, og Ludovic Giulys scoringer skabte miraklet og Monaco pladsen i semifinalerne.
 
- Jeg er meget glad for Monacos sejr, men jeg har venner i Madrid, som må have en svær tid, sagde Morientes efter kampen.
 
Real Madrid - Monaco 4-2
Monaco - Real Madrid 3-1
Onsdag den 7. april
Deportivo La Coruña overrasker mod AC Milan
Albert Luque jubler efter sin scoring mod AC Milan. IAGO LOPEZ / Scanpix Danmark
Riazor Stadium i Coruna gik fuldstændig amok, da Deportivo vendte 1-4 fra den første kamp i Milano til 4-0 på hjemmebane og spillede sig videre til semifinalerne i den prestigefyldte turnering.
 
Forud for returkampen udtalte daværende Deportivo-træner Javier Irureta, at holdet stod over for en meget svær og udfordrende opgave, "men i fodbold sker der ofte mirakler, ting du ikke nødvendigvis rationelt forventer."
 
AC Milan - Deportivo La Coruna 4-1
Deportivo La Coruna - AC Milan 4-0
2012
Onsdag den 14. marts
Di Matteos første triumf i Chelsea
Roberto Di Matteo og Didier Drogba jubler over comebacket mod Napoli. GIUSEPPE CACACE / Scanpix Denmark
André Villas-Boas' sidste europæiske kamp som manager i Chelsea endte med et nederlag i Napoli. Afløseren var italienske Roberto Di Matteo, der fik en drømmestart i London-klubben. Didier Drogba, John Terry og Frank Lampard sørgede for, at returkampen skulle i forlænget spilletid, og med målet af Branislav Ivanovic var Chelsea videre til kvartfinalerne.
 
Chelsea vandt nogle måneder senere turneringen efter finalesejr over Bayern München.
 
Napoli - Chelsea 3-1
Chelsea - Napoli 4-1 (efter forlænget spilletid)
2013
Tirsdag den 12. marts
Barcelona leverer hidtil uset comeback
Lionel Messi og Dani Alves fejrer Barcelonas fjerde mål mod AC Milan. QUIQUE GARCIA / Scanpix Denmark
Aldrig havde et hold formået at spille sig videre efter et 0-2-nederlag på udebane, men det lykkedes FC Barcelona i sæsonen 2012/13. Foran et veloplagt publikum på Camp Nou scorede Lionel Messi to gange, og i tillægstiden lukkede og slukkede Jordi Alba til 4-0.
 
AC Milan - FC Barcelona 2-0
FC Barcelona - AC Milan 4-0
2014
Onsdag den 19. marts
Robin van Persie redder United
Robin van Persie scorede tre mål mod Olympiakos på Old Trafford. PAUL ELLIS / Scanpix Denmark
Manchester United undgik den helt store katastrofe mod Olympiakos takket være Robin van Persie. Hollænderen scorede tre gange i returkampen på Old Trafford i Manchester, og United var dermed videre til kvartfinalerne.
 
Olympiakos - Manchester United 2-0
Manchester United - Olympiakos 3-0
Tirsdag den 8. april
Sent mål sender Chelsea videre
José Mourinho taler til sine spillere, der er i gang med at juble over Demba Bas scoring mod Paris Saint-Germain. GLYN KIRK / Scanpix Denmark
Det lignede et exit for Chelsea, da Paris Saint-Germins Javier Pastore i tillægstiden scorede til 3-1 og sørgede for et fint udgangspunkt inden returkampen i London. José Mourinhos indskiftninger på Stamford Bridge gav dog pote. André Schürrle bragte Chelsea foran og med tre minutter tilbage sendte Demba Ba stadion i ekstase.
 
- Vi satte alt på spil i aften. Selv hvis vi ikke havde scoret det andet mål, ville vi have været stolt af drengene, sagde Mourinho efter kampen.
 
Paris Saint-Germain - Chelsea 3-1
Chelsea - Paris Saint-Germain 2-0
2015
Tirsdag den 21. april
Bayern München stormer i semifinale
Bayern-spillerne fejrer sejren foran fansene. - - / Scanpix Denmark
Med sit mål til 3-1 gav Jackson Martínez Porto en fordel inden returkampen i Tyskland, for aldrig før havde Bayern München overvundet et tomålsnederlag i den første af to kampe i knockoutfasen i en europæisk turnering. Pep Guardiola havde dog motiveret sine spillere i en sådan grad, at inden det første kvarter af returkampen i München var den samlede score helt lige.
Lidt over 75 minutter senere stod der 6-1 på måltavlen på Allianz Arena, og Bayern München var videre til semifinalerne.
 
Porto - Bayern München 3-1
Bayern München - Porto 6-1
2016
Tirsdag den 12. april
Ronaldo-hattrick sender Real i semifinale
Cristiano Ronaldo jubler med Marcelo og Bale. JAVIER SORIANO / Scanpix Denmark
Wolfsburg havde aldrig været blandt de sidste otte hold i Champions League, men det var ikke til at se i det første opgør i Tyskland. Real Madrid og især holdets stjerne Cristiano Ronaldo var dog en for stor mundfuld på Santiago Bernabéu, og spanierne gik videre til semifinalerne med samlet 3-2.
 
- Mål er i min DNA. Det var en perfekt, magisk aften, sagde Ronaldo efter kampen, hvor han scorede alle Reals mål.
 
Wolfsburg - Real Madrid 2-0
Real Madrid - Wolfsburg 3-0
2017
Onsdag den 8. marts
Barcelona skriver historie
Barcelona-spillerne i vild jubel efter sensationen mod PSG. LLUIS GENE / Scanpix Denmark
Fodboldspillerne fra FC Barcelona leverede et sandt mirakel, da de vendte 0-4 fra kampen i Paris til 6-1 hjemme på Camp Nou og avancerede til kvartfinalerne i Champions League for 10. sæson i træk.
 
Det var første gang, at et hold formåede at overvinde et 0-4-nederlag på udebane i den første af to europæiske knockoutkampe, og det var tilmed FC Barcelonas sejr nummer 300 i alle europæiske turneringer.
 
Paris Saint-Germain - FC Barcelona 4-0
FC Barcelona - Paris Saint-Germain 6-1
2018
10. april
Roma leverer stort comeback
. Lluis Gene / Ritzau Scanpix
AS Roma fik et forfærdelig udgangspunkt i første opgør mod mægtige FC Barcelona, som endnu ikke havde tabt en ligakamp i sæsonen.
Italienerne tabte 1-4, og et stort comeback var nødvendig, hvis de skulle sende FC Barcelona ud. Og med scoringer af Edin Dzeko, Daniele De Rossi og Konstantinos Manolas lykkedes det.
FC Barcelona - AS Roma 4-1
AS Roma - FC Barcelona 3-0