Konflikt når nye højder - DBU aflyser udsolgt landskamp

Danmark og Holland skulle fredag aften have spillet revanche-opgør for EM-finalen i sommer, men konflikten betyder, at kampen nu er aflyst.

Et udsolgt CASA Arena i Horsens får ikke fornøjelsen af Danmark mod Holland. Det skriver Dansk Boldspil-Union (DBU) tirsdag i en pressemeddelelse.

Her slår unionen fast, at spillerne, der vandt EM-sølv i sommer, ikke ønsker at møde op i landsholdslejren eller spille fredagens kamp, når de ikke kunne få opfyldt en ny landsholdsaftale.

Striden om den nye aftale udviklede sig mandag til en decideret konflik og strejke - og er altså nu endt i en aflysning af fredagens landskamp. En melding, som DBU tirsdag har givet både til det hollandske fodboldforbund og UEFA.

- Dette er en dybt beklagelig situation, og vi er rigtigt kede af at måtte skuffe de mange fans, der, ligesom vi, har glædet os til denne fodboldfest. Det er en ærgerlig og uholdbar situation, når vi ikke kan gennemføre en udsolgt landskamp og hyldest af kvindelandsholdet på grund af faglige uenigheder, siger Kim Hallberg, elitechef i DBU.

Det strides de om

Kvindelandsholdet, der repræsenteres af Spillerforeningen, er uenig med DBU om fremtidens økonomiske vilkår for landsholdet.

DBU og Spillerforeningen har forhandlet i seks måneder om nye aftaler for både kvindelandsholdet og U21-herrelandsholdet, hvor de eksisterende vilkår samt forhøjelse af kvindelandsholdets kamphonorar, bonus og andel af billetindtægter har været på dagsordenen.

Ifølge DBU har de forsøgt at imødekomme spillerne ved at tilbyde en forhøjelse af honorarer på 46%, mens Spillerforeningen fastholder et krav om en stigning på 342% og at spillerne formelt set skal være ansatte i DBU, hvilket parterne ikke kunne blive enige om. 

Ifølge BT dækker de 46 % over et beløb på 800.000 kroner over to år, mens Spillerforeningen altså krævede seks millioner kroner(342 %) yderligere. 

Spillerne jagter en større økonomisk sikkerhed, så det bliver nemmere at jonglere tiden mellem landshold, klubhold, studier og civile jobs. 

Tirsdag i næste uge skal holdet spille den første kamp i VM-kvalifikationen ude mod Ungarn. Danmark kan blive tvunget til at stille op til den kamp med et hold uden profiler, hvis konflikten ikke er løst forinden. Hvis Danmark slet ikke stiller op, risikerer holdet at blive smidt helt ud af kvalifikationen.

'Enormt ærgerlig udvikling'

Ved sommerens EM-slutrunde, hvor Danmark strøg helt til finalen og vandt sølvmedaljer, fik kvindelandsholdet noget nær et folkeligt gennembrud. På flere parametre.

Derfor er det også utroligt dårlig timing, at en udsolgt landskamp på hjemmebane må aflyses, hvis man spørger Tipsbladets chefredaktør Troels Bager Thøgersen.

- Det er en meget, meget alvorlig konsekvens at aflyse. Det må man bare konstatere. Og så lige efter sommerens EM, der affødte så meget interesse og medgang for kvindelandsholdet. Det er enormt ærgerligt og problematisk, siger Troels Bager Thøgersen og fortsætter:

- Det siger jo virkelig noget om dybden af den her uenighed. Og jeg må ærligt indrømme, at jeg har taget fejl her. Jeg troede som minimum, at parterne kunne finde en midlertidig løsning, så kampen på fredag kunne blive spillet. Derfor overrasker den her beslutning mig også.

- Det siger virkelig noget om, hvor dårligt forhandlingsklimaet er. Der er noget, der stikker meget dybere her. Det her er ikke kun en isoleret konflikt. Det er endnu et skud på stammen af dårlige forhandlinger mellem DBU og Spillerforeningen, siger han.

Alle tilskuere, der havde indløst billet til fredagens udsolgte landskamp, får nu pengene tilbage. 

Danmarks turbulente tid siden EM-sølvet
2017
6. august
Danmark taber EM-finalen
Danmark taber 4-2 til Holland i EM-finalen. Det er kvindelandsholdets bedste resultat nogensinde i en officiel turnering. 
7. august
Landsholdet bliver hyldet
I både Viborg og København er tusindvis af mennesker mødt frem på byens rådhuse for at hylde landsholdsspillerne.
DBU’s formand, Jesper Møller, takker hele Danmark og især Viborg for opbakningen, inden han udtaler:
- Vi kommer igen. Nils kommer igen, og vi skal ikke bare til VM i Frankrig. Vi kommer for at vinde, og vi kommer for at slutte i top fire.
Landstræner Nils Nielsen fortæller livligt om OL-ambitionerne og drømmen om at møde Frankrig i en VM-finale i netop Frankrig.
8. august
Kvindelandsholdet skal have professionelle tilstande
Spillerforeningens direktør, Mads Øland, fortæller til TV 2, at målet i de kommende forhandlinger bliver at få professionelle tilstande i dansk kvindefodbold.
- Fodboldkvinderne kan ikke blive ved med at leve, som de gør. Med de indtægter og rammer omkring dem, har de været humlebier, der har fløjet rundt med vinger, der ikke kunne bære dem, siger Mads Øland.
- En gennemsnitsdansker tjener betydeligt mere end de her spillere, siger direktøren.
15. august
Pernille Harder nomineres til fornem pris
Pernille Harder nomineres som Europas bedste fodboldspiller.
17. august
Nils Nielsen og Pernille Harder nomineres til verdens bedste
Både Pernille Harder og Nils Nielsen nomineres til fornemme priser. JOHN THYS / Scanpix Denmark
Nils Nielsen nomineres som verdens bedste kvindefodboldtræner.
Pernille Harder nomineres som verdens bedste kvindelige fodboldspiller.
24. august
Nils Nielsen stopper
Nils Nielsen stopper som landstræner. Det oplyser DBU efter flere dages tavshed, hvor hverken Nils Nielsen eller DBU har ønsket at svare på spørgsmål om trænerens fremtid.
Afskeden sker ifølge DBU efter gensidig aftale, og elitechef Kim Hallberg udtaler til DBU: - Målsætningen for Nils’ arbejde er i sandhed nået – endda hurtigere og med mere succes, end de fleste havde kunnet forestille sig.
Trods den åbenlyse succes virker det ikke til, at de to parter var enige om fremtiden. Nils Nielsen udtalte efter sit landstrænerstop:
- Det er det rigtige tidspunkt nu, når det gik, som det gik til EM. Så for at rykke på tingene, skal der ske noget nyt, og så er man også nødt til at overveje, hvem der skal stå i spidsen for det nye. Og der skal jeg kunne se mig selv i det, og DBU skal også kunne se sig selv i det. Og der er vi nået frem til, at det ikke skulle være sådan, siger Nils Nielsen til TV 2 SPORT.
Den mangeårige assistenttræner Søren Randa-Boldt udnævnes som midlertidig landstræner i resten af 2017.
Pernille Harder bliver kåret til Europas andenbedste fodboldspiller. Lieke Martens kåres som den bedste.
30. august
Søren Randa-Bolt udtager første trup
Søren Randa-Boldt udtager sin første landsholdstrup. Tredjemålmanden Line Johansen er ikke med i truppen, som også er uden de skadede EM-spillere Line S. Jensen og Mie Leth Jans. De mulige debutanter Caroline Møller og Signe Bruun udtages i stedet for.
31. august
Landholdsaftalen udløber
Aftalen mellem DBU, kvindelandsholdet og U21-herrelandsholdet udløber. Den forlænges med fem dage, fordi U21-holdet spiller EM-kvalifikationskampe den 31. august og den 5. september. 
Samme dag indleder U21-landsholdet EM-kvalifikationen med en 3-0-sejr på Færøerne.
3. september
DBU skylder EM-bonus
Nadia Nadim og resten af kvindelandsholdet har ikke set en krone af deres EM-bonus. Henning Bagger / Scanpix Denmark
Landsholdsspillerne skal modtage bonussen efter EM-sølvet senest denne dag. Hver spiller skal have cirka 80.000 kroner, men ingen har modtaget så meget som en krone.
4. september
Spillerforeningen sender forslag til ny aftale
Spillerforeningen fremsender ifølge DBU et oplæg til de kommende forhandlinger, der finder sted dagen efter. Udspillet indebærer 5 til 10 gange så store omkostninger som hidtil, siger DBU’s kommunikationschef Jakob Høyer til dbu.dk.
Samtidig melder Simone Boye fra til landsholdssamlingen i starten af september. Forsvarsprofilen er endnu ikke kommet sig over den skade, hun fik i EM-finalen.
Laura Frank udtages som erstatning. Hun kan få debut på landsholdet i testkampen mod Holland - men hun er ikke udtaget til VM-kvalifikationskampen mod Ungarn, hvor kun 18 spillere skal med.
5. september
Forhandlingerne bryder sammen
Sanne Troelsgaard var med ved forhandlingsbordet. KAY INT VEEN / Scanpix Denmark
DBU og Spillerforeningen mødes til forhandlinger, hvor kvindelandsholdsspillerne Stina Lykke og Sanne Troelsgaard deltager. Parterne bliver dog ikke enige om en ny aftale.
Spillerforeningen afviser desuden at forlænge den nuværende aftale, så den gælder ved de kommende landskampe.
Der opstår tilmed uenighed om, hvem der har afbrudt forhandlingerne. Ifølge DBU har Spillerforeningen forladt forhandlingsbordet, mens Sanne Troelsgaard er af den modsatte opfattelse.
DBU siger, at det var jer, der gik?
- Nu var jeg med til mødet, og det er bestemt ikke min konklusion på mødet.
Samtidig vinder U21-landsholdet 6-0 på hjemmebane over Litauen i den anden EM-kvalifikationskamp.
6. september
Planer om nyt møde
Dagen efter de sammenbrudte forhandlinger sker der ikke afgørende nyt før sidst på aftenen.
Nye forhandlinger er på vej i konflikten mellem DBU og kvindelandsholdet. DBU har via deres advokat sendt en skriftligt anmodning til Spillerforeningen om at mødes, hvilket Spillerforeningen har accepteret. Hvor og hvornår mødet skal finde sted er ikke aftalt på nuværende tidspunkt, erfarer TV 2 SPORT.
Dagen efter de sammenbrudte forhandlinger fortæller Theresa Nielsen til DR, at spillerne stadig ikke har modtaget den aftalte bonus efter EM-slutrunden. Hun siger, at DBU er blevet rykket for den manglende udbetaling.
Jakob Høyer svarer til DR, at spillerne altså ikke har sendt rykkere. Han beklager den manglende udbetaling og begrunder den med, at praktiske omstændigheder har udsat overførslerne.
7. september
EM-bonus er sendt
En landsholdsspiller oplyser til TV 2 SPORT, at DBU har givet besked om, at EM-bonussen er overført.
Det er stadig ikke meldt ud, hvornår parterne skal mødes igen.
9. september
Nyt møde er på plads
DBU og Spillerforeningen mødes igen søndag den 10. september klokken 17. Det bekræfter Simone Boye, der sidder i landsholdets spillerråd, over for TV 2 SPORT. 
Det er kun 20 timer og 30 minutter, før kvindelandsholdet skal møde ind til træningssamling i Horsens.
10. september
Endnu et møde uden løsning
Spillerforeningen og DBU mødes for at genoptage forhandlingerne.
Kvindelandsholdets økonomi bliver blandt andet diskuteret, men endnu engang ender forhandlingerne uden en aftale. Det skyldes ifølge TV 2 SPORTs oplysninger, at begge parter står stejlt på, om DBU skal være arbejdsgiver og spillerne lønmodtagere eller ej.
DBU ønsker at gøre op med den opfattelse. Spillerne ønsker at holde fast i den.
12. september
DBU aflyser landskamp
Et udsolgt CASA Arena i Horsens får ikke fornøjelsen af Danmark mod Holland. Det skriver Dansk Boldspil-Union (DBU) i en pressemeddelelse.
Her slår de fast, at spillerne, der vandt EM-sølv i sommer, ikke ønsker at møde op i landsholdslejren eller spille kampen, når de ikke kunne få opfyldt en ny landsholdsaftale.
- Dette er en dybt beklagelig situation, og vi er rigtigt kede af at måtte skuffe de mange fans, der, ligesom vi, har glædet os til denne fodboldfest. Det er en ærgerlig og uholdbar situation, når vi ikke kan gennemføre en udsolgt landskamp og hyldest af kvindelandsholdet på grund af faglige uenigheder, siger Kim Hallberg, elitechef i DBU.
13. september
Spillerne træner på egen hånd, mens forhandlingerne fortsætter
Landsholdsspillerne forbereder sig til VM-kvalifikationskampen mod Ungarn ved at træne på egen hånd i København. Iført grønt tøj fra Spillerforeningen bliver de dirigeret af den tidligere landsholdsangriber og nuværende tv-ekspert Mark Strudal. 
Senere på dagen genoptager DBU og Spillerforeningen forhandlingerne ifølge TV 2 SPORTs oplysninger.
 
16. september
Sammenbrud i forhandlinger mellem DBU og kvindelandsholdet
Lørdag den 16. september blev heller ikke dagen, hvor kvindelandsholdet og Dansk Boldspil-Union (DBU) fandt en løsning på konflikten om en ny landsholdsaftale.
I stedet blev det til et sammenbrud i forhandlingerne. Dermed kommer de spillere, der er en del af kvindelandsholdet ikke til at spille VM-kvalifikationskampen mod Ungarn i næste uge.
17. september
Spillerne åbner for nye forhandlinger - DBU afviser
Søndag morgen den 17. september udsender Spillerforeningen en pressemeddelelse, hvori spillerne på kvindelandsholdet erklærer sig klar til nye forhandlinger. Spillerne er villige til at lempe på nogle af lønkravene for at få nye forhandlinger igang.
DBU afviser imidlertid at forhandle på ny. 'En deadline er en deadline', lyder det fra DBU's kommunikationschef, Jakob Hoyer.
18. september
DBU og kvindelandsholdet indgår delaftale
Senest klokken 12 skal DBU indgive navne på spillertruppen til tirsdagens kamp til det europæiske fodboldforbund, Uefa.  Her vil det fremgå, om Danmark stiller op med EM-sølvvinderne, et alternativt hold eller udebliver.
Kl. 12.40 kommer det frem, at DBU og Spillerforeningen har indgået en såkaldt delaftale, så kvindelandsholdet kommer til at stille op til VM-kvalifikationskampen mod Ungarn dagen efter.
- Der er kommet en delaftale som begge parter er tilfredse med. Det er super godt, så nu kan vi koncentrere os om kampen i morgen, siger Pernille Harder til TV 2 SPORT.
 
Mandag den 18. december
Lars Søndergaard Claus Bech / Scanpix Denmark
Den tidligere AAB-træner Lars Søndergaard præsenteres som ny landstræner for kvindelandsholdet. 
Søndergaards kontrakt løber fra årsskiftet til efter EM-slutrunden i 2021.