Morten Olsen går på pension

16x9
Morten Olsen har haft sit sidste trænerjob. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Den tidligere danske landstræner Morten Olsen har besluttet sig for at gå på trænerpension. Hans sidste kamp blev EM-playoff mod Sverige i 2015.

Jobbet som dansk landstræner blev Morten Olsens sidste trænerjob. 

Til den tyske avis Bild fortæller Olsen, at han har besluttet sig for at gå på pension. 

- Jeg er 68 år gammel, og jeg skal ikke være træner igen. I over 40 år har jeg beskæftiget mig med fodbold, og nu er det tid til at andre ting. Mit trænerliv er forbi, siger Olsen til den tyske avis. Morten Olsen var dansk landstræner fra 2000 til 2015. Hans sidste kamp som fodboldtræner var EM-playoff-kampen mod Sverige i efteråret 2015.

Kampen endte 2-2, og derfor kom Danmark ikke med til EM i Frankrig i 2016. Kort efter kampen sagde Morten Olsen selv op - cirka et halvt år inden hans sidste kontrakt udløb. Efter at have præsenteret opsigelsen for pressen blev Morten Olsen klappet ud fra pressemødet i Parken. 

Siden Morten Olsens sidste kamp som træner har han jævnligt været nævnt som en oplagt kandidat til både klub- og landshold. Morten Olsen har også afvist tilbud og begrundet det med, at kun et ekstraordinært tilbud kunne lokke ham tilbage på træningsbanen. Nu er dét også udelukket. 

Morten Olsens trænermeritter

Her har han været træner

1989-1992 Brøndby IF

1993-1995 FC Köln

1997-1998 Ajax Amsterdam

2000-2015 Danmark

Det opnåede han

Dansk mester: 1989-1990, 1990-1991

UEFA Cup-semifinalist med Brøndby 1990-1991

Hollandsk mester: 1997-1998

Hollandsk pokalvinder: 1997-1998

EM-slutrunder med Danmark: EM 2004, EM 2012

VM-slutrunder med Danmark: VM 2002, VM 2010

- Jeg har arbejdet 24 timer, 7 dage om ugen i mange år. Det er forbi. Nu er jeg gået på pension - og jeg er sikker på, at jeg snart kan tage til Köln og se en Bundesligakamp, siger Morten Olsen, som afsluttede sin karriere som spiller i netop FC Köln.

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft har fulgt Morten Olsen gennem flere årtier. Toft mener, at manden bag DBU's røde tråd er en af de personer, der har betydet mest for udviklingen af dansk fodbold. 

- Han har tilført dansk fodbold så meget - som spiller, som træner. Mere end nogen anden, skriver Flemming Toft blandt andet i en kommentar om Olsens pension

Også den tidligere landsholdsspiller Kasper Lorentzen roser Morten Olsens bedrifter. Især husker han trænerens passion for spillet og sejrene

- Han nørdede det så meget, fordi at han gerne ville skabe resultater. Han ville vinde, men også på en ordentlig måde med flot spil. Han har fået Danmark til en del slutrunder, så han har skabt resultater, har gjort det på en god måde og har gjort det på sin måde. Han var en træner, man havde en kæmpe respekt for, siger Kasper Lorentzen.

Minutter fra europæisk finale

Inden Morten Olsen blev landstræner, var han aktiv spiller i blandt andet Anderlecht, FC Köln og på det danske landshold. Morten Olsen var en central spiller på det legendariske 80'er-hold, der bjergtog det meste af verden ved VM i Mexico i 1986. I alt nåede han at spille 102 landskampe, inden han stoppede som aktiv. 

I 1989 blev Morten Olsen træner i Brøndby, som han blandt andet førte til semifinalen i UEFA Cuppen i 1991. Faktisk var Brøndby kun få minutter fra at spille sig i finalen. Efter 0-0 i den første kamp på dansk grund var stillingen 1-1 på Stadio Olympico, inden Rudi Völler scorede til 2-1 kort før tid. Siden har et dansk hold ikke været tættere på en europæisk finale. 

Efter jobbet i Brøndby blev Morten Olsen træner i Köln og Ajax, inden han overtog jobbet som landstræner fra Bo Johansson  i 2000. 

Vidste du det om Morten Olsen?