Hareide bliver som landstræner- uanset om VM glipper

16x9
Åge Hareide. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Jobbet som landstræner bliver hos Åge Hareide uanset om Danmark kvalificerer sig til VM i Rusland 2018 eller ej.

Åge Hareide er stadig landstræner, selvom VM-kvalifikationen til Rusland 2018 skulle kikse. Og dermed fuldfører han de fire år, som aftalen med DBU lød på, da samspillet kom på plads i december 2015 med start ved nytår.

Toft møder Hareide

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft har forud for Danmarks VM-kvalifikationskamp mod Kazakhstan den 10. juni mødt landstræner Åge Hareide til en lang snak om fodbold, landshold, taktik og spillere.

Hver dag frem mod landsholdsudtagelsen den 23. maj udgiver vi et kapitel af snakken.

Hareide selv vil ikke forholde sig til det konkret, men siger at han og DBU skal have et møde efter den sidste kvalifikationskamp mod Rumænien i oktober for at evealuere de første to år - og tale fremtid.

Da aftalen blev præsenteret lød den fra DBU-side på to år med en option, men tidligere på året kom det frem, at den egentlige ordlyd var fire år med en option midtvejs. Ikke den store forskel, blot den at kommunikationen udadtil kiksede fra boldspilunionens side.

- Oppe i mit hoved har jeg hele tiden haft fire år at arbejde med, men selvfølgelig skal vi mødes midtvejs og se om samarbejdet er helt galt. Jeg har dog en god fornemmelse - spillerne har i hvert fald givet udtryk for tilfredshed, det er vigtigt for mig, siger Åge Hareide.

- Det er ingen hemmelighed, at vi fra start har snakket om et 4-års projekt med landsholdet og dets muligheder. Selvfølgelig gør vi alt hvad vi kan for at komme til Rusland, men lige efter starter kvalifikationen til en en interessant EM-slutrunde med et meget talentfuldt materiale, siger Hareide.

Åge Hareide har i skrivende stund været landstræner i 11 kampe - fem af betydning (VM-kvalifikationskampe). Der er sejre over Island, Bulgarien og Liechtenstein, uafgjort mod Bosnien og Tjekkiet, nederlag i Skotland og så de fem VM-kampe: sejr over Armenien og Kasakhstan i Parken, nederlag til Montenegro samme sted, nederlag i Polen og senest 0-0 i Rumænien.

Specielt tabet til Montenegro i København har givet panderynker, og drømmen om førstepladsen i kval-gruppen synes tabt - det ligner at Polen sætter sig på den. Og da det kun er kval-gruppernes vindere der automatisk kommer til Rusland, skal Danmark gå efter en af de otte bedste (ud af ni) andenpladser, der skal ud i play-off kampe. Lige nu er Danmark ikke iblandt.

- Vi går efter muligheden, naturligvis. Men jeg glæder mig også over det der kommer, for der er så meget potentiale i det hold jeg har nu, og så de spillere der er på vej, siger Åge Hareide, som altså ikke har fået en klarmelding om fremtiden, men undertegnede har ikke hørt mislyde fra kredsen omkring landsholdet - så jeg erfarer at de fire år står ved magt.

Selvom der er blæst nye vinde i DBU, er det traditionsmæssigt ikke afskedigelser i “utide”, der har kendetegnet forbundet. Og hvis det mod forventning skulle ske i efteråret, så er det en regulær fyring, når den egentlige aftale hedder fire år med option undervejs. Havde det heddet to år med option, som det blev fremlagt i sin tid, så ville et efterårsstop blive kaldt: vi forlænger ikke!

Sådan går det ikke, Hareide er landstræner fortsat uanset om Danmark kvalificerer sig til VM-slutrunden eller ej. Bliver det et Rusland uden de rød-hvide er det tredje gang på stribe med en slutrunde uden dansk deltagelse.