Fodboldfans vækker igen opsigt med provokerende tifo

16x9
Legia Warszawa provokerer igen med en ny tifo, der retter kritik mod Uefa. Foto: Twitter

Polens største fodboldklub vækker igen opsigt med tifo, der insinuerer, at den europæiske fodboldorganisation Uefa er korrupt og grådig.

De har gjort det før, og heller ikke i går kunne de nære sig.

Fans af den polske fodboldklub Legia Warszawa tog igen opmærksomheden fra tacklinger og afleveringer inde på banen, da klubben torsdag aften tog imod moldaviske FC Sheriff Tiraspol i Europa League-kvalifikationen. 

Lægterne på den ene tribune af Stadion Miejski blev overdækket af en stor tifo, der illustrerede en grådigt udseende gris i et jakkesæt plastret til med euro-tegn. 

Henvisning til Nazi-Tyskland

Grisen blev ledsaget af en tekst med ordene 'og de 35.000 euro går til..' med henvisning til en bøde Legia Warszawa fik tildelt af Uefa efter klubbens seneste hjemmekamp i europæisk fodbold. For den var endnu mere kontroversiel. 

Inden Champions League-kvalifikationskampen mellem Legia Warszawa-FC Astana foldede de polske fans et banner ud med henvisning til Anden Verdenskrig med teksten:

- Under Warszawa-oprøret dræbte tyskere 160.000 mennesker - tusinder af dem var børn. 

Tifoen viser samtidig en nazist, der har sat pistolen for tindingen på et barn. 

Warszawa-oprøret var et slag mellem polske frihedskæmpere og tyske styrker i 1944, hvor 40.000 polske frihedskæmpere angreb de tyske besættelsesstyrker i den tro, at et sovjetisk angreb var umiddelbart forestående. Men det var det ikke.  

- Let for polakkerne at skabe fjendebilleder

Den kontroversielle tifo kostede klubben 35.000 euro, som klubben i det nyeste tifo tilsyneladende ikke tager så tungt. 

Jens Mørch, redaktør på Polennu.dk, forklarer, at de polske fans spiller på et ydre fjendebillede. 

-  Polen er et meget traumatiseret land, og det er let at danne fjendebilleder. Tyskland er på grund af krigen den mest indlysende fjende, selvom efterspillet i forbindelse med Anden Verdenskrig for længst er afgjort, siger Jens Mørch. 

- Guess, who's back?

Tilbage i 2014 kvalificerede Legia Warszawa sig for første gang til Champions League-gruppespillet efter 21 års fravær. Det gik heller ikke ubemærket hen, da holdet tog imod Borussia Dortmund i den første gruppekamp. 

Dengang kvitterede den mest engagerede tribune med en tifo af en mand med tørklæde for munden og en papirlap med Legia Warszawas navn på, som man kender det fra lodtrækningen fra de europæiske turneringer. 

Legia Warszawa spillede i øvrigt uafgjort 1-1 mod FC Tiraspol i torsdagens kamp.