DBU bekræfter, at Danmark spiller mod Slovakiet med alternativt landshold

16x9
DBU-formand Jesper Møller bekræfter, at Danmark spiller landskamp mod Slovakiet. Foto: Scanpix Denmark

Dansk Boldspil-Union ser sig nødsaget til at spille med et alternativt landshold af frygt for repressalier fra UEFA.

Danmark kommer til at spille mod Slovakiet i morgen aften samt EM-kvalifikationskampen mod Wales på søndag.

Det bekræfter Dansk Boldspil-Union (DBU), der har udtaget et alternativt landshold til landskampene.

- Vi står i den situation, at DBU’s bestyrelse har sagt, at vi skal spille to vigtige herrelandskampe. Det betyder, at vi skal afvikle kampene. Vi skal stille et hold, og det forventer jeg, at vi gør. Jeg har fået oplyst af vores administration og vores sportslige ansvarlige, at der er fundet spillere til et hold, og vi spiller kampen i morgen mod Slovakiet, siger Jesper Møller til TV 2 SPORT.

Konflikten mellem DBU og Spillerforeningen betyder, at landskampen mod Slovakiet kommer til at bestå af spillere, der normalt ikke optræder på det danske landshold. Landsholdet kommer ifølge flere kilder til at blive repræsenteret af flere spillere fra de lavere fodboldrækker i Danmark.

- Jeg synes i det hele taget, at situationen er træls for at sige det på godt nordjysk, men vi er i en situation, hvor vi skal stille et hold. Som fodboldmand vil du altid stille et hold, og du ringer om nødvendigt til dem, som du kan finde, som har lyst til at stille op, siger Jesper Møller, der ikke mener, at DBU har haft noget valg på grund af frygten for repressalier fra det europæiske fodboldforbund (UEFA):

- UEFA har givet os en betinget dom for et år siden i forbindelse med kvindelandsholdet, så vi er nødt til at finde nogle spillere, der vil stille op, så vi kan gennemføre kampene, fordi ellers så risikerer vi, at UEFA kommer med den store kølle, og så får vi for alvor ballade og krise. Vi skal kunne kigge os selv i øjnene og sige, at vi har gjort alt, hvad vi kunne for at sikre dansk fodbolds interesser. Derfor skal vi afvikle de to kampe, og det kommer vi til.

Direktør udtrykker ultimativ respekt

DBU har endnu ikke bekræftet, hvem der skal spille landskampen mod Slovakiet. Hele det nysammensatte hold får dog den største opbakning fra øverste sted i fodboldunionen.

- Holdet sidder snart i flyveren, og til det hold vil jeg sige: Jeg har den ultimative respekt for det, de gør. De pågældende har været udsat for et enormt pres. Til tider et meget ubehageligt pres. Specielt fordi de hverken støtter DBU eller spillerne. De stiller op, fordi de vil sikre, at Danmark også i fremtiden har landsholdsfodbold, og vi også i fremtiden kan udvikle vores talentmasse. Det siger jeg til spillerne og den modige træner, der har stillet op, siger DBUs administrerende direktør, Claus Bretton-Meyer, til TV 2 SPORT.

Landstræneren for det alternative landshold bliver EM-helten John Faxe Jensen, bekræfter DBU.

- Vi sender en træner afsted, som er yderst professionel. Stor, stor respekt for, at han gør det. Han stiller op for nationen og fodboldhjertet og ikke så meget andet, siger Claus Bretton-Meyer.

DBU-direktøren oplyser, at alt hvad den danske fodboldunion har foretaget i forhold til holdudtagelse er sket med stærk koordination med UEFA.

Her har DBU søgt efter spillere fra øverste niveau og nedefter for at finde det stærkest mulige spillermateriale til landskampen. DBU har i den proces oplevet en stor velvilje fra spillere til at repræsentere det danske landshold.

- Vi har fået spillere, der har henvendt sig og har villet spille fra Superligaen, 1. division og 2. division. Så har vi haft spillere fra kollegiehold og old boys-hold. Jeg må konstatere, at Danmark muligvis er blevet delt i to.

- Alene i morges modtog vi 200 henvendelser fra folk i Danmarksserien, som gerne ville spille. På det tidspunkt var vi i land med spillere fra 1. og 2. divison, siger Claus Bretton-Meyer.

Stadig strid om kommercielle rettigheder

Den tidligere landsholdsaftale mellem DBU og landsholdsspillerne udløb efter VM i Rusland. Siden har DBU og Spillerforeningen forhandlet om en ny aftale, hvor kommercielle rettigheder har været en af de største knaster.

Det drejer sig blandt andet om, hvad de enkelte spillere skal stille op til, når de er samlet med landsholdet. 

Hvad adskiller jer lige nu?

- Det er jo egentlig ikke raketvidenskab. Det er penge, og det er kommercielle rettigheder. Det er dansk fodbolds fremtid, der er problemet lige nu. Spillerne har nogle kommercielle muligheder. Dem skal de have lov at udnytte og tjene penge på. Men dansk fodbold har også nogle kommercielle muligheder, som vi skal have lov at tjene penge på, så vi kan sende dem ned igennem vores fødekædesystem, siger DBU-formand Jesper Møller.

Danmark møder Slovakiet onsdag aften klokken 20.45.

Landsholdskonfliktens forløb
2018
1. august
Landsholdsaftalen udløber
Den hidtidige aftale mellem herrelandsholdet og DBU udløber. Parterne er stadig ikke nået til enighed om en ny aftale, selvom de har forhandlet siden nytår.
20. august
Spillerforeningen melder ud
Efter en periode med træge forhandlinger meddelte Spillerforeningen 20. august, at man ønskede at få en ny aftale på plads hurtigst muligt, så der ville være en afklaring før testkampen mod Slovakiet 5. september.
27. august
DBU's seks lokalforeninger skriver brev
DBU's seks lokalforeninger skrev et brev til de danske landsholdsspillere, hvori de opfordrede spillerne til at tænke på helheden i dansk fodbold og ikke kun egen vinding.
- Mød nu hinanden og lad os sammen gøre lagkagen større og ikke mindre, lød det i brevet.
27. august
Spillerne vil forlænge den gamle aftale
 
- De ønsker at forlænge den gamle overenskomst med DBU midlertidigt
- De tror ikke på, at de kan nå til enighed med DBU omkring spillernes rettigheder i forhold til deres personlige sponsorer
 
Thomas Delaney sagde følgende til TV 2 SPORT:
- Vi har tilbudt at forlænge den gamle aftale, så den gælder, mens vi forhandler. Men det vil DBU desværre ikke.
28. august
DBU udskyder frist for aftale
På grund af de forestående landskampene den 5. september og 9. september satte DBU en deadline for en ny aftale til fredag den 31. august kl. 23.59.
1. september
DBU indstiller forhandlinger og kommer med ultimatum
Da parterne ikke nåede til enighed inden fristen den 31. august kl. 23.59, indstillede DBU forhandlingerne.
I stedet tilbød DBU, at spillerne kan spille landskampene mod Slovakiet og Wales under delaftale. Samtidig gav DBU spillerne indtil søndag den 2. september klokken 18 til at melde ud, hvorvidt de havde tænkt sig at møde op i landsholdslejren mandag den 3. september.
1. september kl. 17.30
Spillerne afviser DBU's tilbud
Spillerne nægter at spille landskamp uden ny aftale. 
William Kvist afviser DBU's ultimatum på vegne af Spillerforeningen.
- Vi er et kollektiv. Det er sådan, det har fungeret i 25 år. De har tilbudt et honorar for nogle kampe. Det er slet ikke det, vi er interesserede i. Vi er interesserede i at forblive et kollektiv. Vi er et hold, som kæmper for hinanden, og det er det, vi ønsker, siger William Kvist. 
Med en kollektiv aftale mener Kvist, at landsholdet skal indgå i en fælles aftale for alle spillere, hvor DBU's nuværende tilbud egentlig er et tilbud til hver enkelt spiller, som de kan vælge at takke ja eller nej til.
2. september kl. 17.00
Spillerne tilbyder igen at forlænge aftale
Til TV 2 SPORT fortæller Thomas Delaney på vegne af Spillerforeningen, at de tilbyder DBU en forlængelse af den gamle landsholdsaftale, så den løber frem til den 1. oktober.
- Vi tilbyder nu at køre videre på den aftale, vi har haft de sidste fire år, som vi er meget tilfredse med, og som har virket. Lad den køre en måned til og giv os lidt tid. Vi vil rigtig gerne spille de her kampe, og hvis vi kører videre på den gamle aftale, som har fungeret, så giver det god tid til at forhandle videre, siger Delaney.
2. september kl. 18.00
DBU's deadline for ultimatum er overskredet
2. september kl. 18:45
DBU afviser spillernes tilbud - betragter det som afbud
Det oplyser DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ritzau.
- Derfor må vi betragte det som et afbud, og at spillerne ikke ønsker at stille op til de to kampe, der kommer i næste uge.
3. september
DBU kontakter danske klubber
I forsøget på at skrabe et landshold sammen har DBU kontaktet først Superligaklubberne og siden klubberne i 1. Division og 2. Division. 
Landsholdsspillerne, der planlægger at mødes i København mandag aften, opfordrer landets spillere til at sige nej tak til landsholdet.
3. september omkring middag
DBU udtrykker bekymring
DBU har efter alt at dømme problemer med samle spillere nok sammen fra Superligaen og har derfor sendt en mail til klubberne i 1. og 2. Division, hvori der blandt andet står:
- Bekymringen er derfor, om vi overhovedet når i mål, hvorfor vi ser os nødsaget til nu at kontakte jer som ansvarlige i 1. og 2. Division og bede om samme støtte.
Mandag den 3. september
Hareide skal ikke stå i spidsen for holdet de næste kampe - DBU skal finde ny træner
Ikke nok med at Dansk Boldspil Union (DBU) skal sammensætte et helt nyt landshold til denne uges landskampe – fodboldunionen skal også finde en ny landstræner.
Åge Hareide kommer nemlig ikke til at stå på sidelinjen, når Danmark møder Slovakiet.
Tirsdag den 4. september
Futsal- og divisions-spillere melder sig klar
Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har flere spillere fra det danske futsal-landshold og spillere fra 2.division meldt sig klar til kampen mod Slovakiet. 
Der er tale om over halvdelen af den seneste trup fra futsal-landsholdet. Derudover gælder det også fem spillere fra 2.divisionsklubben TPI -Tarup Paarup og Christian Offenberg og Morten Bank, der begge spiller i Avarta. 
Tirsdag den 4. september kl. 13.00
De første spillere på nødlandsholdet bliver offentliggjort
To spillere fra 2. Divisions-klubben Avarta er udtaget til landskampen mod Slovakiet. Den ene er Christian Offenberg. Ifølge TV 2/FYN har fem spillere fra 2. Divisionsklubben TPI - Tarup Paarup IF også takket ja til at spille.
Tirsdag den 4. september kl. 14.00
John 'Faxe' Jensen præsenteres som landstræner
Det bliver den tidligere europamester fra 1992, John 'Faxe' Jensen, der skal stå i spidsen for landsholdet i morgendagens fodboldlandskamp i Slovakiet.
Det bekræfter DBU over for TV 2.
Tirsdag den 4. september kl. 15.00
DBU bekræfter, at Danmark spiller mod Slovakiet med alternativt landshold
Danmark kommer til at spille mod Slovakiet i onsdag aften samt EM-kvalifikationskampen mod Wales på søndag.
Det bekræfter Dansk Boldspil-Union (DBU), der har udtaget et alternativt landshold til landskampene.
5. september
Vikarlandsholdet taber 0-3 til Slovakiet
Danmarks midlertidige landstræner John 'Faxe' Jensen og vikarlandsholdet tabte 0-3 ude mod Slovakiet i venskabskampen onsdag den 5. september.
6. september
DBU og Spillerforeningen indgår midlertidig aftale
Efter lang tids tovtrækkeri mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen, hvor ingen af parterne var villige til at give sig i forhandlingerne, er parterne nu nået til enighed om en midlertidig aftale.
 
9. september
Danmark slår Wales i Aarhus
Danmarks 'rigtige' landshold tager hul på Nations League med en 2-0-sejr over Wales. Christian Eriksen bliver dobbelt målscorer og bringer sig dermed op på 25 mål i alt for A-landsholdet.