Før VM-lodtrækning: Fri os fra det værste

16x9
I værste tilfælde kan Danmark ende i gruppe med både Brasilien og Spanien ved VM. Foto: SERGIO MORAES / Scanpix Denmark

KLUMME: TV 2 SPORTs fodboldkommentator giver sit bud på den 'værste', den 'bedste' og den 'godkendte' VM-lodtrækning for Danmark.

For første gang siden december 2009 er Danmark med i en af VM-bowlerne, når der trækkes lod sidst på eftermidagen i Kreml. Hareides senere udvalgte er i det såkaldt tredje lag, når opsmøgede ærmer og fikse fingre hiver kuglerne op. 32 deltagende lande, otte i hvert seedningslag - Danmark undgår altså de syv fra samme niveau i forhold til FIFAs verdensrangliste.

Her under har jeg valgt det, jeg ser som “de værste”, “de bedste” og “de godkendte” gruppemuligheder. Vi er allesammen klogere ved 18-tiden denne fredag.

Den værste

 • BRASILIEN
 • SPANIEN
 • DANMARK
 • NIGERIA

Hvorfor? 

BRASILIEN synes at komme stærkt tilbage på fodboldens himmel efter det ondskabsfulde nederlag til Tyskland på 1-7 i semifinalen ved VM 2014. Jeg var der på Estadio Mineirâo i Belo Horizonte, og har aldrig oplevet noget lignende. Brasilianerne græd. Spillerne og de mange millioner af fans. Fodbolden græd. Den legendariske gule trøje var blevet ydmyget. Brasilianerne tog den af. De gemte den væk. Træneren gik. Dunga kom, men fik sin egen fiasko med holdet, da Brasilien blev slået ud af Copa America 2016 i indledende runde. Så røg han. Og en mand uden nævneværdig spillerkarriere, Tite, tog fat om nælden. Har haft ansvaret i 17 kampe - kun tabt en. Brugt 63 spillere. Har sit VM-hold (næsten) klar. De spiller stort set allesammen i europæiske topklubber. Rutine i forsvaret med Dani Alves, Thiago Silva, Marcelo - og navne som Casemiro (Real Madrid), Coutinho (Liverpool), Paulinho (Barcelona), Willian (Chelsea), stortalentet Gabriel Jesus (20 år), der har lavet 15 mål i 21 kampe for Manchester City og så selvfølgelig Neymar, verdens dyreste handel.

Neymar og Brasilien er med i Tofts bud på den værst tænkelige pulje for Danmark til VM.
Neymar og Brasilien er med i Tofts bud på den værst tænkelige pulje for Danmark til VM. Foto: DENIS CHARLET / Scanpix Denmark

SPANIEN. 2008, 2010, 2012 var spansk fodbolds storhedstid: vandt EM, VM, EM. Suveræne. Men 2014 VM blev en stor skuffelse. De røg ud i indledende. Og også hurtigt ud ved EM 2016. Gled lige ud af toppen på FIFAs rangliste og er derfor i pot 2, men med bl.a. disse navne på holdkortet: David de Gea, Thiago, Asensio, Morata, Moreno og Isco, der alle tidligere har vundet U21-EM - og så de “gamle” Iniesta, David Silva og den rutinerede, centrale forsvarsduo Pique og Sergio Ramos. Danmark har altid haft problemer med Spanien - blot to sejre i 17 kampe.

NIGERIA er sammen med Japan det stærkeste hold fra pot 4. Er på vej tilbage efter skuffelser i Afrikas Nations Cup. Men kort før lodtrækningen slog de Argentina 4-2 i en venskabskamp i Krasnodar. To Leicester-spillere som de mest fremtrædende - Iheanacho, som mest bliver indskiftet i Premier League, men scorer på landsholdet og Ndidi på den defensive midtbane. Ikke overdrevent skræmmende, men et fysisk stærkt hold, der kan volde alle problemer. Danmark har et godt minde i den eneste landskamp mod Nigeria - 4-1 under VM 1998. Det  var den kamp med drømme-kombinationen mellem Michael Laudrup og Ebbe Sand.

Den bedste

 • POLEN
 • PERU
 • DANMARK
 • PANAMA

Hvorfor?

POLEN var ganske vist overraskende stærke i kvalifikationen, men Danmark havde to gode oplevelser mod polakkerne. Masser af spil og spildte chancer i Polen (2-3), og så en 4-0 sejr hjemme i Parken, hvor det var meget overbevisende dansk spil. Deres spil lå godt til det danske. Og med al respekt for hele det polske kollektiv, så er Robert Lewandowski så afgørende, at er han der ikke, så er Polen der heller ikke. 26 landskampe mod Polen - 14 danske sejre.

PERU kom med på det sidste mandat med play-off sejre over New Zealand. Peruvianerne har det med at præstere lidt over evne, bl.a. i Copa America 2015, hvor de blev 3’er. Kom lidt heldigt i play-off på bekostning af Chile. Umiddelbart det svageste af de latinamerikanske hold, langt de fleste spillere er fra Perus hjemlige liga, men vi kender dog Edison Flores fra AaB og Superligaen - en vigtig spiller også i VM-kvalen, og så Farfan, der lavede to mål forleden for Lokomotiv Moskva mod FC København i Europa League. Danmark har aldrig mødt Peru.

Peru's Raul Ruidiaz, Jefferson Farfan og Christian Cueva fejrer kvalifikationen til VM.
Peru's Raul Ruidiaz, Jefferson Farfan og Christian Cueva fejrer kvalifikationen til VM. Foto: ERNESTO BENAVIDES / Scanpix Denmark

PANAMA. Debutanter i VM-sammenhæng, og den helt store overraskelse i kvalifikationen. Det spredte så meget glæde, at præsidenten gav folket en national fridag, da VM-pladsen var hjemme efter sejr over Costa Rica. Det betød at f.eks. USA ikke kom med. Et hold uden de store profiler, men et godt fodboldhjerte. Ingen spillere fra de store klubber. Danmark har aldrig mødt Panama.

Den godkendte

 • RUSLAND
 • COLOMBIA
 • DANMARK
 • SYDKOREA

Hvorfor?

RUSLAND er det lavest rangerede hold på FIFA-listen fra øverste seedningslag. De har ikke spillet pointgivende kampe i kvalifikationen som VM-værter. De har ikke umiddelbart kvaliteterne, men de har hjemmebane. Det kan være et pres, og det kan være en stor fordel. Jeg har ikke den store fidus til et russisk hold uden profiler. 11 kampe i 2017 - blot tre sejre. Har en stærk ungdom, måske vi skal lægge mærke til Aleksandr Golovin fra CSKA Moskva (21 år). Danmark har aldrig mødt det der hedder Rusland, men Sovjetunionen - minderigt i 1985 med 4-2 i København.

Aleksandr Golovin fra CSKA Moskva er en af de russiske spillere, man skal holde øje med til VM.
Aleksandr Golovin fra CSKA Moskva er en af de russiske spillere, man skal holde øje med til VM. Foto: YURI KADOBNOV / Scanpix Denmark

COLOMBIA og SYDKOREA er lidt mindre kendte muligheder - to nationer, der ikke har imponeret på deres kval-vej. Colombianerne er de fysisk stærke, sydkoreanerne de lynhurtige - det er overskrifterne. Colombia har netop spillet fem landskampe på stribe uden sejr, indtil de slog Kina i en venskabskamp kort før lodtrækningen. Sydkorea har spillet 10 kampe i 2017 og blot vundet to. Den ene over Colombia på venskabelig basis. Danmark har aldrig mødt Colombia og kun en enkelt gang Sydkorea tilbage i 2009 (0-0).