Tidligere dansker i russisk fodbold: - Racismen stikker dybt

Adskillige episoder med racisme i russisk fodbold får ikke det danske landsholds mørke spillere til at frygte diskrimination.

Den tidligere brasilianske fodboldstjerne Roberto Carlos får den 22. juni 2011 bolden fra sin målmand i kampen mellem Krylia Sovetov Samara og Anzhi Makhachkala i den bedste russiske fodboldrække. Carlos tager to træk og afleverer bolden videre, idet en banan kastes ind på banen i retningen mod den mørklødede spiller.

Bananen følges op med abelyde fra tilskuerne, og en tydelig oprevet Roberto Carlos kyler den gule frugt ud over sidelinjen for derefter at flå anførerbindet af armen og sætte kurs mod omklædningsrummet.

Det er episoder som denne, der har fået både fodboldspillere og iagttagere af Rusland til at frygte racisme i værtsnationen, når VM sparkes i gang torsdag.

Alligevel bekymrer den danske lejr sig ikke over eventuel diskrimination under turneringen. 

Sisto: - Det handler ikke om hudfarve

Til Politiken taler landsholdets fire mørke spillere ud om deres hudfarve og frygten for racisme. 

Over for TV 2 understreger midtbanespiller Pione Sisto, at han ikke tænker over eventuelle tilråb. 

- Jeg har ikke gjort mig nogen tanker. Jeg elsker min hudfarve. Har nogen noget imod den, så er det deres problem. Der findes stadig folk, der ser for meget tv og ikke uddanner sig, men vi oplever alle sammen noget. Du må ikke være for fed, du må ikke være for tynd, du må ikke være det ene, det andet og det tredje, siger Pione Sisto, der har rødder i Sydsudan.

Assisterende landstræner Jon Dahl Tomasson afviser også, at racisme er et tema i landsholdstruppen. 

- Det fylder ikke noget. Racisme er et problem i Rusland, men de vil have en god slutrunde, så jeg tror, der er tænkt på det på alle leder og kanter, så vi får et fair VM, siger han. 

- Racismen stikker dybt

Den eneste dansker, der har spillet i den russiske liga, er Michael Lumb, der spillede i storklubben Zenit Sankt Petersborg fra 2010-2013. 

Under sit ophold i Rusland oplevede han flere uheldige episoder. Blandt andet med hans farvede brasilianske holdkammerat, Hulk.    

- Fansene kunne ikke acceptere ham, da han var mørk i huden, så der blev plantet en bombe ude i klubben. Ved den var der vedlagt et billede af Hulk og en seddel med en tekst om, at han skulle skride ud af klubben, siger Michael Lumb. 

Bomben viste sig at være en attrap, men den danske fodboldspiller er ikke i tvivl om, at man skal yde en ekstra indsats som farvet spiller. 

- Har man en lidt anden hudfarve, skal man virkelig gøre sig fortjent til at blive accepteret, siger han. 

Frygten for racisme har også fået konkret betydning for flere spillere, der deltager i turneringen. Den mørke Danny Rose fra Englands landshold har eksempelvis bedt sin familie om at blive hjemme af frygt for racistiske overgreb.

Bananen efter Roberto Carlos og bomben sendt til Hulk er da langt fra enestående tilfælde.

Engelsk landsholdsspillers familie bliver hjemme

Så sent som i starten af juni gav Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) den russiske storklub Zenit Skt. Petersborg en bøde på knap en halv million kroner og påbud om at spille en kamp uden tilskuere, efter at nogle af klubbens fans havde brølet racistiske sange under en kamp i Europa League.

Og listen over racistiske angreb i russisk fodbold er lang. 

Da nigerianske Peter Odemwingie i 2010 blev solgt fra Lokomotiv Moskva til West Bromwich fejrede fans fra Moskva-klubben handlen med et banner, hvor der stod "Tak, West Bromwich" med et billede af en banan.

Peter Odemwingie blev udsat for racisme under sit ophold i Rusland.
Peter Odemwingie blev udsat for racisme under sit ophold i Rusland. Foto: Scanpix Denmark

Ivorianske Yaya Touré måtte også lægge øre til abelyde fra fans fra CSKA Moskva i 2013, da Manchester City gæstede den russiske hovedstad. 

VM starter torsdag med kampen Rusland-Saudi Arabien.