25 år med Sydsiden: - De startede trenden

16x9
Sydsiden på Brøndby Stadion er særligt kendt for god stemning og flotte tifo'er, og det har de nu været i 25 år. Foto: Lars Møller / Lars Møller/Scanpix

Det er nu 25 år siden, at Sydsidens blå-gule fans for første gang organiserede sig, og startede den fankultur, vi kender i dag.

Sydsiden på Brøndby Stadion er kendt for at skabe euforisk stemning blandt de blå-gule fans, men den er også kendt som en af de første tribuner med organiserede fans i dansk fodbold.

I denne måned er 25 år siden, at fansene fra Vestegnen startede den fankultur, klubben i dag dyrker for fuld skrue.

- For mig er det der nede jo hjertet i klubben, fortæller den tidligere formand for Brøndby IF, Per Bjerregaard, mens han kigger ned mod Sydsiden på Brøndby Stadion.

Bjerregaard var med da det hele startede den 29. marts i 1992, hvor han var formand for klubben.

- Jeg ser det som en af mærkedagene i dansk fodbold. I 1978 fik vi tilladelse til at indføre betalt fodbold, og i 1992 kom der så en mærkedag hvor fansene pludselig organiserede sig på en helt fantastisk måde, fortæller han til TV 2 SPORT.

En af klubbens største profiler nogensinde, Kim Vilfort, er i dag talentchef i Brøndby, men som spiller oplevede han også Sydsidens stemning på nærmeste hold, da angriberen spillede i klubben fra 1986-98.

- Den (Sydsiden, red.) har jo givet noget liv, og den har gjort at fodboldkampen er mere end bare det, der foregår inde på fodboldbanen. Det er der slet ingen tvivl om,

De startede trenden

Siden er det blevet til 25 år med både op- og nedture for de stemningsfyldte fans på Sydsiden.

Der er dog ingen tvivl om, at netop Sydsiden har været en stor drivkraft i opbygningen af den fankultur, vi i dag oplever i Danmark.

Brøndby fans fejrer 25 års jubilæum på Sydsiden i Superliga-opgøret mod Lyngby på Brøndby Stadion.
Brøndby fans fejrer 25 års jubilæum på Sydsiden i Superliga-opgøret mod Lyngby på Brøndby Stadion. Foto: Lars Møller / Lars Møller/Scanpix

Det fortæller forfatter og journalist med speciale i fankultur i fodbold Asker Hedegaard Boye.

- Det her med, at man har folk samlet ét sted på stadion, og de her fangrupper, der har skabt deres egne tifo’er og slagsange, det var helt bemærkelsesværdigt og meget sjældent i dansk fodbold i begyndelsen af halvfemserne.

- Så det er helt klart Brøndby-fansene, der starter den trend, mener han.