Toft: Bendtners VM-billet er sikker

16x9
Nicklas Bendtner og Åge Hareide efter sejren over Polen. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

KLUMME: TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft skriver Nicklas Bendtner på listen over sikre kort til VM-slutrunden i 2018.

Nu leger vi bare. For det er snart lodtrækningsdag til den VM-slutrunde, der har dansk deltagelse næste år i det russiske. Legen går ud på, hvem vi alle tror kommer med det danske landshold. 23 skal Åge Hareide og Jon Dahl udtage. Det sker først til maj. Så længe kan vi ikke vente. Jeg vover lidt mere end det ene øje og udtager her, hvem jeg tror, Hareide allerede har skrevet på tjek ind listen.

Lad mig starte med en af de sikre: Nicklas Bendtner. Flere medier har ham på listen over dem der banker på - ikke i min verden. Han er stensikker. Hareide har taget ham til sig, landsholdskammeraterne har taget ham til sig - publikum har forlængst taget ham til sig. Bendtner har taget det hele til sig.

Og det er faktisk en rigtig god historie. Åge Hareide langede en arm ud efter Bendtner i foråret 2016, da han var klubløs. Bendtner skulle træne med i Helsingør inden turen til Japan. Men han fik også klar besked på, at han ikke skulle med til Østen. Hareide ville bare bane vejen.

Så fik Nicklas Bendtner kontrakt i september 2016 med Nottingham Forest, det blev til et par mål. Ikke helt i skoven, men ikke mere Nottingham. Det blev i stedet Rosenborg i det norske.

Åge Hareide havde tålmodigheden. Vi kan også kalde det mavefornemmelsen. Han vidste med sig selv, at Bendtner skulle tilbage på landsholdet. Fordi Hareide ville det. Men Bendtner skulle også selv ville det.

Nicklas Bendtner har nydt stor succes i hos norske Rosenborg. Han bliv topscorer i ligaen.
Nicklas Bendtner har nydt stor succes i hos norske Rosenborg. Han bliv topscorer i ligaen. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I maj 2017 sad jeg med landstræneren over et par kopper kaffe et sted på Frederiksberg, og da sagde han: 

 - Jeg kan lide ham som person. Nicklas er en fin fyr. Han er faldet godt til i Norge. Det havde været sværere, hvis han var en skidt fyr, men jeg kan godt lide ham. Og det kan de andre spillere også.

Typisk Hareide. Det er lige før man fristes til at sige, at nordmanden først ser på mennesket og derefter på spilleren. Men spilleren tiltaler også Hareide.

- Nicklas Bendtner er en af landsholdets topscorere i nyere tid. Han har en særlig evne til at være på de rigtige steder, han har været med konsekvens i sine afslutninger. Ham kan vi helt sikkert godt bruge på landsholdet.

Åge Hareide lavede en aftale med sig selv om, at Bendtner i tilstrækkelig form ville være tilbage - på bænken - i efteråret 2017. Og det holdt stik. Hareide holdt ord. Det blev ikke Bendtner som førstevalg (bortset fra en enkelt kamp). Og så kommer det særlige ved den historie. Bendtner accepterede sin nye rolle.

Han gled hurtigt ind i hierarkiet, holdkammeraterne var glade for hans tilbagevenden og respekterede hans kamp for at nærme sig et førstevalg, og Hareide lod sig ikke påvirke af omgivelsernes begejstring for Bendtner. Heller ikke selv om han fik den største og mest markante tiljubel i Parken under opvarmning, under præsentation i højtaler og som indskiftning - han var stadig bænke-Bendtner. Og tog rollen på sig.

Det vidner om en bevidst Hareide, om en klar Bendtner - om et godt samspil. To der forstår og respekterer hinanden. To der har brug for hinanden. Meget klædeligt. Nicklas Bendtner er som skræddersyet til en VM-trup. Som spiller og som person.

Af andre tillægsbemærkninger til min foreløbige trup er, at Kasper Schmeichel er vores klart bedste keeper, og har en klasse som dedikeret, engageret og reaktionsstærk. Han er en vinder i hele sin tydelige attitude. Og han er landsholdets indstillingsmæssige muskelbundt. Skræddersyet til Hareides holdning. Frederik Rønnow er den lige så beredte andenmand. Lössl ligner tredjevalget.

Boilesen synes oplagt som venstrebenet backvalg i truppen, vel også fra start, hvis hans formkurve fortsætter og hans skadeshistorik forbliver forhenværende. Han er en klog spiller, der kan mere end bare venstrekanten. Han udstråler autoritet og er teknisk stærk. 

I udkanten på backpositionerne står Jens Stryger Larsen og Peter Ankersen alt efter dagsformen. De fem centrale forsvarsspillere er oplagte. Hareide er dermed garderet ind, og har yderligere den mulighed at både Andreas Christensen og Bjelland kan bruges på andre pladser.

Kvist og Delaney er maskinrummet, og de skal sørge for balancen, hvis ikke Hareide ser til Andreas Christensen som 6’er. Det vil blive prøvet i foråret, mens Eriksen jo giver sig selv. Men, og der er et men…hvad hvis Eriksen bliver skadet? Det vil fuldstændig ændre dansk spilkoncept og -stil. Og måske også selvtillid og tro. Det er her, vi må krydse, hvad vi har. Stjernen må for alt i verden ikke komme noget til.

For mig giver de forreste også sig selv, for der er mange rotationsmuligheder for landstræneren. I de fem oplagte har han hurtighed, målinstinkt, fysik og frækhed delt ud på de nævnte. Dolberg og hans åbenlyse talent vil pusle i nærheden.

De 18, jeg mener, er VM-klar allerede nu - og her tager vi forbehold for skader: 

 • Kasper Schmeichel
 • Frederik Rønnow
 • Henrik Dalsgaard
 • Riza Durmisi
 • Nicolai Boilesen
 • Simon Kjær
 • Andreas Bjelland
 • Andreas Christensen
 • Jannik Vestergaard
 • Mathias Zanka
 • William Kvist
 • Thomas Delaney
 • Christian Eriksen
 • Yussuf Poulsen
 • Pione Sisto
 • Nicolai Jørgensen
 • Nicklas Bendtner
 • Andreas Cornelius

Lige på kanten ligger:

 • Jonas Lössl
 • Jens Stryger Larsen
 • Peter Ankersen
 • Lasse Schøne
 • Mike Jensen
 • Viktor Fischer
 • Kasper Dolberg
 • Martin Braithwaite
 • Anders Christiansen
 • Pierre-Emile Højbjerg