Neymar rammer eksklusiv liste med Messi og... Lars Windfeld

16x9
Lars Windfeld, Neymar og Lionel Messi. Foto: Scanpix Danmark

Neymar scorede onsdag fire gange i Paris Saint-Germains 8-0-sejr over Dijon i den franske liga. Det sikrer brasilianeren en plads i historiebøgerne.

Den ottende spiller med et 10-tal i L'Equipe

Den franske avis, der er blandt verdens største, uddeler dagen derpå topkarakter til verdensstjernen Neymar, efter PSG-angriberen bombede Dijon i sænk i 'Ligue 1', da han scorede til 4-0, 5-0, 6-0 og 8-0 - og desuden lagde op til to andre mål.

Neymar var i en klasse for sig - også på karakterskalaen.
Neymar var i en klasse for sig - også på karakterskalaen. Foto: L'Equipe

Og det er altså kun ottende gang i historien, at topkarakteren 10 bliver fundet frem af det anerkendte medie, der kun én gang tidligere har uddelt karakteren i en ligakamp. Det var Nice-midtbanespilleren Carlos Eduardo, der scorede fem gange mod Guingamp i en 7-2-sejr.

AGF-legende med på listen

Mere bemærkelsesværdigt, set med danske fodboldbriller, er det dog, at den tidligere AGF-legende Lars Windfeld også er at finde på listen med de andre stjerner. Karaktererne bliver nemlig også uddelt i udvalgte internationale kampe.

I 1997 havde AGF kvalificeret sig til UEFA Cuppen, hvor de havde spillet 2-2 på hjemmebane i første kamp mod franske Nantes. I returkampen, foran 15.000 tilskuere på Stade de la Beaujoire, formåede Lars Windfeld at holde buret rent i det, som bliver beskrevet som en af hans bedste AGF-kampe nogensinde.

Da Torben Piechnik samtidig scorede kampens eneste mål, gik AGF videre, og Windfeld sikrede sig samtidig en plads på L'Equipes historisk 10-talsliste, som indeholder stjernenavne som Lionel Messi (2010 og 2012) og Robert Lewandowski (2013).

Nantes faldt over et es, var beskrivelsen dengang af den danske målmand, mens hovedpersonen selv var ovenud lykkelig:

- Jeg har aldrig før prøvet noget lignende. Alt lykkedes. Det var som om, jeg i aften havde alt det held, der findes på jorden, sagde Lars Windfeld, ifølge Århus Stiftstidende, den 30. september 1997 efter kampen

Spillere med karakteren 10 i L'Equipe

  • Franck Sauzée (1988)
  • Bruno Martini (1988)
  • Oleg Salenko (1994)
  • Lars Windfeld (1997)
  • Lionel Messi (2010 og 2012)
  • Robert Lewandowski (2013)
  • Carlos Eduardo (2014)
  • Neymar (2018)

AGF-legenden blev i 1995 tildelt 'Det gyldne bur', der er kåringen af årets bedste målmand i dansk fodbold. Desuden husker de fleste fodboldelskere ham nok for et exceptionelt udspark, der resulterede i en scoring, fordi Lars Høgh i OB-målet blev snydt af boldens opspring.

Neymars målshow og storsejren betyder i øvrigt, at PSG holder sig 11 point foran Monaco på andenpladsen i den franske liga.