Videohjælpen står for døren: Sådan skal det fungere

16x9
Under kampen mellem Frankrig og Spanien testede man videohjælpen af, og det var en stor succes. Foto: Gonzalo Fuentes / Scanpix Denmark

Tyskland indfører videodommere i den kommende sæson, og onsdag meldte Frankrig sig også på banen - videohjælpen skal bruges i fire slags situationer.

Tidligere på årets kom det frem, at den tyske Bundesliga, som de første i Europa, indfører videodommere i ligakampene frem mod næste sæson. 

Det betyder, at kampens dommere undervejs i kampene vil være i tæt kontakt med to dommerassistenter, der sidder med adgang til en lang række kameraer, hvor de kan gense afgørende situationer på kryds og tværs. Det skriver norske VG.

Den nye, hjælpende hånd vil blive anvendt i følgende fire situationer: 

1. Uregelmæssigheder i forbindelse med en scoring (en forseelse, hånd på bolden eller offside).

2. Situationer i feltet, hvor dommeren uberettiget tildeler - eller ikke tildeler - et straffespark.

3. Regelbrud som burde føre til - eller burde have ført til - et rødt kort.

4. I tilfælde af, at den forkerte spiller har fået et gult eller rødt kort.

Frankrig følger trop

Onsdag kom det frem, at også Frankrig har bestemt sig for at gøre brug af videohjælp til dommerne - allerede i denne sæson.

Her gælder det dog ikke ligakampe, men derimod de vigtige playoffkampe om op- og nedrykning til den bedste franske række i slutningen af sæsonen. De spilles d. 23. og 28. maj.

- Vi har i princippet vedtaget video til dommerne i playoffkampene. Det er første gang i officielle kampe, og vi er glade for, at det sker i Frankrig, siger direktøren for ligaen i Frankrig, Didier Quillot.

Sådan skal det foregå

Teknologien går under navnet 'video assistant referee' (VAR), og på FIFA's egen hjemmeside bliver det forklaret, hvordan brugen af den videoassistancen skal foregå, når en af ovenstående situationer udspiller sig under en kamp:

Først informerer kampens dommer videodommeren om, at en situation skal ses igennem. Det kan også ske, at videodommeren selv anbefaler, at dommeren bør benytte sig af en videoafgørelse.

Efterfølgende bliver TV-billederne analyseret af videodommeren, som via headset informerer dommeren om, hvad billederne viser.

Herefter kan dommeren vælge selv at se TV-billederne igennem på sidelinjen, før han beslutter sig, eller han kan vælge at træffe afgørelsen ud fra det, han får at vide af videodommeren.

Afprøvet med succes

Den nye videoteknologi er allerede blevet testet på højeste niveau, da Frankrig tog imod Spanien i en venskabskamp tilbage i marts - med stor succes.

Ved hjælp af videodommeren fik Frankrig nemlig korrekt annulleret et mål for offside, som dommeren ellers havde godkendt.

Og senere i kampen fik Spanien godkendt en scoring af videodommeren, som kampens linjedommer ellers havde vinket for offside.

To kampafgørende situationer, hvor det i begge tilfælde kun tog i omkring 40 sekunder at træffe den rigtige afgørelse ved hjælp af videomaterialet.

Til sommer skal videohjælpen også bruges under mændenes U20-VM i Sydkorea.