DBU får svært ved at samle et landshold, siger Christian Eriksen

16x9
Christian Eriksen ses her på Luzhniki i Moskva, hvor Danmark spillede VM-gruppekamp mod Frankrig. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

DBU forsøger at samle et alternativt landshold til de kommende to landskampe mod Slovakiet og Wales.

Du kan se debatprogrammet 'Fodboldkonflikt: Debat om krisen' på TV 2 SPORT klokken 17.15.

Landsholdets helt store stjerne Christian Eriksen spår Dansk Boldspil-Union (DBU) en svær kamp for at samle spillere nok til at kunne stille et alternativt landshold til denne uges to landskampe.

- Det kan godt være, at DBU forventer, at det er nemt at finde helt nye spillere til landsholdet. 

- Men jeg er sikker på, at alle vi danske spillere er enige i, at det bliver svært. Fodbold er en holdsport, og vi forstår alle sammen, hvor vigtigt det er at stå sammen som et hold, siger Christian Eriksen via Spillerforeningen.

DBU og Spillerforeningen kan ikke blive enige om en ny landsholdsaftale. DBU leder derfor efter alternative spillere for at kunne stille hold til kampen onsdag i Slovakiet og søndag hjemme mod Wales. 

DR er kommet i besiddelse af et brev fra DBU til superligaklubberne, hvor DBU henvender sig til de danske spillere og beder dem tage stilling til, om de står til rådighed for landsholdet. TV 2 SPORT har modtaget et lignende brev, hvor klubberne i 1. Division og 2. Division også bliver bedt om hjælp til at samle et landshold.

Hvem vil spille, fordi der er konflikt

Spillerforeningen opfordrer spillerne til at sige nej. Og Christian Eriksen tror ikke, at andre spillere siger ja til at spille for landsholdet som følge konflikten.

- Jeg tror, at det er en tanke, der ligger fjernt for fodboldspillere. Hvem gider spille en landskamp, bare fordi der er konflikt.

- Vi ved, at alle spillere forstår, at vi går efter en kollektiv aftale for dansk fodbolds skyld. Vi kæmper i forhandlingerne for vore fundamentale rettigheder også for kommende landsholdsspillere - og ikke for at få flere penge, siger Christian Eriksen.

DBU beder i brevet til superligaklubberne spillerne om et svar senest mandag klokken 15 og lover fortrolighed til de spillere, der melder sig klar, men ikke bliver udtaget. 

DBU håber at kunne samle et hold, som unionen kan sende til Slovakiet tirsdag.

'Igen sagde DBU nej'

Christian Eriksen slår fast, at det i hans øjne er DBU's ansvar, at forhandlingerne er kørt fast, og at spillerne i Danmark ved det.

- Spillerne ved jo også, at det er os spillere, der ville forhandle videre, men at DBU sagde stop. Og at vi spillere tilbød at forlænge aftalen søndag, så vi kunne spille de to landskampe under ordnede forhold. 

- Og igen sagde DBU nej. Det her handler ikke om kroner og øre for at stille op for landsholdet. Det handler om rettigheder, siger Christian Eriksen via Spillerforeningen.

Afstemning

Det var ikke muligt at få Christian Eriksen eller Spillerforeningen til at uddybe, hvilke rettigheder der er tale om - og hvori uenighederne med DBU består.

DBU har tidligere mandag bekræftet, at landstræner Åge Hareide ikke vil ikke være at finde på sidelinjen til ugens kampe mod Slovakiet og Wales.

Onsdagens kamp mod Slovakiet er en testkamp, mens søndagens kamp mod Wales er den første kamp i den nyoprettede turnering Nations League.

Landsholdskonfliktens forløb
2018
1. august
Landsholdsaftalen udløber
Den hidtidige aftale mellem herrelandsholdet og DBU udløber. Parterne er stadig ikke nået til enighed om en ny aftale, selvom de har forhandlet siden nytår.
20. august
Spillerforeningen melder ud
Efter en periode med træge forhandlinger meddelte Spillerforeningen 20. august, at man ønskede at få en ny aftale på plads hurtigst muligt, så der ville være en afklaring før testkampen mod Slovakiet 5. september.
27. august
DBU's seks lokalforeninger skriver brev
DBU's seks lokalforeninger skrev et brev til de danske landsholdsspillere, hvori de opfordrede spillerne til at tænke på helheden i dansk fodbold og ikke kun egen vinding.
- Mød nu hinanden og lad os sammen gøre lagkagen større og ikke mindre, lød det i brevet.
27. august
Spillerne vil forlænge den gamle aftale
 
- De ønsker at forlænge den gamle overenskomst med DBU midlertidigt
- De tror ikke på, at de kan nå til enighed med DBU omkring spillernes rettigheder i forhold til deres personlige sponsorer
 
Thomas Delaney sagde følgende til TV 2 SPORT:
- Vi har tilbudt at forlænge den gamle aftale, så den gælder, mens vi forhandler. Men det vil DBU desværre ikke.
28. august
DBU udskyder frist for aftale
På grund af de forestående landskampene den 5. september og 9. september satte DBU en deadline for en ny aftale til fredag den 31. august kl. 23.59.
1. september
DBU indstiller forhandlinger og kommer med ultimatum
Da parterne ikke nåede til enighed inden fristen den 31. august kl. 23.59, indstillede DBU forhandlingerne.
I stedet tilbød DBU, at spillerne kan spille landskampene mod Slovakiet og Wales under delaftale. Samtidig gav DBU spillerne indtil søndag den 2. september klokken 18 til at melde ud, hvorvidt de havde tænkt sig at møde op i landsholdslejren mandag den 3. september.
1. september kl. 17.30
Spillerne afviser DBU's tilbud
Spillerne nægter at spille landskamp uden ny aftale. 
William Kvist afviser DBU's ultimatum på vegne af Spillerforeningen.
- Vi er et kollektiv. Det er sådan, det har fungeret i 25 år. De har tilbudt et honorar for nogle kampe. Det er slet ikke det, vi er interesserede i. Vi er interesserede i at forblive et kollektiv. Vi er et hold, som kæmper for hinanden, og det er det, vi ønsker, siger William Kvist. 
Med en kollektiv aftale mener Kvist, at landsholdet skal indgå i en fælles aftale for alle spillere, hvor DBU's nuværende tilbud egentlig er et tilbud til hver enkelt spiller, som de kan vælge at takke ja eller nej til.
2. september kl. 17.00
Spillerne tilbyder igen at forlænge aftale
Til TV 2 SPORT fortæller Thomas Delaney på vegne af Spillerforeningen, at de tilbyder DBU en forlængelse af den gamle landsholdsaftale, så den løber frem til den 1. oktober.
- Vi tilbyder nu at køre videre på den aftale, vi har haft de sidste fire år, som vi er meget tilfredse med, og som har virket. Lad den køre en måned til og giv os lidt tid. Vi vil rigtig gerne spille de her kampe, og hvis vi kører videre på den gamle aftale, som har fungeret, så giver det god tid til at forhandle videre, siger Delaney.
2. september kl. 18.00
DBU's deadline for ultimatum er overskredet
2. september kl. 18:45
DBU afviser spillernes tilbud - betragter det som afbud
Det oplyser DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ritzau.
- Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, der kommer i næste uge.
3. september
DBU kontakter danske klubber
I forsøget på at skrabe et landshold sammen har DBU kontaktet først Superligaklubberne og siden klubberne i 1. Division og 2. Division. 
Landsholdsspillerne, der planlægger at mødes i København mandag aften, opfordrer landets spillere til at sige nej tak til landsholdet.
3. september omkring middag
DBU udtrykker bekymring
DBU har efter alt at dømme problemer med samle spillere nok sammen fra Superligaen og har derfor sendt en mail til klubberne i 1. og 2. Division, hvori der blandt andet står:
- Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer som ansvarlige i 1. og 2. Division og bede om samme støtte.
Mandag den 3. september
Hareide skal ikke stå i spidsen for holdet de næste kampe - DBU skal finde ny træner
Ikke nok med at Dansk Boldspil Union (DBU) skal sammensætte et helt nyt landshold til denne uges landskampe – fodboldunionen skal også finde en ny landstræner.
Åge Hareide kommer nemlig ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark møder Slovakiet.
Tirsdag den 4. september
Futsal- og divisions-spillere melder sig klar
Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har flere spillere fra det danske futsal-landshold og spillere fra 2.division meldt sig klar til kampen mod Slovakiet. 
Der er tale om over halvdelen af den seneste trup fra futsal-landsholdet. Derudover gælder det også fem spillere fra 2.divisionsklubben TPI -Tarup Paarup og Christian Offenberg og Morten Bank, der begge spiller i Avarta. 
Tirsdag den 4. september kl. 13.00
De første spillere på nødlandsholdet bliver offentliggjort
To spillere fra 2. Divisions-klubben Avarta er udtaget til landskampen mod Slovakiet. Den ene er Christian Offenberg. Ifølge TV 2/FYN har fem spillere fra 2. Divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF også takket ja til at spille.
Tirsdag den 4. september kl. 14.00
John 'Faxe' Jensen præsenteres som landstræner
Det bliver den tidligere europamester fra 1992, John 'Faxe' Jensen, der skal stå i spidsen for landsholdet i morgendagens fodboldlandskamp i Slovakiet.
Det bekræfter DBU over for TV 2.
Tirsdag den 4. september kl. 15.00
DBU bekræfter, at Danmark spiller mod Slovakiet med alternativt landshold
Danmark kommer til at spille mod Slovakiet i onsdag aften samt EM-kvalifikationskampen mod Wales på søndag.
Det bekræfter Dansk Boldspil-Union (DBU), der har udtaget et alternativt landshold til landskampene.
5. september
Vikarlandsholdet taber 0-3 til Slovakiet
Danmarks midlertidige landstræner John 'Faxe' Jensen og vikarlandsholdet tabte 0-3 ude mod Slovakiet i venskabskampen onsdag den 5. september.
6. september
DBU og Spillerforeningen indgår midlertidig aftale
Efter lang tids tovtrækkeri mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen, hvor ingen af parterne var villige til at give sig i forhandlingerne, er parterne nu nået til enighed om en midlertidig aftale.
 
9. september
Danmark slår Wales i Aarhus
Danmarks 'rigtige' landshold tager hul på Nations League med en 2-0-sejr over Wales. Christian Eriksen bliver dobbelt målscorer og bringer sig dermed op på 25 mål i alt for A-landsholdet.