- Usandsynligt der kun er én involveret i svensk matchfixing-skandale

16x9
Mads Øland er sikker på, der ikke kun er tale om en involveret spiller i forbindelse med matchfixing-sagen i svensk fodbold. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Spillerforeningens direktør, Mads Øland, er overbevist om, at flere spillere har været involveret i den svenske sag om matchfixing.

Det kom som et chok for store dele af fodboldverdenen, da storkampen mellem IFK Göteborg og AIK Stockholm torsdag morgen blev aflyst.

Matchfixere havde inden kampen kontaktet AIK's målmand og forsøgt at presse ham til at underpræstere for en bestemt sum penge. Hvis ikke han leverede, så ville det gå ud over ham selv og hans familie.

Ifølge direktøren for Spillerforeningen i Danmark, Mads Øland, så er sagen dog langt større, end det der indtil videre er kommet frem. Igennem politiaflytninger fra miljøet er man nemlig bevidst om, at de kriminelle har en tommelfingerregel om, at de skal have fat i fire spillere fra et hold for at kunne levere et resultat.

- Det er usandsynligt, der kun er én. Det giver ikke nogen mening, når man ved, hvordan en fodboldkamp er og ved, hvordan de kriminelle arbejder med det. Der har nok været flere, der er blevet trykket på, siger Øland.

Han slår dog samtidig fast, at der kan være mange måder at orientere om mulig matchfixing på, og det kan være en af årsagerne til, at offentligheden indtil videre kun kender til den ene spiller, der er stået frem.

- Hvis man er blevet truet på livet, så forstår jeg godt, man finder en anden måde at anmelde det på end den modige målmand, hvor han til offentligt skue fortæller, hvad der er sket. Det kan man ikke forvente, at alle gør. Jo flere, der tør stille sig frem, som han gør, desto bedre. Det er klart, det er rigtig vigtigt, at der er nogen, der tør det, tilføjer Øland.

AIK Stockholm holdt torsdag pressemøde, hvor klubbens sportschef, Björn Wesström, kort slog fast, at de havde konstateret, de havde en spiller i truppen med en enorm rygrad og mod. Derudover mangler der fortsat at komme flere detaljer frem om sagen, ligesom AIK-spillerne ikke vil være tilgængelige foreløbig.

Episoden vakte meget naturligt stor opsigt, men spørger man Mads Øland, så er det umuligt at undgå, at det også vil ramme herhjemme.

- Det er helt usandsynligt, at vi går fri. Den danske Superliga og de øvrige rækker er så interessante i fodboldhierarkiet, at de er interessante for de kriminelle netværk. Så på et eller andet tidspunkt vil vi opleve det ligesom i de øvrige nordiske lande, siger Øland.

I Danmark har spillere mulighed for anonymt at anmelde matchfixing via en app på telefonen. Her kan de give deres information videre, og så går oplysningerne via et finsk sikkerhedssystem, så det ikke bliver oplyst, hvem der anmelder den mulige matchfixing.