Hvad kommer der til at ske til VM? Det siger banker, bookmakere og borgere

16x9
Går Danmark hele vejen i Rusland, er der penge på vej til DBU og de danske gamblere. Foto: Lars Møller / Ritzau Scanpix

Danske Spil forventer rekordstor omsætning til VM-slutrunden, fordi mange danskere spillere med hjertet.

Torsdag eftermiddag klokken 17 dansk tid bliver VM-slutrunden fløjtet i gang på Luzhniki Stadion i Moskva. Dermed er den lange ventetid forbi for de fodboldglade, og forude venter godt en måneds fodboldfest med øl, storskærme, klaphatte og slagsange.

Det eneste problem er bare, at man nok skal være fodboldentusiast ud over det sædvanlige for at være helt oppe og ringe over selve åbningskampen, der står mellem Rusland og Saudi-Arabien.

Derfor kan mange sikkert blive fristet til at spille en skilling på kampen for at gøre den lidt mere interessant. Og det kommer til at ske rigtig meget i løbet af turneringen, forudser Danske Spil, som spår, at danskerne samlet set vil spille for 700 millioner kroner på VM - langt mere end tidligere.

Indtil videre er det dog ikke den "kedelige" åbningskamp, der har fået danskerne til lommerne, men derimod den nationale stolthed.

- Vore store forventninger skyldes selvfølgelig, at Danmark er med, men også, at Danmark faktisk er gode. Den optimisme betyder meget, for vi kan se, at danskerne spiller med hjertet, siger Niels Erik Folmann, der er administrerende direktør i Danske Licens Spil.

Næsten hver femte spiller på Danmark

Han henviser til, at hele 18 procent af de penge, der allerede er spillet hos Danske Spil, er sat på, at Danmark bliver verdensmestre. Et spil, der giver pengene hele 85 gange igen hos Danske Spil.

- Det synes vi jo er dejligt, men det ville være en chokerende overraskelse, hvis det skete. Endnu større end i 1992, siger Niels Erik Folmann.

Det handler meget om Danmark, når vi skal spille penge på VM.
Det handler meget om Danmark, når vi skal spille penge på VM. Foto: TV 2

Danske Spil har i øjeblikket Brasilien som favoritter til at løfte pokalen til sidst, tæt fulgt af Tyskland, og stort set alle bookmakerne er enige i, at det er de to lande, der har størst chance for at ende i finalen.

- Brasilien er også et land, danskerne spiller på med hjertet, for det er jo faktisk længe siden, de er gået hele vejen. Det samme med Argentina, mens de, der spiller på Tyskland, nok spiller mere med hjernen, vurderer Niels Erik Folmann.

Model sender Danmark op mod Argentina

Men bookmakerne og gamblerne er ikke de eneste, der forsøger at forudse, hvordan de 64 kampe på russisk jord kommer til at udspille sig. Også en række store banker har forsøgt sig med et kig i krystalkuglen.

For Danske Banks vedkommende betyder det, at man bruger en model, der er beregnet til at udregne komplicerede økonomiske hovedbrud, og fylder den med fodbolddata.

- Det gør vi, fordi VM de næste par uger er på alles læber, og VM er interessant for vores kunder og for alle andre. Og så er det sjovt at se, hvordan den her model klarer en VM-slutrunde, siger Jens Nærvig Pedersen, der er senioranalytiker i Danske Bank.

Modellen er blevet fodret med en hel masse data og har så simuleret VM-slutrunden 100.000 gange. Og igen er det Brasilien, der bliver spået en plads øverst på sejrsskamlen foran Tyskland med Argentina og Frankrig på de næste pladser.

Danmark ser ud til at ryge ud i ottendedelsfinalen til Argentina. Men rød-hvide fans behøver ikke lægge en kold klud på VM-feberen endnu - modellen er nemlig ikke ufejlbarlig.

- Til VM i 2014 ramte den tre ud af fire hold i top-4, men vi havde regnet med, at Brasilien ville vinde på hjemmebane, så det ramte vi ikke rigtigt. Gangen før, i Sydafrika i 2010, var den første gang, vi gjorde det, og der fik den nul ud af fire rigtige, fortæller Jens Nærvig Pedersen.

Ottendedelsfinalen bliver endestationen for Danmark i Danske Banks model.
Ottendedelsfinalen bliver endestationen for Danmark i Danske Banks model. Foto: TV 2

- FIFA er en synkende skude

Men selvom gamblingen ser ud til at slå alle rekorder i år, er de danske 700 millioner bare et lille dryp i den flod af penge, der flyder ind i, ud af og rundt om VM i fodbold. TV-penge, sponsorater, billetindtægter og lønninger bidrager til en gigantisk omsætning for et hav af parter.

Alligevel er det ikke lykkedes for FIFA at få tilstrækkeligt med penge ind. Faktisk mangler der omkring en milliard kroner i sponsorater, mens tv-aftalerne er blevet markant mindre end forventet.

- FIFA er i problemer. I min optik er det en synkende skude. De har ikke fået de penge ind, de skulle have, deres aftaler er dårlige, og den ene skandale efter den anden har kostet på deres image, siger Keld Strudahl, der ejer virksomheden Brandactivators, som blandt andet hjælper virksomheder med fodboldsponsorater.

Et kig på FIFAs sponsorside viser en række russiske og kinesiske sponsorer, hvilket ikke i sig selv er mærkeligt, da russerne er på hjemmebane, og kineserne satser stort på fodbold i disse år. Men den lave andel af vestlige sponsorer er alligevel påfaldende, vurderer fodboldøkonom Jesper Jørgensen fra Deloitte.

- Mange vestlige virksomheder vil ikke danske kinddans med Putin, det er den ene ting. Og så har al den ballade med bestikkelser fået mange vestlige virksomheder til at trække følehornene til sig, fordi de simpelthen er bange for at miste kunder ved at blive forbundet med FIFA, siger han.

Et slunkent VM vil være rigtig skift for FIFA. Her opererer man nemlig med et budget over fire år, hvor de tre første år giver underskud, mens VM-året tjener det hele ind igen. Men ifølge Berlingske har underskuddene de seneste år været langt større end normalt, samtidig med at VM altså ser ud til at skuffe.

Selvom der stadig er vestlige navne blandt FIFA's hovedsponsorer, er det blevet færre med tiden. Og flere af dem har lange aftaler med FIFA, som de ikke kan slippe ud af.
Selvom der stadig er vestlige navne blandt FIFA's hovedsponsorer, er det blevet færre med tiden. Og flere af dem har lange aftaler med FIFA, som de ikke kan slippe ud af. Foto: FIFA
Tidligere FIFA-præsident Sepp Blatter og en række andre topfolk i forbundet blev fældet af korruptionssager - og FIFA's image er ikke kommet sig.
Tidligere FIFA-præsident Sepp Blatter og en række andre topfolk i forbundet blev fældet af korruptionssager - og FIFA's image er ikke kommet sig. Foto: Fadel Senna / Scanpix Denmark

Overskud for forbundene

Hvor FIFA og værtsnationen kan blive de økonomiske tabere - værtsnationen sætter altid penge til, men vinder til gengæld prestige - så får landenes fodboldforbund og spillerne en god luns af den enorme pengekage.

For eksempel er DBU garanteret 60 millioner kroner for Danmarks deltagelse, og for hvert avancement stiger det beløb betragteligt. En VM-titel vil give 200 millioner, og ud af de penge skal spillerne have mellem 40 og 50 procent. Det betyder altså, at der vil blive mellem 30 og 100 millioner kroner til fodboldforbundet.

- Det er meget vigtigt for DBU, fordi man kan bruge pengene til at investere langsigtet i fodbolden. Det er ekstra flødeskum, der kan sætte skub i udviklingen, siger fodboldøkonom Jesper Jørgensen.

Men hvor en dansk VM-titel vil skæppe i kassen hos DBU, så vil den skabe et gabende hul et andet sted. For hvis danskerne spiller 700 millioner kroner på VM, hvor 18 procent sættes på en dansk titel, så skal bookmakerne til lommerne.

For til odds 85 betyder det, at de optimistiske roligans skal belønnes med i alt 10,7 milliarder kroner - eller godt 54 gange så meget som DBU's præmiepenge.