Harder frygter for fremtiden: Vi kan sakke efter andre lande

16x9
Pernille Harder frygter, at Danmark kan sakke bagud, hvis DBU ikke satser økonomisk på kvindelandsholdet. Foto: YVES HERMAN / Scanpix Denmark

For cirka en måned siden fik Pernille Harder hængt en EM-sølvmedalje om halsen. Nu frygter hun, at andre lande overhaler Danmark.

Kvindelandsholdets konflikt med DBU har allerede fået en sportslig konsekvens, og flere kan meget vel følge.

Det frygter anfører Pernille Harder i hvert fald i et interview med Jyllands-Posten, hvor hun både ærgrer sig over den aflyste kamp mod Holland fredag aften og bekymrer sig om fremtiden.

Det skyldes, at landsholdsspillerne og DBU endnu ikke er blevet enige om en ny landsholdsaftale. Den gamle aftale udløb den 5. september, og nu strides parterne om spillernes rettigheder og lønkroner.

- Indtil for nylig har vi ikke tjent så mange penge hjem til DBU. Men i sommer tjente vi en del penge ind ved EM, men som kvindefodbold udvikler sig i Europa og hele verden, så kommer der flere penge til DBU fra Uefa og Fifa. Og jeg tror, at hvis DBU ikke kommer i gang nu, så vil vi sakke efter de andre lande.

- Det, vi fik ind for EM-sølv, var 7,5 mio. kr til DBU, så i år har vi da tjent noget ind, og det håber vi på, vi også kan gøre i fremtiden. Men det afhænger jo også af, om DBU vil investere i landsholdet. Det er en investering i fremtiden, dette her. Får vi bedre forhold, bliver vi bedre spillere, og så kan vi præstere godt til slutrunderne og forhåbentlig vinde penge til DBU, siger Pernille Harder til Jyllands-Posten.

Forhandlingerne om landsholdsaftalen gælder for de kvindelige seniorlandshold i DBU og U21-holdet på herresiden.

Et af stridspunkterne handler som nævnt om, hvor mange penge de kvindelige spillere skal have af DBU. I den tidligere aftale fik spillerne 2.500 kroner for at spille en kvalifikationskamp – og dobbelt op, hvis holdet kvalificerede sig til en slutrunde. Testkampe har været ulønnede – til gengæld har en del af truppen modtaget et stipendiat på op til 4.000 kroner om måneden. Spillerne ønsker fremover at modtage i omegnen af 10.000 kroner om måneden, skriver Jyllands-Posten.

Forhandlingerne blev ifølge TV 2 SPORTs oplysninger indledt med et møde den 5. september, hvorefter de brød sammen. DBU og Spillerforeningen, der repræsenterer alle fodboldspillerne, mødtes igen søndag den 10. september. Endnu engang forlod de forhandlingsbordet uden en aftale, og derfor blev den udsolgte landskamp mod Holland aflyst af DBU tirsdag formiddag. 

Danmarks turbulente tid siden EM-sølvet
2017
6. august
Danmark taber EM-finalen
Danmark taber 4-2 til Holland i EM-finalen. Det er kvindelandsholdets bedste resultat nogensinde i en officiel turnering. 
7. august
Landsholdet bliver hyldet
I både Viborg og København er tusindvis af mennesker mødt frem på byens rådhuse for at hylde landsholdsspillerne.
DBU’s formand, Jesper Møller, takker hele Danmark og især Viborg for opbakningen, inden han udtaler:
- Vi kommer igen. Nils kommer igen, og vi skal ikke bare til VM i Frankrig. Vi kommer for at vinde, og vi kommer for at slutte i top fire.
Landstræner Nils Nielsen fortæller livligt om OL-ambitionerne og drømmen om at møde Frankrig i en VM-finale i netop Frankrig.
8. august
Kvindelandsholdet skal have professionelle tilstande
Spillerforeningens direktør, Mads Øland, fortæller til TV 2, at målet i de kommende forhandlinger bliver at få professionelle tilstande i dansk kvindefodbold.
- Fodboldkvinderne kan ikke blive ved med at leve, som de gør. Med de indtægter og rammer omkring dem, har de været humlebier, der har fløjet rundt med vinger, der ikke kunne bære dem, siger Mads Øland.
- En gennemsnitsdansker tjener betydeligt mere end de her spillere, siger direktøren.
15. august
Pernille Harder nomineres til fornem pris
Pernille Harder nomineres som Europas bedste fodboldspiller.
17. august
Nils Nielsen og Pernille Harder nomineres til verdens bedste
Både Pernille Harder og Nils Nielsen nomineres til fornemme priser. JOHN THYS / Scanpix Denmark
Nils Nielsen nomineres som verdens bedste kvindefodboldtræner.
Pernille Harder nomineres som verdens bedste kvindelige fodboldspiller.
24. august
Nils Nielsen stopper
Nils Nielsen stopper som landstræner. Det oplyser DBU efter flere dages tavshed, hvor hverken Nils Nielsen eller DBU har ønsket at svare på spørgsmål om trænerens fremtid.
Afskeden sker ifølge DBU efter gensidig aftale, og elitechef Kim Hallberg udtaler til DBU: - Målsætningen for Nils’ arbejde er i sandhed nået – endda hurtigere og med mere succes, end de fleste havde kunnet forestille sig.
Trods den åbenlyse succes virker det ikke til, at de to parter var enige om fremtiden. Nils Nielsen udtalte efter sit landstrænerstop:
- Det er det rigtige tidspunkt nu, når det gik, som det gik til EM. Så for at rykke på tingene, skal der ske noget nyt, og så er man også nødt til at overveje, hvem der skal stå i spidsen for det nye. Og der skal jeg kunne se mig selv i det, og DBU skal også kunne se sig selv i det. Og der er vi nået frem til, at det ikke skulle være sådan, siger Nils Nielsen til TV 2 SPORT.
Den mangeårige assistenttræner Søren Randa-Boldt udnævnes som midlertidig landstræner i resten af 2017.
Pernille Harder bliver kåret til Europas andenbedste fodboldspiller. Lieke Martens kåres som den bedste.
30. august
Søren Randa-Bolt udtager første trup
Søren Randa-Boldt udtager sin første landsholdstrup. Tredjemålmanden Line Johansen er ikke med i truppen, som også er uden de skadede EM-spillere Line S. Jensen og Mie Leth Jans. De mulige debutanter Caroline Møller og Signe Bruun udtages i stedet for.
31. august
Landholdsaftalen udløber
Aftalen mellem DBU, kvindelandsholdet og U21-herrelandsholdet udløber. Den forlænges med fem dage, fordi U21-holdet spiller EM-kvalifikationskampe den 31. august og den 5. september. 
Samme dag indleder U21-landsholdet EM-kvalifikationen med en 3-0-sejr på Færøerne.
3. september
DBU skylder EM-bonus
Nadia Nadim og resten af kvindelandsholdet har ikke set en krone af deres EM-bonus. Henning Bagger / Scanpix Denmark
Landsholdsspillerne skal modtage bonussen efter EM-sølvet senest denne dag. Hver spiller skal have cirka 80.000 kroner, men ingen har modtaget så meget som en krone.
4. september
Spillerforeningen sender forslag til ny aftale
Spillerforeningen fremsender ifølge DBU et oplæg til de kommende forhandlinger, der finder sted dagen efter. Udspillet indebærer 5 til 10 gange så store omkostninger som hidtil, siger DBU’s kommunikationschef Jakob Høyer til dbu.dk.
Samtidig melder Simone Boye fra til landsholdssamlingen i starten af september. Forsvarsprofilen er endnu ikke kommet sig over den skade, hun fik i EM-finalen.
Laura Frank udtages som erstatning. Hun kan få debut på landsholdet i testkampen mod Holland - men hun er ikke udtaget til VM-kvalifikationskampen mod Ungarn, hvor kun 18 spillere skal med.
5. september
Forhandlingerne bryder sammen
Sanne Troelsgaard var med ved forhandlingsbordet. KAY INT VEEN / Scanpix Denmark
DBU og Spillerforeningen mødes til forhandlinger, hvor kvindelandsholdsspillerne Stina Lykke og Sanne Troelsgaard deltager. Parterne bliver dog ikke enige om en ny aftale.
Spillerforeningen afviser desuden at forlænge den nuværende aftale, så den gælder ved de kommende landskampe.
Der opstår tilmed uenighed om, hvem der har afbrudt forhandlingerne. Ifølge DBU har Spillerforeningen forladt forhandlingsbordet, mens Sanne Troelsgaard er af den modsatte opfattelse.
DBU siger, at det var jer, der gik?
- Nu var jeg med til mødet, og det er bestemt ikke min konklusion på mødet.
Samtidig vinder U21-landsholdet 6-0 på hjemmebane over Litauen i den anden EM-kvalifikationskamp.
6. september
Planer om nyt møde
Dagen efter de sammenbrudte forhandlinger sker der ikke afgørende nyt før sidst på aftenen.
Nye forhandlinger er på vej i konflikten mellem DBU og kvindelandsholdet. DBU har via deres advokat sendt en skriftligt anmodning til Spillerforeningen om at mødes, hvilket Spillerforeningen har accepteret. Hvor og hvornår mødet skal finde sted er ikke aftalt på nuværende tidspunkt, erfarer TV 2 SPORT.
Dagen efter de sammenbrudte forhandlinger fortæller Theresa Nielsen til DR, at spillerne stadig ikke har modtaget den aftalte bonus efter EM-slutrunden. Hun siger, at DBU er blevet rykket for den manglende udbetaling.
Jakob Høyer svarer til DR, at spillerne altså ikke har sendt rykkere. Han beklager den manglende udbetaling og begrunder den med, at praktiske omstændigheder har udsat overførslerne.
7. september
EM-bonus er sendt
En landsholdsspiller oplyser til TV 2 SPORT, at DBU har givet besked om, at EM-bonussen er overført.
Det er stadig ikke meldt ud, hvornår parterne skal mødes igen.
9. september
Nyt møde er på plads
DBU og Spillerforeningen mødes igen søndag den 10. september klokken 17. Det bekræfter Simone Boye, der sidder i landsholdets spillerråd, over for TV 2 SPORT. 
Det er kun 20 timer og 30 minutter, før kvindelandsholdet skal møde ind til træningssamling i Horsens.
10. september
Endnu et møde uden løsning
Spillerforeningen og DBU mødes for at genoptage forhandlingerne.
Kvindelandsholdets økonomi bliver blandt andet diskuteret, men endnu engang ender forhandlingerne uden en aftale. Det skyldes ifølge TV 2 SPORTs oplysninger, at begge parter står stejlt på, om DBU skal være arbejdsgiver og spillerne lønmodtagere eller ej.
DBU ønsker at gøre op med den opfattelse. Spillerne ønsker at holde fast i den.
12. september
DBU aflyser landskamp
Et udsolgt CASA Arena i Horsens får ikke fornøjelsen af Danmark mod Holland. Det skriver Dansk Boldspil-Union (DBU) i en pressemeddelelse.
Her slår de fast, at spillerne, der vandt EM-sølv i sommer, ikke ønsker at møde op i landsholdslejren eller spille kampen, når de ikke kunne få opfyldt en ny landsholdsaftale.
- Dette er en dybt beklagelig situation, og vi er rigtigt kede af at måtte skuffe de mange fans, der, ligesom vi, har glædet os til denne fodboldfest. Det er en ærgerlig og uholdbar situation, når vi ikke kan gennemføre en udsolgt landskamp og hyldest af kvindelandsholdet på grund af faglige uenigheder, siger Kim Hallberg, elitechef i DBU.
13. september
Spillerne træner på egen hånd, mens forhandlingerne fortsætter
Landsholdsspillerne forbereder sig til VM-kvalifikationskampen mod Ungarn ved at træne på egen hånd i København. Iført grønt tøj fra Spillerforeningen bliver de dirigeret af den tidligere landsholdsangriber og nuværende tv-ekspert Mark Strudal. 
Senere på dagen genoptager DBU og Spillerforeningen forhandlingerne ifølge TV 2 SPORTs oplysninger.
 
16. september
Sammenbrud i forhandlinger mellem DBU og kvindelandsholdet
Lørdag den 16. september blev heller ikke dagen, hvor kvindelandsholdet og Dansk Boldspil-Union (DBU) fandt en løsning på konflikten om en ny landsholdsaftale.
I stedet blev det til et sammenbrud i forhandlingerne. Dermed kommer de spillere, der er en del af kvindelandsholdet ikke til at spille VM-kvalifikationskampen mod Ungarn i næste uge.
17. september
Spillerne åbner for nye forhandlinger - DBU afviser
Søndag morgen den 17. september udsender Spillerforeningen en pressemeddelelse, hvori spillerne på kvindelandsholdet erklærer sig klar til nye forhandlinger. Spillerne er villige til at lempe på nogle af lønkravene for at få nye forhandlinger igang.
DBU afviser imidlertid at forhandle på ny. 'En deadline er en deadline', lyder det fra DBU's kommunikationschef, Jakob Hoyer.
18. september
DBU og kvindelandsholdet indgår delaftale
Senest klokken 12 skal DBU indgive navne på spillertruppen til tirsdagens kamp til det europæiske fodboldforbund, Uefa.  Her vil det fremgå, om Danmark stiller op med EM-sølvvinderne, et alternativt hold eller udebliver.
Kl. 12.40 kommer det frem, at DBU og Spillerforeningen har indgået en såkaldt delaftale, så kvindelandsholdet kommer til at stille op til VM-kvalifikationskampen mod Ungarn dagen efter.
- Der er kommet en delaftale som begge parter er tilfredse med. Det er super godt, så nu kan vi koncentrere os om kampen i morgen, siger Pernille Harder til TV 2 SPORT.
 
Mandag den 18. december
Lars Søndergaard Claus Bech / Scanpix Denmark
Den tidligere AAB-træner Lars Søndergaard præsenteres som ny landstræner for kvindelandsholdet. 
Søndergaards kontrakt løber fra årsskiftet til efter EM-slutrunden i 2021.