Toft: Hareide har fået, hvad han håber på

16x9
Åge Hareide er i disse dage med ligalandsholdet i Abu Dhabi. Foto: 9200 Björn Larsson Rosvall/TT / Ritzau Scanpix

Latinamerikanske rytmer. Optakten til afdansningsballet i Rusland. Ikke tilfældigt valgt, for gulvet skal ryddes i det første VM-møde med Peru, når verdens bedste fodboldnationer mødes.

Landstræner Åge Hareide har tydeliggjort, at den danske åbningskamp den 16. juni i Saransk får særligt fokus. Derfor tre modstandere fra Sydamerika som optakt: Panama, Chile og en endnu ubekendt.

- Jeg håber på en mere fra den verdensdel, siger Hareide.

Der er ikke meldt noget officielt ud fra DBU endnu - bortset fra opgøret mod Sverige i Stockholm den 2. juni, men Chile-mødet ligger formentlig sidst i marts, hvor chilenerne i forvejen er på besøg i Sverige. Og Panama kan også ligge i marts, selvom de er på Europa-tur som optakt til VM med kamp i Nordirland den 29. maj.

Det er oplagt, at sær-fokusere på den første VM-kamp, for det er meget sandsynligt, siger statistikken, at en sejr her er banebrydende for avancement til knock-out fasen. Ihvertfald vil fuld bonus give et selvtillidsboost før kampene mod Australien (21. juni) og Frankrig (26. juni).

Spillemæssigt er Chile nok den nation, der ligner Peru mest. De kom ikke med til VM-slutrunden efter især et rungende nederlag til Bolivia - det første i 17 år. Og skylden for nedturen er placeret på træner Jorge Sampaolis afgang i januar 2016, den mærkelige liga-struktur, hvor der spilles om titlen to gange om året og den kendsgerning, at talentudviklingen synes gået i stå. Men stilmæssigt er det “typisk” sydamerikansk - og det er det, Hareide kan bruge.

Panama, hvis fodboldforbund iøvrigt hedder FEPAFUT, kom til VM for første gang, og det betød national fridag i landet. Deres 4-4-2 skabelon er ikke helt som Peru’s, der mere har været en 4-2-3-1 i kvalifikationen, men de har samme type spil med mange, små pasninger og helst meget boldbesiddelse. Panama har nok ikke så talentfulde spillere som Peru, de har heller ikke samme internationale erfaring, men kommer med en særlig entusiasme ovenpå den sensationelle kvalifikation. 

Dansk fodbold kan ikke vælge og vrage ønskemodstandere op til dette VM. Dertil blev billetten sikret for sent. De såkaldt store nationer havde allerede aftalt testkampe i 2018, da Danmark dansede sejrrigt rundt i det irske. Men Hareide har indtil nu fået, hvad han havde håbet på - noget brugbart. Også Sverige, fordi de møder altid er noget særligt - og vil øge tændingen, selvom det er et træf uden points på spil.

Landstræneren har besluttet at tage til Rusland, så sent som muligt - og ikke som sin forgænger Morten Olsen, der tog den lange - og nok mere fremmede - tur til Japan og Sydafrika i 2002 og 2010 for at akklimatisere holdet og spille en sidste testkamp. Hareide-ekspressen går østover den 11. juni - tre dage før mødet med Peru. Spillerne møder ind for de flestes vedkommende den 23. maj, men typisk Hareide bliver det på familiære kår. Nordmanden mener, at spillerne har brug for koner/kærester og eventuelle børn i nogle dage, inden ærmerne smøges op.