Da Hareide sagde ja til Danmark, var det mere kulsort, end han troede

Norske Åge Hareide blev manden der bragte troen tilbage på det danske fodboldlandshold og førte Danmark til den første slutrunde siden 2012.

Se hele dokumentaren 'Nordmanden og landsholdet' på TV 2 torsdag klokken 20:40, eller når du har lyst på TV 2 Play.

En nordmand har bragt fodboldglæden og stoltheden over landsholdet tilbage i det yndige land. 

Åge Hareide er navnet på den norske frelser. Frelseren, der fik vendt nedtur og manglende tro på de danske drenge til på ny at få gamle Danmark til at bestå og igen få befolkningen til at være stolte af landsholdet.

Når jeg synger nationalmelodien, tænker jeg ikke på, at jeg er nordmand. Så er jeg dansker.

Åge Hareide

Det landshold, der snart tager hul på den første slutrunde siden 2012, når det går løs med VM i Rusland.

- Nu skal jeg fandeme vise danskerne, fortæller nordmanden, at han tænkte tilbage i slutningen af 2015, da han blev præsenteret som ny dansk landstræner.

Og det er han i dén grad lykkedes med. Aldrig har et dansk landshold været ubesejret i 15 kampe i træk. Og samtidig er Åge Hareide den landstræner i de seneste 99 år med det højeste pointsnit på 1,9 point per kamp.

Men det var langt fra givet på forhånd, at den stædige nordmand med let til smil fra den lille ø Hareidlandet skulle være den, der igen skulle bringe landsholdet tilbage på dagsordenen og gøre Danmark til 'Hareidelandet'.

Den nye træner

- Det er en stor fornøjelse at kunne byde rigtig hjerteligt velkommen til vores nye landstræner, Åge Hareide.

Ordene kommer fra DBU's administrerende direktør, Claus Bretton-Meyer, en mørk og kold dag i december 2015.

Åge Hareide ved sin første trupudtagelse af det danske landshold i marts.
Åge Hareide ved sin første trupudtagelse af det danske landshold i marts. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Mørkt og koldt beskriver også meget godt klimaet på det danske landshold dengang, Åge Hareide blev præsenteret som den nye danske landstræner.

I november havde det danske landshold misset muligheden for at komme med til EM-slutrunden i 2016, da man i to playoff-opgør mod Sverige og en vis Zlatan ibrahimovich trak det korteste strå, og troen på landsholdet fra befolkningen nåede et nyt lavpunkt. Mørkt og koldt.

En skæbne, der endte med at koste Morten Olsen tjansen som landstræner efter 15 år på posten - og i stedet banede vejen for nordmanden. 

- Når man tager jobbet, er det af begejstring. Ikke af frygt, men af begejstring over at blive valgt til at træne Danmark. Det var jeg stolt af, mindes Åge Hareide. 

- Da jeg tog jobbet, vidste jeg, det var svært. Det var dog noget mere kulsort, end jeg troede.

Åge Hareide sagde ja til opgaven på trods af de kulsorte prognoser og kom til Danmark med en mission om på ny at få solen til at skinne på landsholdet.

Opgaven var klar. Danmark skulle igen med til bords med det fine selskab. En kvalifikation til VM var målet.

Der var dog ikke meget lys at spore, da Hareide rundede de første 10 måneder i spidsen for landsholdet. Intet lys og ingen duft af VM. Særligt ikke efter nederlaget i Parken til Montenegro, der efterlod Danmark hægtet af i kampen om en direkte VM-plads og spillerne uden tro på en plads i det forjættede russiske land i sommeren 2018.

En slukøret Åge Hareide efter nederlaget til Montenegro.
En slukøret Åge Hareide efter nederlaget til Montenegro. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

- Efter den kamp tror jeg ikke, at nogen forventede, at vi skulle til VM, husker Simon Kjær.

- Efter nederlaget mod Montenegro i Parken ringer en af mine bedste venner til mig. Han siger: "Jeg skal jo giftes, hvornår skal vi prøve på at lægge det?" Og han fanger mig på et dårligt tidspunkt, hvor jeg siger: "Det bliver nok svært at komme til VM, så smid det deromkring." Så han skal giftes den dag, vi møder Peru, fortæller landsholdets anfører.

Den sociale mand

63 år før nederlaget til Montenegro på den lille ø Hareidlandet, hvor de fleste hedder Hareide, kom en ny til verden. Åge. 

Det var også her landstræneren som dreng for første gang stiftede bekendtskab med sporten. 

- Fodbold var vigtigt for mig. Her havde jeg mange kammerater. Og på en ø og i et lille samfund som vores var der et stærkt sammenhold, fortæller Hareide.

Sammenholdet og fællesskabet var noget, knægten fra Norge tog med sig videre ind i det, der skulle ende med at blive et liv fuld af fodbold. 

- Sammenholdet betyder alt for mig. Det er derfor, jeg kan lide at have med fodbold at gøre. Hvis man skal opbygge et hold, hvor du kan have tillid til de andre, er det vigtigt, at der er sammenhold. Det er det, der skaber det stærke hold, siger nordmanden om sin filosofi.

Jeg vil løbe igennem en mur for sådan en mand

Simon Kjær om Åge Hareide

Det stærke hold er det efterhånden også lykkedes den nu 64-årige nordmand at gøre landsholdet til. Landshold er dog ikke det eneste stærke hold, nordmanden er en del af.

I naturskønne omgivelser i norske Molde godt otte timers kørsel fra Oslo har nordmanden base med familien. En familie, der tilbage i 2012 fik nordmanden til at trække stikket på trænerkarrieren i en periode, fordi hans søn fik et handicappet barn.

Et vigtigt element, der også er med til at gøre Åge Hareide til en bedre landstræner.

- Familien betyder meget. Jeg har en søn og en datter, der er godt gift. Der er også kommet børnebørn, det betyder meget. Det er de tætteste bånd, man har. Det er dem, man er mest sammen med, og vi har det godt sammen.

Simon Kjær og Åge Hareide i hjertelig omfavnelse efter 4-1-sejren over Kasakhstan.
Simon Kjær og Åge Hareide i hjertelig omfavnelse efter 4-1-sejren over Kasakhstan. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

- Jeg tager en masse energi med herfra, når jeg er hjemme. Du får ladet batterierne ordentligt op. Og det er vigtigt, når jeg kommer ind til spillerne. Det er også vigtigt for mig selv, fortæller landstræneren.

Og overskuddet fra familiemennesket Hareide mærkes på det danske landshold.

- Han er en person og træner, der giver utrolig meget frihed under ansvar og stoler på sit hold. Men han er også hård. Hvis du træder ved siden af, er han hård. Det er der ikke nogen, der er i tvivl om, fortæller Simon Kjær, der bakkes op af landsholdskollegaen Christian Eriksen. 

- Vi har været ude at spise hele landsholdet sammen. Det er måske ikke noget, der ville ske så ofte tidligere. Men vi ved også, at det er noget, vi skal gøre os fortjent til. Vi ved, vi ikke bare kan gå ind og spørge om en fridag, hvis vi har spillet dårligt. Men har vi ydet en god indsats og får muligheden for at gøre noget sammen, som kun vil styrke sammenholdet, så tror jeg også, Åge er frisk på den idé, lyder det fra den danske Tottenham-stjerne.

Han er den bedste fodboldspiller, jeg har trænet. Med flere længder endda.

Åge Hareide om Christian Eriksen

Men ligeså lang som vejen til VM så ud til at være for det danske landshold, har vejen til ryet som hyggeonklen og nordmanden med overskud og let til smil været fuld af de berygtede bump for Åge Hareide.

- Da jeg startede som træner, var jeg ustyrlig. Jeg har stadig temperament, men det er blevet bedre med årene. Man dummer sig bare, når man bliver temperamentsfuld. Nogle gange har jeg sagt undskyld, fordi jeg har været for hård.

- Der er jo ingen, der bliver bedre af skældud. Folk bliver bedre af gode forklaringer. Man kan ikke skræmme nogen til at blive gode. Det er helt umuligt. Det kan være, at man skal hæve stemmen nogle gange, men det skal være konstruktivt, fortæller Åge Hareide.

Spillernes mand skabte vendepunktet

Nordmanden og landsholdet stod i dén grad med ryggen mod den berygtede mur efter nederlaget til Montenegro i slutningen af 2016.

Drømmen om VM på russisk græs var nogenlunde ligeså dårligt kørende som en gammel, russisk Lada. 

Åge Hareide synger gerne med på den danske national melodi, selvom han er norsk.
Åge Hareide synger gerne med på den danske national melodi, selvom han er norsk. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Men selvom det så sort ud for landsholdet, lykkedes det alligevel for nordmanden at få repareret den rustne Lada. Specielt til kampen mod Polen, hvor Åge Hareide for alvor fik sine spillere til at levere og fik genskabt den positive stemning fra befolkningen omkring landsholdet.

- Det var et helt fyldt Parken. Vi hører folk synge nationalsangen undervejs i kampen. Det er meget specielt, det er et af de få steder i verden, man gør det. Jeg oplevede det meget stærkt, som om publikum gik på banen og blev en del af holdet. Det er det, vi hele tiden har arbejdet for. At tilhængerne skal være en del af vores hold. De skal være en del af os, og vi skal være en del af dem, fortæller den danske landstræner om den magiske aften i september.

Hvordan er det som nordmand at stå og synge den danske nationalmelodi?

- Det er faktisk ret specielt. Der tænker jeg ikke meget på, at jeg er nordmand. Så er jeg dansker. Man repræsenterer en nation, og man vil så gerne lykkes.

Og lykkes gjorde Hareide den aften. Det blev til en dansk sejr på 4-0 over de ellers suveræne polakker, der sad tungt på førstepladsen i kvalfikationspuljen. Men de tre point gav ikke kun nyfunden tro på VM.

Åge Hareide omfavner Pione Sisto efter storsejren mod Polen.
Åge Hareide omfavner Pione Sisto efter storsejren mod Polen. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Åge Hareide havde, om ikke andet så for en stund, fået folket bag sig. Folket havde fået troen på, at ham den hyggelige nordmand kunne sende Danmark til VM. En tillid, der aldrig manglede hos spillerne. 

- Jeg vil løbe igennem en mur for sådan en mand. I min verden kan jeg ikke have et bedre forhold til en træner, end at han viser mig tillid både på og uden for banen i form af beslutninger, der skal tages. Det prøver jeg på bedste måde at betale tilbage på, fortæller landsholdets anfører Simon Kjær.

- Han er lidt mere afslappet, end Morten Olsen var både på og udenfor banen. Han er selvfølgelig på, når han er på, men det er på en anden måde, som måske passer meget godt ikke kun for mig, men nok for hele truppen, lyder det fra Christian Eriksen.

Nordmanden der fik Eriksen til at blomstre

Det har i hvert fald passet Christian Eriksen godt at få en nordmand som dansk landstræner.

Den danske midtbanespiller var ikke bare i kampen mod Polen en vigtig brik i Åge Hareides mission om at genrejse landsholdet. Som topscorer og styrmand i VM-kvalifikationen var han dén trumf, Åge Hareide spillede gang på gang i diverse kampe om at komme til VM.

- Jeg er glad for, at han er dansk. Absolut. Han er den bedste fodboldspiller, jeg har trænet. Med flere længder endda. Han er en utrolig dygtig fodboldspiller. Og en god dreng på alle mulige måder - et fint menneske, fortæller Åge Hareide om sin stjernespiller.

Den norske landstræner fik knækket den kode, den tidligere landstræner Morten Olsen siden Middelfart-knægtens debut tilbage i 2010 gentagne gange forsøgte at få hul på uden held.

Åge Hareide her sammen med Christian Eriksen.
Åge Hareide her sammen med Christian Eriksen. Foto: Clodagh Kilcoyne / Scanpix Denmark

Takket være Åge Hareide fik det danske folk ikke kun Eriksens drømmebold at se for den engelske klub Tottenham. Nu kunne det også nyde den danske stjerne folde sig ud på flotteste vis i rødt og hvidt.

- Jeg føler mig ikke som en stjerne. Jeg føler mig egentlig som en, der i de sidste par år har udviklet sig til en, der kan være mere afgørende. Vi er begyndt at spille mere direkte. Og når vi får bolden, så er det endnu mere direkte. Og det passer bedre til mig. Det er ligesom i klubben. Når vi endelig får bolden, så er det fremad, fortæller Christian Eriksen om, hvorfor han er begyndt at levere bedre på landsholdet.

Og fremad er det virkelig gået for Christian Eriksen, Åge Hareide og landsholdet.

Mission VM accomplished

En novemberaften i Dublin skulle nordmanden så for alvor stå sin prøve.

Efter 0-0 i Parken den første playoffkamp og 11 kampe i træk uden nederlag havde Åge Hareide på utrolig vis bragt Danmark tæt på en VM-plads.

Alligevel hvilede de sorte og mørke skyer over Aviva Stadium i Dublin, hvor Danmark og Irland skulle afgøre, hvem der skulle med til VM.

De mørke skyer var der ikke kun i meteorologisk forstand den novemberaften. Hareide var nemlig lykkedes med at få genskab troen og optimismen i den danske befolkning omkring fodboldlandsholdet. Forventningen fra nationen var nemlig klar. VM-billetten skulle i hus, når man stod over for Irland.

Åge Hareide var ihærdig på sidelinjen i kampen mod Irland.
Åge Hareide var ihærdig på sidelinjen i kampen mod Irland. Foto: Lee Smith / Scanpix Denmark

De mørke skyer rykkede nærmere Åge Hareide efter bare seks minutters spil. En tydeligt nedtrykt landstræner lignede i en stund én uden tro på VM, da Shane Duffy headede Irland i front og et skridt nærmere VM.

Men landstræneren gik straks i front for sin egen mission. I det irske regnvejr begyndte den norske chef straks efter chokstarten at dirigere sine tropper. Kun iført en blazer udover den lyseblå skjorte som skjold for regnen gik nordmanden forrest for Danmark. Og lykkedes for Danmark.

Et svendestykke uden lige endte med en 5-1-sejr, og nordmanden kunne sætte et solidt flueben ud for sin mission. Danmark blev klar til slutrunden i Rusland, som de inden længe tager hul på.

Åge Hareide lykønskes af DBU-direktør Claus Bretton-Meyer efter triumfen i Irland.
Åge Hareide lykønskes af DBU-direktør Claus Bretton-Meyer efter triumfen i Irland. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

- Jeg var utrolig glad, da jeg så de danske fans i Dublin. Og da jeg så billederne fra Rådhuspladsen. Vi var kommet til VM. En ting, danskerne skal have, som er helt fantastisk: De er glade for at samles omkring Dannebrog og holdet. Uanset om det er kvindelandsholdet, håndboldlandsholdet eller herrelandsholdet. Det er fantastisk flot, synes jeg. Det er begejstring.

 - Danskerne er gode til at samles om noget, der optager nationen. Og det gør fodbold ved EM og VM. Det er helt enormt. Det er fantastisk, at vi er en del af VM. Det skal vi på den ene side nyde, og på den anden side må vi yde. Verdens øjne hviler på os nu, og det kan mange af vores spillere godt lide. Forhåbentlig kan de gå ud og vise, hvor dygtige de faktisk er. Det glæder jeg mig meget til, fortæller norske Hareide.

Nordmanden fik fandeme vist danskerne noget.

Forhåbentlig fortsætter Danmark med at bestå i Rusland til VM under den norske chef. Det er i hvert fald norske Hareides nye mål og mission.

Under alle omstændigheder fik nordmanden i hvert fald genrejst landsholdet, troen på de rød hvide og på ny gjort Danmark til et yndigt fodboldland. Dansk fodbold er blevet til Åges sal - og Danmark til 'Hareidelandet'.