Fifa blokerer for magtfuld russers genvalg til komité

16x9
Vitaly Mutko (tv) sammen med Vladimir Putin. Foto: ALEXEY DRUZHININ / Scanpix Denmark

Vitaly Mutko, Ruslands vicepremierminister, kan ikke genopstille til valget til Fifas eksekutivkomité.

Ruslands vicepremierminister Vitaly Mutko kan ikke genopstille til det valg i april, hvor han håbede på at få endnu en fireårig periode i Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) eksekutivkomité.

Et kontrolorgan i Fifa har gennemgået alle kandidater, og Mutkos stilling som vicepremierminister i Rusland kan give interessekonflikter mellem sport og politik.

- Denne beslutning af kontrolorganisationen blev taget på grund af posten som vicepremierminister, som hr. Mutko bestrider, forklarer en kilde til AFP.

Ifølge Fifas regler må politik og fodbold ikke blandes sammen.

Mutko var en af fem europæiske kandidater til pladserne i komitéen. Han har siddet i eksekutivkomitéen siden 2009, men han får altså ikke endnu en periode.

Fifa-kilden slår fast over for AFP, at Mutkos fortid som sportsminister i Rusland og mulige indblanding i den statsstøttede doping i landet intet har haft med afgørelsen at gøre.

Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) har i to rapporter i henholdsvis 2015 og 2016 afsløret omfattende og statsstøttet doping i Rusland gennem flere år.

Vitaly Mutko er stadig både præsident for Det Russiske Fodboldforbund samt chef for organisationskomitéen til fodbold-VM i 2018 i Rusland.

Den magtfulde russer har via landets nyhedsbureau Tass meddelt, at han ikke vil appellere afgørelsen fra Fifa.