Derfor kan kvindelandsholdet og DBU ikke blive enige

Konflikten om en ny landsholdsaftale handler om mere end spillernes honorar. Situationen kan ende med alvorlige konsekvenser.

DBU og Spillerforeningen har forhandlet om en ny landsholdsaftale til kvindelandsholdet og U21-herrerne siden den 5. september.

Tidligere på ugen måtte DBU aflyse den udsolgte testkamp mod europamestrene fra Holland, der skulle være spillet fredag aften, fordi landsholdsspillerne nægter at spille uden en aftale. Lørdag brød forhandlingerne mellem de to parter endnu en gang sammen, og derfor vil spillerne på kvindelandsholdet ikke spille tirsdagens VM-kvalifikationskamp mod Ungarn. 

Det betyder, at DBU nu må ud og finde spillere, der ikke er medlem af Spillerforeningen, som har lyst til repræsentere landsholdet i den ene kamp. 

I fem punkter forsøger TV 2 SPORT at give et overblik over hvad kvindelandsholdet og DBU ikke kan blive enige om. Informationerne er baseret på udtalelser fra begge parter og kilder uden for forhandlingerne.

1: Stridspunkterne

1: Spillernes løn, når de optræder for landsholdet

Lønnen er det simple punkt i forhandlingerne. Spillerne ønsker en forhøjelse af både månedlige stipendiater og honorar per landskamp. Ifølge DBU kræver spillerne en stigning på 342 % - fra et beløb på 2.500 kroner per kvalifikationskamp og et månedligt stipendiat på maksimalt 4.000 kroner per spiller. Indtil nu har kvindelandsholdet ikke modtaget penge for at spille testkampe.  

Ude fra set er lønnen ret simpelt at forhandle om, fordi man relativt let kan mødes på midten. Værre er det med det andet stridspunkt:

2: Forholdet mellem DBU og landsholdsspillerne, der er repræsenteret ved Spillerforeningen

DBU vil have indskrevet i den nye aftale, at unionen IKKE er arbejdsgiver, og at spillerne IKKE er lønmodtagere. Det er parternes status i den seneste aftale, selvom de ikke fortolker ordlyden helt ens.

Det giver spillerne en række rettigheder, hvis de juridisk set optræder som lønmodtagere. Blandt andet har de krav på ligebehandling, så de eksempelvis får lige så gode baner, hoteller og måltider som herrerne.

DBU har blandt andet også pligt til at tegne en arbejdsskadeforsikring for spillerne, hvis de er lønmodtagere. Hele forsikringsspørgsmålet kan dog være indviklet, fordi der selvfølgelig også kan tegnes forsikringer for spillerne, selvom de ikke er lønmodtagere.

Sidst men ikke mindst handler forhandlingerne også om spillernes fagforening, Spillerforeningen. Når spillerne er lønmodtagere, så har Spillerforeningen gode muligheder for at blande sig og tale spillernes sag i DBU – og det ønsker fodboldunionen også at gøre op med.

Flere spillere har ytret, at DBU vil behandle spillerne som hver deres virksomhed i den kommende aftale. Det kan i yderste konsekvens ende med karteldannelse og et brud på konkurrenceloven, hvis spillerne rent faktisk er hver deres virksomhed. TV 2 SPORT har dog fået manet den historie til jorden, fordi ingen kan tvinge dem til at optræde som hver deres virksomhed. 

I modsætning til lønspørgsmålet, så er forhandlingerne om forholdene fremadrettet en kæmpe udfordring, fordi parterne ikke bare lige kan mødes på midten. Det er arbejdsgiver/lønmodtager eller IKKE arbejdsgiver/lønmodtager. Og det er derfor, konflikten virker til at være gået i hårdknude.

2: Offervilje

Kvindelandsholdet lagde ud med at fastslå, at spillerne ikke ville møde ind i Horsens uden en ny aftale. Og sådan blev det. Den midlertidige landstræner Søren Randa-Boldt kunne ikke hilse på en eneste spiller, da han var mødt frem til sin første landsholdssamling.

Det har fået DBU til at aflyse den udsolgte testkamp mod Holland, og dermed viser DBU nu også, at man er klar til at ofre sig for at få sin vilje ved forhandlingsbordet. Det må trods alt ikke være omkostningsfrit at aflyse en kamp med under en uges varsel. 8000 tilskuere havde købt billet til en kamp, hvor europamestrene og historiens første kvindelige Bundesliga-dommer var inviteret.

Én ting er regningen for den planlagte EM-fejring i Horsens. Noget andet er VM-kvalifikationen, som Danmark indleder med en udekamp mod Ungarn på tirsdag. 

3: Konsekvenserne

Testkampen mod Holland er allerede aflyst. Og nu er landsholdsspillerne altså heller ikke tilgængelige til tirsdagens landskamp. 

Søren Randa-Boldts første træninger som A-landstræner er udsat på ubestemt tid, og onsdag formiddag trænede kvindelandsholdet under ledelse af Mark Strudal i stedet for at indarbejde den nye træners fodboldtanker.

Omdømmet i både Danmark og resten af Europa kan heller ikke undgå at blive ridset. Og efterhånden som tiden går, bliver ridserne til alvorlige skrammer. Især nu hvor de danske EM-sølvvindere også udebliver fra VM-kvalifikationskampen mod Ungarn.

DBU skal stille med et hold. Enten af skruebrækkere, ungdomsspillere eller fodboldpensionister. Hvis ikke Danmark stiller op, så kan holdet blive smidt ud af hele VM-kvalifikationen – og dermed ryger muligheden for OL 2020 også. Som om det ikke var nok, så kan UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body faktisk også sanktionere Danmark i den efterfølgende kvalifikation til EM 2019. Dermed kan deltagelsen ved tre slutrunder potentielt ryge på grund af én kamp.

Det er grunden til, at DBU nok skal komme til at stille med et eller andet hold i Ungarn.

4: Spillet

Parterne står så stejlt over for hinanden, at det heller ikke lykkedes at finde frem til en aftale under lørdagens forhandlinger, selvom Pernille Harder umiddelbart efter sagde til TV 2 SPORT, at de egentlig var tæt på hinanden. 

Offerviljen fra begge sider er i hvert fald indlysende. Det skal ikke mindst ses i lyset af, at herrelandsholdets aftale skal genforhandles i 2018 – og her spiller de nuværende forhandlinger en væsentlig rolle. Groft sagt kan kvinderne altså ende med at blive en brik i et større puslespil.

Hvis DBU får gjort op med statussen af arbejdsgiver/lønmodtager, så vil det være udgangspunktet i næste års forhandlinger. Hvis kvinderne derimod får lavet en aftale, hvor de igen er lønmodtagere juridisk set, så vil dét være udgangspunktet.

Det er sandsynligvis også derfor, at flere af herrernes profiler har ytret deres støtte til kvinderne.

5: Forhandlingerne

Den seneste aftale udløb den 1. september 2017. Den blev dog forlænget til den 5. september, fordi U21-herrerne spillede EM-kvalifikationskampe. Lørdag forsøgte DBU igen at tilbyde kvindelandsholdet en midlertidig aftale, men den aftale takkede spillerne nej til. 

Efter et længere tilløb indledte DBU og Spillerforeningen for alvor forhandlingerne om en ny aftale den 5. september, hvor de endte med at forlade bordet med uforettet sag. Landsholdsspillerne Sanne Troelsgaard og Stina Lykke sad med ved forhandlingerne.

Spillerne ønsker en kollektiv aftale, så stjernen og reserven honoreres på samme måde. Det er DBU villig til at gå med til.

Parterne forhandler om en aftale, der skal gælde for kvindeseniorerne og U21-herrerne.

Danmarks turbulente tid siden EM-sølvet
2017
6. august
Danmark taber EM-finalen
Danmark taber 4-2 til Holland i EM-finalen. Det er kvindelandsholdets bedste resultat nogensinde i en officiel turnering. 
7. august
Landsholdet bliver hyldet
I både Viborg og København er tusindvis af mennesker mødt frem på byens rådhuse for at hylde landsholdsspillerne.
DBU’s formand, Jesper Møller, takker hele Danmark og især Viborg for opbakningen, inden han udtaler:
- Vi kommer igen. Nils kommer igen, og vi skal ikke bare til VM i Frankrig. Vi kommer for at vinde, og vi kommer for at slutte i top fire.
Landstræner Nils Nielsen fortæller livligt om OL-ambitionerne og drømmen om at møde Frankrig i en VM-finale i netop Frankrig.
8. august
Kvindelandsholdet skal have professionelle tilstande
Spillerforeningens direktør, Mads Øland, fortæller til TV 2, at målet i de kommende forhandlinger bliver at få professionelle tilstande i dansk kvindefodbold.
- Fodboldkvinderne kan ikke blive ved med at leve, som de gør. Med de indtægter og rammer omkring dem, har de været humlebier, der har fløjet rundt med vinger, der ikke kunne bære dem, siger Mads Øland.
- En gennemsnitsdansker tjener betydeligt mere end de her spillere, siger direktøren.
15. august
Pernille Harder nomineres til fornem pris
Pernille Harder nomineres som Europas bedste fodboldspiller.
17. august
Nils Nielsen og Pernille Harder nomineres til verdens bedste
Både Pernille Harder og Nils Nielsen nomineres til fornemme priser. JOHN THYS / Scanpix Denmark
Nils Nielsen nomineres som verdens bedste kvindefodboldtræner.
Pernille Harder nomineres som verdens bedste kvindelige fodboldspiller.
24. august
Nils Nielsen stopper
Nils Nielsen stopper som landstræner. Det oplyser DBU efter flere dages tavshed, hvor hverken Nils Nielsen eller DBU har ønsket at svare på spørgsmål om trænerens fremtid.
Afskeden sker ifølge DBU efter gensidig aftale, og elitechef Kim Hallberg udtaler til DBU: - Målsætningen for Nils’ arbejde er i sandhed nået – endda hurtigere og med mere succes, end de fleste havde kunnet forestille sig.
Trods den åbenlyse succes virker det ikke til, at de to parter var enige om fremtiden. Nils Nielsen udtalte efter sit landstrænerstop:
- Det er det rigtige tidspunkt nu, når det gik, som det gik til EM. Så for at rykke på tingene, skal der ske noget nyt, og så er man også nødt til at overveje, hvem der skal stå i spidsen for det nye. Og der skal jeg kunne se mig selv i det, og DBU skal også kunne se sig selv i det. Og der er vi nået frem til, at det ikke skulle være sådan, siger Nils Nielsen til TV 2 SPORT.
Den mangeårige assistenttræner Søren Randa-Boldt udnævnes som midlertidig landstræner i resten af 2017.
Pernille Harder bliver kåret til Europas andenbedste fodboldspiller. Lieke Martens kåres som den bedste.
30. august
Søren Randa-Bolt udtager første trup
Søren Randa-Boldt udtager sin første landsholdstrup. Tredjemålmanden Line Johansen er ikke med i truppen, som også er uden de skadede EM-spillere Line S. Jensen og Mie Leth Jans. De mulige debutanter Caroline Møller og Signe Bruun udtages i stedet for.
31. august
Landholdsaftalen udløber
Aftalen mellem DBU, kvindelandsholdet og U21-herrelandsholdet udløber. Den forlænges med fem dage, fordi U21-holdet spiller EM-kvalifikationskampe den 31. august og den 5. september. 
Samme dag indleder U21-landsholdet EM-kvalifikationen med en 3-0-sejr på Færøerne.
3. september
DBU skylder EM-bonus
Nadia Nadim og resten af kvindelandsholdet har ikke set en krone af deres EM-bonus. Henning Bagger / Scanpix Denmark
Landsholdsspillerne skal modtage bonussen efter EM-sølvet senest denne dag. Hver spiller skal have cirka 80.000 kroner, men ingen har modtaget så meget som en krone.
4. september
Spillerforeningen sender forslag til ny aftale
Spillerforeningen fremsender ifølge DBU et oplæg til de kommende forhandlinger, der finder sted dagen efter. Udspillet indebærer 5 til 10 gange så store omkostninger som hidtil, siger DBU’s kommunikationschef Jakob Høyer til dbu.dk.
Samtidig melder Simone Boye fra til landsholdssamlingen i starten af september. Forsvarsprofilen er endnu ikke kommet sig over den skade, hun fik i EM-finalen.
Laura Frank udtages som erstatning. Hun kan få debut på landsholdet i testkampen mod Holland - men hun er ikke udtaget til VM-kvalifikationskampen mod Ungarn, hvor kun 18 spillere skal med.
5. september
Forhandlingerne bryder sammen
Sanne Troelsgaard var med ved forhandlingsbordet. KAY INT VEEN / Scanpix Denmark
DBU og Spillerforeningen mødes til forhandlinger, hvor kvindelandsholdsspillerne Stina Lykke og Sanne Troelsgaard deltager. Parterne bliver dog ikke enige om en ny aftale.
Spillerforeningen afviser desuden at forlænge den nuværende aftale, så den gælder ved de kommende landskampe.
Der opstår tilmed uenighed om, hvem der har afbrudt forhandlingerne. Ifølge DBU har Spillerforeningen forladt forhandlingsbordet, mens Sanne Troelsgaard er af den modsatte opfattelse.
DBU siger, at det var jer, der gik?
- Nu var jeg med til mødet, og det er bestemt ikke min konklusion på mødet.
Samtidig vinder U21-landsholdet 6-0 på hjemmebane over Litauen i den anden EM-kvalifikationskamp.
6. september
Planer om nyt møde
Dagen efter de sammenbrudte forhandlinger sker der ikke afgørende nyt før sidst på aftenen.
Nye forhandlinger er på vej i konflikten mellem DBU og kvindelandsholdet. DBU har via deres advokat sendt en skriftligt anmodning til Spillerforeningen om at mødes, hvilket Spillerforeningen har accepteret. Hvor og hvornår mødet skal finde sted er ikke aftalt på nuværende tidspunkt, erfarer TV 2 SPORT.
Dagen efter de sammenbrudte forhandlinger fortæller Theresa Nielsen til DR, at spillerne stadig ikke har modtaget den aftalte bonus efter EM-slutrunden. Hun siger, at DBU er blevet rykket for den manglende udbetaling.
Jakob Høyer svarer til DR, at spillerne altså ikke har sendt rykkere. Han beklager den manglende udbetaling og begrunder den med, at praktiske omstændigheder har udsat overførslerne.
7. september
EM-bonus er sendt
En landsholdsspiller oplyser til TV 2 SPORT, at DBU har givet besked om, at EM-bonussen er overført.
Det er stadig ikke meldt ud, hvornår parterne skal mødes igen.
9. september
Nyt møde er på plads
DBU og Spillerforeningen mødes igen søndag den 10. september klokken 17. Det bekræfter Simone Boye, der sidder i landsholdets spillerråd, over for TV 2 SPORT. 
Det er kun 20 timer og 30 minutter, før kvindelandsholdet skal møde ind til træningssamling i Horsens.
10. september
Endnu et møde uden løsning
Spillerforeningen og DBU mødes for at genoptage forhandlingerne.
Kvindelandsholdets økonomi bliver blandt andet diskuteret, men endnu engang ender forhandlingerne uden en aftale. Det skyldes ifølge TV 2 SPORTs oplysninger, at begge parter står stejlt på, om DBU skal være arbejdsgiver og spillerne lønmodtagere eller ej.
DBU ønsker at gøre op med den opfattelse. Spillerne ønsker at holde fast i den.
12. september
DBU aflyser landskamp
Et udsolgt CASA Arena i Horsens får ikke fornøjelsen af Danmark mod Holland. Det skriver Dansk Boldspil-Union (DBU) i en pressemeddelelse.
Her slår de fast, at spillerne, der vandt EM-sølv i sommer, ikke ønsker at møde op i landsholdslejren eller spille kampen, når de ikke kunne få opfyldt en ny landsholdsaftale.
- Dette er en dybt beklagelig situation, og vi er rigtigt kede af at måtte skuffe de mange fans, der, ligesom vi, har glædet os til denne fodboldfest. Det er en ærgerlig og uholdbar situation, når vi ikke kan gennemføre en udsolgt landskamp og hyldest af kvindelandsholdet på grund af faglige uenigheder, siger Kim Hallberg, elitechef i DBU.
13. september
Spillerne træner på egen hånd, mens forhandlingerne fortsætter
Landsholdsspillerne forbereder sig til VM-kvalifikationskampen mod Ungarn ved at træne på egen hånd i København. Iført grønt tøj fra Spillerforeningen bliver de dirigeret af den tidligere landsholdsangriber og nuværende tv-ekspert Mark Strudal. 
Senere på dagen genoptager DBU og Spillerforeningen forhandlingerne ifølge TV 2 SPORTs oplysninger.
 
16. september
Sammenbrud i forhandlinger mellem DBU og kvindelandsholdet
Lørdag den 16. september blev heller ikke dagen, hvor kvindelandsholdet og Dansk Boldspil-Union (DBU) fandt en løsning på konflikten om en ny landsholdsaftale.
I stedet blev det til et sammenbrud i forhandlingerne. Dermed kommer de spillere, der er en del af kvindelandsholdet ikke til at spille VM-kvalifikationskampen mod Ungarn i næste uge.
17. september
Spillerne åbner for nye forhandlinger - DBU afviser
Søndag morgen den 17. september udsender Spillerforeningen en pressemeddelelse, hvori spillerne på kvindelandsholdet erklærer sig klar til nye forhandlinger. Spillerne er villige til at lempe på nogle af lønkravene for at få nye forhandlinger igang.
DBU afviser imidlertid at forhandle på ny. 'En deadline er en deadline', lyder det fra DBU's kommunikationschef, Jakob Hoyer.
18. september
DBU og kvindelandsholdet indgår delaftale
Senest klokken 12 skal DBU indgive navne på spillertruppen til tirsdagens kamp til det europæiske fodboldforbund, Uefa.  Her vil det fremgå, om Danmark stiller op med EM-sølvvinderne, et alternativt hold eller udebliver.
Kl. 12.40 kommer det frem, at DBU og Spillerforeningen har indgået en såkaldt delaftale, så kvindelandsholdet kommer til at stille op til VM-kvalifikationskampen mod Ungarn dagen efter.
- Der er kommet en delaftale som begge parter er tilfredse med. Det er super godt, så nu kan vi koncentrere os om kampen i morgen, siger Pernille Harder til TV 2 SPORT.
 
Mandag den 18. december
Lars Søndergaard Claus Bech / Scanpix Denmark
Den tidligere AAB-træner Lars Søndergaard præsenteres som ny landstræner for kvindelandsholdet. 
Søndergaards kontrakt løber fra årsskiftet til efter EM-slutrunden i 2021.